Voorkom inbraak in uw huis

Inbraak is naast de financiële schade een grote inbreuk op het veiligheidsgevoel. Met simpele maatregelen kunnen veel inbraken worden voorkomen, of in ieder geval bemoeilijkt. In Nederland wordt er jaarlijks ongeveer 100.000 keer ingebroken in woningen. De gesloten inboedel- en opstalverzekering vergoeden de geldelijke gevolgen, maar het ontstane onveilige gevoel is moeilijk weer weg te nemen.

Inbraken voorkomen

Er zijn vele maatregelen te nemen om te proberen om woninginbraken te voorkomen. Dit hoeft niet altijd te gaan om dure systemen. Eenvoudige maatregelen blijken vaak al succesvol te zijn. Heeft een inbreker het op uw huis gemunt dan komen ze binnen, ongeacht de preventie. U moet er wel voor zorgen dat het zo onaantrekkelijk mogelijk is om juist uw huis te kiezen.

Enkele tips:

  • Deugdelijk hang- en sluitwerk
  • Laat geen ramen open staan waar ze door kunnen klimmen
  • Uw huis voorzien van rolluiken
  • Installeer dievenklauwen
  • Klimmogelijkheden rondom het huis beperkt houden

Vakantie

De meeste inbraken worden gepleegd tijdens vakantie van de bewoners. Gedurende de vakantieperiode blijkt vaak duidelijk wie met vakantie is en waar de kansen liggen voor de inbrekers. De brievenbussen puilen uit, en er branden avonden achter elkaar geen licht. Caravans worden vaak de avond voor het vertrek volledig ingepakt om vroeg in de ochtend te kunnen vertrekken. Het gebeurt regelmatig dat deze leeggeroofd worden tijdens de nacht voor uw vertrek.

Enkele tips voor de vakantie:

  • Laat uw brievenbus regelmatig legen
  • Zorg voor een timer zodat er ’s avonds een lampje brandt
  • Informeer uw buren over uw afwezigheid zodat ze enige toezicht kunnen houden
  • Laat geen briefjes op de deur achter waaruit blijkt dat u op vakantie bent
  • Gebruik geen automatische e-mailbeantwoording, bijvoorbeeld: “i.v.m. vakantie zijn…”

Verzekeringen

De braakschade ten gevolge van een inbraak komt ten laste van de verzekeraar van het woonhuis. In geval van een huurwoning zal de verzekering van het pand door de verhuurder zijn gesloten. Betreft het een koopwoning dan moet u als eigenaar zelf zorgen voor een woonhuisverzekering. Bij het afsluiten van een hypotheek zal een dergelijke verzekering ook verplicht worden gesteld. De schade aan uw huisraad kan geclaimd worden op de inboedelverzekering.

Politiekeurmerk

In Nederland kennen wij een politiekeurmerk. Huizen die qua beveiliging voldoen aan bepaalde eisen krijgen dit keurmerk. Hieruit blijkt dat de woning degelijk beveiligd is. 75% van de verzekeraars geeft een korting op de inboedelverzekering als uit een document blijkt dat het huis voldoet aan dit keurmerk. De korting waar u recht op heeft verschilt ook weer per verzekeraar. Het kan maximaal oplopen tot 25%.
© 2008 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor inbraakpreventieTips voor inbraakpreventieEen inbraak is nooit leuk. Er is gebleken dat in de afgelopen twee jaar de inbraken in Nederland fors zijn toegenomen. E…
Wat is het Politiekeurmerk Veilig wonen?Wat is het Politiekeurmerk Veilig wonen?Wie wil er nu geen veilige woonomgeving? minder overlast, diefstal, graffiti en vernielingen. Het politie keurmerk veili…
Verzekeringen: verzekering bij de aankoop van je huisVerzekeringen: verzekering bij de aankoop van je huisNederland is een land waar je veel verschillende verzekeringen hebt en ze ook bijna overal kan afsluiten. Wanneer heb je…
Rookmelders en andere brandbeveiliging verplicht stellenIn ieder huis zouden rookmelders moeten zitten of een andere vorm van brandpreventie. De kans op brand in uw woonhuis is…

Fraude en verzekeringenDoor onwaarheden te vertellen aan de verzekeraar bent u mogelijk aan het frauderen. Deze fraude kan u duur komen te staa…
Korting op verzekeringenKorting op verzekeringenVeel Nederlanders genieten een korting op verzekeringen via een collectief. Deze korting krijgen ze omdat ze bijvoorbeel…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.