Hoe kan je besparen op je verzekeringen?

Hoe kan je besparen op je verzekeringen? Iedereen heeft wel enkele verzekeringen. De premies voor deze verzekeringen kunnen behoorlijk oplopen. Om te besparen op de kosten, zou je natuurlijk gewoon enkele verzekeringen kunnen opzeggen. Meestal is dat niet verstandig. Veel verzekeringen zijn namelijk zeer nuttig of zelfs wettelijk verplicht. Door eens goed naar je verzekeringen te kijken, kan je echter veel besparen.

Inhoudsopgave:


Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is deze verzekering niet wettelijk verplicht. Toch heeft bijna iedereen deze verzekering. Het is waarschijnlijk de goedkoopste en belangrijkste verzekering in je verzekeringspakket. Opzeggen van deze verzekering is onverstandig. Hiernaast levert dit ook maar een kleine besparing op. Wel kan je soms een klein beetje besparen op deze verzekering. In veel gevallen kan je namelijk kiezen voor een vrijwillig eigen risico (bijvoorbeeld € 100 per gebeurtenis). Als je kiest voor dit eigen risico dan daalt de premie een beetje. Hiernaast is er vaak de mogelijkheid om te kiezen voor een eigen risico voor schade door kinderen. Heb je een gezinsdekking, maar heb je geen kinderen? Dan is zo’n eigen risico altijd aan te bevelen.

Inboedelverzekering

Ook bij een inboedelverzekering kan je vaak kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Als je sowieso niet van plan bent om allerlei kleine schades te claimen dan zou je een eigen risico kunnen overwegen. Hiernaast kan je besparen door het verzekerde bedrag te verlagen. Uiteraard is het niet verstandig om te weinig te verzekeren. Indien je onderverzekerd bent, krijg je bij schade namelijk niet de volledige schade vergoed. Te veel verzekeren heeft echter geen zin. Meer dan de werkelijke waarde zal je toch niet uitgekeerd krijgen. De waarde van je inboedel kan je zelf vaststellen door eenvoudig je inboedelgoederen en de bijbehorende prijzen te noteren. Hiervoor zijn op internet ook handige inventarisatielijstjes te vinden.

Let op: de inboedelverzekering is gebaseerd op nieuwwaarde. Bij het vaststellen van het verzekerde bedrag dien je dan ook uit te gaan van de nieuwwaarde. Soms geeft de verzekeringsmaatschappij een garantie tegen onderverzekering. In dat geval wordt het verzekerd bedrag vastgesteld door middel van een zogenaamde waardemeter. In deze waardemeter worden een aantal vragen gesteld, zoals gezinssamenstelling, je inkomen, het aantal kamers in je huis, enzovoorts. Voor ieder antwoord wordt een aantal punten toegekend. Vervolgens wordt het aantal punten vermenigvuldigd met een bepaald standaard bedrag. De uitkomst is het verzekerde bedrag. Als je dat bedrag vervolgens verzekerd, geeft de verzekeringsmaatschappij de garantie tegen onderverzekering. Klinkt mooi, maar de verzekerde bedragen die de waardemeter aangeeft zijn vaak aan de stevige kant. Als je de waarde zelf vaststelt kan je vaak uitkomen op een (veel) lager bedrag. Dan ben je alsnog goed verzekerd, maar wel tegen een lagere premie.

Woonhuisverzekering

Net als bij de eerder genoemde verzekeringen, kan je ook bij de woonhuisverzekering vaak kiezen voor een eigen risico. Hiernaast heb je vaak de optie om de ramen in je woonhuis wel of niet mee te verzekeren. Het zou een overweging kunnen zijn om de glasdekking te schrappen. De vraag is dan wel of de besparing opweegt tegen het risico. In de praktijk blijken ruiten namelijk nog wel eens stuk te gaan.

Net als bij de inboedelverzekering kan je het verzekerde bedrag nog eens kritisch bekijken. Soms heeft men bij het afsluiten van de verzekering de waarde van het huis genomen als uitgangspunt voor het verzekerde bedrag. Dit is bijna altijd te veel. Het verzekerde bedrag bij een woonhuisverzekering is namelijk is de herbouwwaarde van het huis. Dit is het bedrag dat nodig is om het huis weer op te bouwen na totaal verlies. Met andere woorden: je verzekert alleen het huis en niet de grond onder en om het huis.

Rechtsbijstandverzekering voor het gezin

Een rechtsbijstandverzekering bestaat vaak uit verschillende rubrieken, zoals verkeer, inkomen en werk. Men kan zelf kiezen welke rubrieken men wil verzekeren. Als er gekozen wordt voor de rubriek 'verkeer' dan vallen alle auto’s binnen het gezin onder de dekking van de verzekering. Bij autoverzekeringen worden er ook nog wel eens losse rechtsbijstanddekkingen bijgesloten. Deze aanvullende rechtsbijstanddekkingen bij de autoverzekering(en) kunnen vervallen als de rubriek 'verkeer' al verzekerd is op de rechtsbijstandsverzekering voor het gezin. Er is dan namelijk een dubbele dekking en dat heeft natuurlijk geen zin.

Doorlopende reisverzekering

Bij een reisverzekering wordt er vaak gedacht aan het verzekeren van bagage. Verzekering van de bagage is inderdaad een onderdeel van de dekking, maar dit is niet de belangrijkste dekking. De belangrijkste dekking is namelijk de dekking tegen medische kosten. Uiteraard heb je ook een ziektekostenverzekering welke dekking biedt over de hele wereld, maar deze dekking is niet onbeperkt. In sommige landen zijn de kosten voor medische zorg veel hoger dan in Nederland. In dat geval is je ziektekostenverzekering niet voldoende en heb je een aanvullende reisverzekering nodig. Als je echter alleen in Nederland en omgeving verblijft dan is een reisverzekering eigenlijk niet nodig. Je ziektekosten zijn immers uitstekend verzekerd op je ziektekostenverzekering. In die situatie kan je overwegen om je reisverzekering te beëindigen. Ga je daarna toch een keer een verre reis maken? Dan kan je natuurlijk gewoon een (aflopende) reisverzekering afsluiten.

Autoverzekering

De autoverzekering is de verzekering waar meestal de meeste premie voor wordt betaald. Op deze verzekering kan je dan ook het meeste besparen. Om te beginnen, kan je eens kijken naar de dekking van je autoverzekering. Heb je je oude auto nog steeds Allrisk verzekerd? Misschien is het slimmer om de dekking om te zetten naar WA + beperkt Casco of naar alleen WA. Hiermee kan je flink op de premie besparen. Hiernaast kan het geen kwaad om eens in de zoveel tijd te bekijken of je verzekeringsmaatschappij nog wel het beste aanbod voor je heeft. De premieverschillen kunnen groot zijn. Vaak kan je fors besparen door te wisselen van verzekeringsmaatschappij.

Uiteraard moet je hierbij niet alleen op de prijs letten, maar ook goed kijken naar de voorwaarden. Je verzekeringsadviseur kan je hierbij van dienst zijn. Tenslotte is het vaak mogelijk om extra korting te krijgen als je meerdere motorrijtuigen hebt. Als je meerdere auto’s of motoren hebt, is het vaak mogelijk om de hoogste korting voor schadevrij rijden te laten gelden voor alle auto’s of motoren. Stel dat je een autoverzekering hebt waarbij je 75% korting hebt opgebouwd en dat je partner een autoverzekering heeft met slechts 40% korting. Als je beide verzekeringen onderbrengt bij dezelfde maatschappij dan kan je vaak de hoogste opgebouwde korting krijgen voor beide auto’s. In dit voorbeeld zouden beide autoverzekeringen dus 75% premiekorting krijgen. Niet iedere verzekeringsmaatschappij kent deze regeling. Dit moet je dus vooraf (laten) onderzoeken.

Overlijdensrisicoverzekering

Deze verzekeringen keren een vast bedrag uit indien je voor een bepaalde datum overlijdt. In veel gevallen worden dit soort verzekeringen afgesloten in combinatie met een hypotheek. In de afgelopen jaren zijn de premies voor deze verzekeringen fors gedaald. Hierdoor is het goed mogelijk dat je behoorlijk wat premie kan besparen door deze verzekeringen onder te brengen bij een andere verzekeringsmaatschappij. Let op: de nieuwe verzekeringsmaatschappij hoeft jou niet te accepteren. Indien je gezondheidsklachten hebt of hebt gehad, wacht dan eerst totdat je geaccepteerd bent bij de nieuwe verzekeringsmaatschappij voordat je de oude verzekering opzegt.

Verzekeringspakket

Om er voor te zorgen dat je geen nodeloze overlappingen heeft in je verzekeringen is het raadzaam om te kiezen voor een verzekeringspakket bij één verzekeringsmaatschappij. Op die manier heb je alle verzekeringen overzichtelijk bij elkaar en betaal je één premie voor alle verzekeringen. Hiernaast krijg je vaak aantrekkelijke kortingen als je alle verzekeringen bij één verzekeringsmaatschappij onderbrengt. Uiteraard moet je blijven opletten of een pakket altijd voordelig voor je is. Soms is het toch net weer iets goedkoper om bijvoorbeeld de autoverzekering ergens anders onder te brengen. Voor de laagste premie zal je alles goed moeten bekijken.
© 2015 - 2024 Boei, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderhandelen met de verzekeraarOnderhandelen met de verzekeraarHet wordt steeds gebruikelijker om te onderhandelen over de koopprijs. Bij het kopen van het huis wordt het verwacht, de…
Korting op verzekeringenKorting op verzekeringenVeel Nederlanders genieten een korting op verzekeringen via een collectief. Deze korting krijgen ze omdat ze bijvoorbeel…
Verzekeringen afsluiten met pakketkortingDoor alle verzekeringen bij een verzekeraar af te sluiten verkleint u de kans op dubbele verzekeringen. Daarnaast is ook…
Jaarlijks een andere autoverzekeringJaarlijks een andere autoverzekeringDe autoverzekering is een vaste last waar u veel geld op kunt besparen. De premies die verschillende verzekeraars vragen…

Zorgverzekering voor je hondHet is niet nieuw in Nederland, een zorgverzekering voor je hond. Toch is het aantal hondenbezitters in Nederland dat ee…
No-claim korting op je autoverzekeringNo-claim korting op je autoverzekeringBij een autoverzekering is het gebruikelijk dat je korting krijgt op de premie. De hoogte van deze korting is afhankelij…
Boei (59 artikelen)
Laatste update: 18-09-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.