Betrouwbare financieel adviseurs

De laatste jaren is gebleken dat sommige financieel adviseurs het niet zo nauw hebben genomen met de belangen van de consumenten. Ze waren vooral hun eigen zakken aan het vullen met de verkoop van polissen met zeer hoge provisies, de zogenaamde woekerpolissen. Het is de taak van een financieel adviseur om in dit geval consumenten te informeren over financiële producten. De consumenten gaan ervan uit dat ze een eerlijk advies krijgen, maar in het verleden is helaas anders gebleken. Veel mensen die zichzelf adviseur noemden waren uit op de hoge provisies die ze konden verdienen met wat wij tegenwoordig woekerpolissen noemen. De DSB Bank is op deze praktijken afgerekend, maar er zijn meerdere vergelijkbare partijen actief in de financiële dienstverlening.

Verdiensten van een financieel adviseur in het verleden?

De meeste assurantie tussenpersonen zijn volledig afhankelijk van de provisie die zij uitbetaald krijgen van de verzekeraars waar ze verzekeringen voor sluiten. Vooral tot het jaar 2006 zijn er veel polissen gesloten die de adviseur vooral adviseerde om de provisie, tot ongeveer 45 procent, op te strijken. De spaarpolissen en woonlastenverzekeringen gingen als warme broodjes over de toonbank. De meeste adviseurs kwamen binnen om de schadeverzekeringen even weer door te nemen, en gingen weer weg met een handtekening voor een polis waar de adviseur veel aan verdiende ten koste van de consument. In de polis zat namelijk een hoge kostenopslag om onder andere de provisie aan de adviseur uit te kunnen betalen.

Werken op basis van een uurtarief

In de toekomst zullen de financieel adviseurs overstappen naar een tarief per uur of een vast tarief per jaar. De provisie-inkomsten zullen in de toekomst sterk gaan dalen, waardoor de adviseurs een andere bron van inkomsten moeten zoeken. Op deze manier krijgt de klant het duidelijk inzichtelijk wat hij moet betalen om zijn verzekeringen te laten beheren door een adviesbureau. De adviseur kan op verschillende manieren de kosten in rekening brengen. U zou kunnen denken aan een vast tarief voor een heel jaar, of een tarief die zij u per uur in rekening brengen. Op deze manier wordt voorkomen dat de consument een polis geadviseerd krijgt van de adviseur waar de adviseur het meeste baat bij heeft.

Nadeel van het in rekening brengen bij de consument

De klanten van de adviseur zullen er niet blij mee zijn dat er weer een kostenpost bij komt. Zij moeten er voor gaan betalen om de polissen te laten lopen via een adviseur. Dit is de omgekeerde wereld ten opzichte van de oude situatie. De premie die u moet gaan betalen voor de verzekering zou verlaagd moeten worden, maar in de praktijk zal dit gaan tegenvallen.

Voordelen van een adviseur die een tarief in rekening brengt

Een goede adviseur zou zichzelf terug moeten kunnen verdienen. Hij moet er namelijk voor zorgen dat de consument de verzekeringen altijd op orde heeft. Daarnaast kan een adviseur die niet afhankelijk is van een provisie gewoon de goedkoopste en beste verzekering adviseren. Hierdoor is hij niet meer gebonden aan een paar verzekeraars waar hij overeenkomsten mee heeft. De consument zal hierdoor de “fee” die hij moet betalen aan de adviseur eenvoudig terug kunnen verdienen.

Zie ook:
Verzekeringen afsluiten met pakketkorting
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen financieel planner en financieel adviseurVerschil tussen financieel planner en financieel adviseurIedereen kan zich financieel adviseur noemen, maar dat zegt nog niets over de kennis en kwaliteit die de adviseur verstr…
Waarom betaal ik €2.500 voor een hypotheekadvies?Waarom betaal ik €2.500 voor een hypotheekadvies?Sinds 2013 is het niet meer toegestaan om provisie te verrekenen tussen verzekeraar en bemiddelaar. De rekening voor de…
Uitstervend beroep, de financieel adviseurUitstervend beroep, de financieel adviseurIn het verleden was er veel geld te verdienen in de financiële dienstverlening. Door spaarpolissen en hypotheken af te s…
Woekerpolis, wat is de rol van de adviseur?Woekerpolis, wat is de rol van de adviseur?De eigenaren van de beleggingsverzekeringen waar in het verleden teveel kosten in rekening zijn gebracht, zijn door de v…

Een reisverzekering afsluitenEen reisverzekering afsluitenAls je op vakantie gaat is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Maar ook als je een weekend weg gaat is…
De inboedelverzekering en de inboedelmeterDe inboedelverzekering en de inboedelmeterEen inboedelverzekering is geen verplichte verzekering zoals een WA autoverzekering of een opstalverzekering voor de eig…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.