Kan een hoverboard verzekerd worden?

Kan een hoverboard verzekerd worden? Bij de jeugd van tegenwoordig hoef je niet meer aan te komen met een skateboard. Dat is ouderwets. De meeste kinderen geven de voorkeur aan een zogenaamd ‘hoverboard’. Het elektrisch aangedreven hoverboard is helemaal hip. En dat is best te begrijpen. Kinderen vinden het geweldig om te laten zien dat zij het apparaat onder controle hebben en rijden er ook vrolijk mee op de openbare weg. In tegenstelling tot de kinderen, zien de ouders vaak wel de gevaren van dit hippe speelgoed. Veel ouders vragen zich ook af: “Kan een hoverboard eigenlijk wel verzekerd worden?”

Wat is een hoverboard eigenlijk?

Een hoverboard lijkt een beetje op een skateboard, maar er zijn opvallende verschillen. Om te beginnen: de manier waarop je staat op een hoverboard. Bij een skateboard staan je voeten achter elkaar en staat het board gelijk aan de rijrichting. Bij een hoverboard staan je voeten echter naast elkaar; het board staat dwars op de rijrichting. Het grootste verschil is echter de ‘aandrijving’. Bij een skateboard moet je zelf voor de vaart zorgen en bij een hoverboard zorgt een ingebouwd elektromotortje voor de aandrijving.

Hoverboard is een motorrijtuig

Om te bekijken of een verzekering mogelijk is, moet eerst bepaald worden wat een hoverboard eigenlijk is. Volgens de definitie van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen is het zo klaar als een klontje; een hoverboard is een motorrijtuig. Volgens de wet moeten motorrijtuigen die op de openbare weg komen verzekerd zijn. Voordat een motorrijtuig echter verzekerd kan worden, moet het voertuig een typegoedkeuring krijgen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Typegoedkeuring voor een hoverboard

Nu komen we bij de kern van het probleem. Een hoverboard heeft namelijk geen typegoedkeuring. Zonder deze typegoedkeuring houdt eigenlijk alles op. Als er geen typegoedkeuring is, mag het voertuig niet op de openbare weg komen. Dit maakt de (verplichte) WA-verzekering ook onmogelijk. Verzekeraars kunnen immers geen verzekeringen ontwikkelen voor schade op de openbare weg door voertuigen die daar niet mogen komen. Het hele probleem zou overigens nog steeds niet opgelost zijn als het hoverboard wel een typegoedkeuring zou krijgen. Om een (goedgekeurd) motorrijtuig te mogen besturen moet je in Nederland namelijk 16 jaar zijn. Kortom, zelfs bij een typegoedkeuring zouden kinderen jonger dan 16 jaar nog steeds niet verzekerd kunnen worden.

Hoe zit het dan bij een segway?

De typegoedkeuring voor de segway is via een omweg verlopen. Dit voertuig heeft namelijk de typegoedkeuring verkregen door het te plaatsen in de categorie ‘bijzondere bromfiets’. Deze route is voor het hoverboard echter een doodlopende weg. Om te beginnen vereist deze categorie een stuur wat een hoverboard natuurlijk niet heeft. Hiernaast moet het gaan om een voertuig met twee wielen. Hoewel een hoverboard feitelijk wel twee wielen heeft, is dit volgens de wet niet altijd het geval. Volgens artikel 5.1a.3 van de Regeling Voertuigen worden twee wielen op een as namelijk als één wiel beschouwd indien de onderlinge afstand minder is dan 46 centimeter. Gezien deze spelregels ziet het er niet naar uit dat een hoverboard de vereiste goedkeuring ooit zal krijgen.

Is er dekking op de aansprakelijkheidsverzekering?

De meeste gezinnen hebben wel een algemene aansprakelijkheidsverzekering, de zogenaamde aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Schade veroorzaakt door motorrijtuigen is echter altijd uitgesloten op deze verzekeringen. Dit zou dus betekenen dat schade door een hoverboard nooit op zo’n verzekering gedekt kan zijn. Er zijn echter wel uitzonderingen. Sommige aansprakelijkheidsverzekeringen bieden namelijk dekking voor gemotoriseerd kinderspeelgoed. Een hoverboard zou in deze categorie kunnen vallen waardoor er toch dekking is. Het hoverboard mag dan echter niet harder kunnen dan een bepaalde snelheid (bijvoorbeeld 20 kilometer per uur). De exacte voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen. Om zekerheid te krijgen op dit punt is het raadzaam om contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon.

Conclusie

Voor een hoverboard kan je geen losse WA-verzekering afsluiten. Soms bestaat er wel dekking voor schade onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Het is echter altijd verboden om op de openbare weg te komen met een hoverboard. Bij overtreding van deze regel kan je een fikse boete krijgen wegens het rijden op de openbare weg zonder verplichte WA-verzekering. Hiernaast is het mogelijk dat de politie het hoverboard in beslag neemt. Uiteraard is het gebruik van een hoverboard wel toegestaan binnenshuis of op eigen terrein dat niet voor anderen toegankelijk is. Kortom, een hoverboard is geweldig speelgoed maar de wettelijke mogelijkheden om het goed te gebruiken zijn beperkt.
© 2016 - 2024 Boei, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Self balancing hoverboardSelf balancing hoverboardIn de film Back to the Future was er een vliegend skateboard te zien. Het is in 2015 nog geen realiteit geworden maar de…
CoolReall DreamWalker Hoverboard: prijzen en reviewsCoolReall DreamWalker Hoverboard: prijzen en reviewsDe CoolReall Dreamwalker is een degelijk hoverboard dat gebruik maakt van het SmartWalker-besturingssysteem om te zorgen…
WAM verzekeringWAM verzekeringDe WAM verzekering (Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen) is een verplichte verzekering welke men af moet sl…
Aansprakelijkheidsverzekering is een onmisbare verzekeringHet belang van een aansprakelijkheidsverzekering wordt vaak onderschat. Indien u deze verzekering niet heeft afgesloten…

Besparen op teveel, te dure of onnodige verzekeringenBesparen op teveel, te dure of onnodige verzekeringenNederlanders houden ervan om alles goed te verzekeren omdat zekerheid een goed gevoel geeft. Verzekeraars spelen daar sl…
Een zorgpolis kiezen, zoek naar een zorgverzekering die pastEen zorgpolis kiezen, zoek naar een zorgverzekering die pastSteeds meer mensen worden zich bewust dat de zorgkosten betaald worden uit de premie van de zorgverzekering en uit de bi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NeuPaddy, Pixabay
  • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijzondere-voertuigen/vraag-en-antwoord/hoverboard-op-openbare-weg, bezocht op 29-12-2016
  • https://www.rdw.nl/sites/tgk/Paginas/default.aspx, bezocht op 29-12-2016
  • https://www.om.nl/onderwerpen/verkeer/handhaving-verkeer/zelfrijdende-boards/, bezocht op 29-12-2016
  • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijzondere-voertuigen/vraag-en-antwoord/welke-regels-gelden-er-voor-een-segway, bezocht op 29-12-2016
  • http://wetten.overheid.nl/BWBR0002415/2016-01-01, bezocht op 29-12-2016
  • http://wetten.overheid.nl/BWBR0025798/2016-03-02, bezocht op 29-12-2016
Boei (59 artikelen)
Laatste update: 17-09-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.