Autoverzekering – te laag kilometrage op de polis! Wat nu?

Autoverzekering – te laag kilometrage op de polis! Wat nu? De premie voor de autoverzekering is vaak mede afhankelijk van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt met de auto. Automobilisten die veel rijden moeten bij de meeste verzekeraars een hogere premie betalen. Wat nu als in de polis staat dat in de auto maximaal 12.000 kilometer per jaar wordt gereden en in de praktijk blijk je 20.000 kilometer per jaar te rijden. Moet je de verzekeraar informeren en wat zijn de gevolgen als je het niet laat wijzigen? Bij het afsluiten van een autoverzekering moet je de vragen van de verzekeraar naar waarheid invullen. Bij het verzwijgen of foutief opgeven van informatie is de verzekering door de verzekeraar te beëindigen. De verzekeraar zou zelfs gedeeltelijk onder de verplichting om een schade te vergoeden uit kunnen. Indien een in het verleden afgesloten verzekering niet meer klopt, moet je de wijziging doorgeven aan de verzekeraar. In de praktijk blijkt dat je pas weer naar de autoverzekering kijkt bij schade. Niemand let op het maximaal aantal kilometers per jaar op de verzekeringspolis. Wat kunnen de gevolgen zijn?

Wat zijn de gevolgen van een onjuiste kilometrage op de polis?

Indien je 12.500 kilometer hebt gereden en op de polis staat maximaal 12.00 kilometer, heb je nog niet gelijk een probleem. Dit kan wel een aanleiding zijn om het aan te passen op de polis. Als je verwachting is dat je volgend jaar weer tot 12.000 kilometer gaat rijden, kun je het beter niet aanpassen. Wat nu als je 20.000 kilometer hebt gereden, terwijl op de polis staat maximaal 12.000 kilometer? Dit kan gevolgen hebben. De verzekeraar kan een extra premie in rekening brengen. In een uiterste geval kan de verzekeraar zelfs een schade maar gedeeltelijk uitkeren.

Gedeeltelijke uitkering van een schade alleen bij bewuste misleiding

Een verzekeraar kan niet zomaar besluiten om een schade gedeeltelijk uit te keren. Hiervoor moeten er zwaarwegende redenen zijn. In het geval er bij de aanvraag bewust veel te weinig kilometers is opgegeven met de intentie om de verzekeraar te misleiden, zal een gedeeltelijke uitkering van een schade te rechtvaardigen zijn. Dit mag weer niet toegepast worden bij schadeclaims op het WA-gedeelte van de autoverzekering. De tegenpartij mag namelijk niet benadeeld worden. Uiteraard is het wel mogelijk om de schade weer gedeeltelijk te verhalen op de verzekeringnemer.

Maakt het aantal kilometers per jaar een groot verschil voor de premie?

Het verschil in premie is niet bij alle verzekeraars gelijk. Ongeveer twee derde van de verzekeraars laat de premie voor de autoverzekering mede afhangen van het aantal kilometers per jaar. Er is zelfs één verzekeraar waar een automobilist die 50.000 kilometer per jaar rijdt het zesvoudige aan premie moet betalen in vergelijking met een automobilist die de auto weinig gebruikt. Bij de meeste verzekeraars gaat het om kleine procentuele verschillen.

Gaat de premie stijgen? Overweeg een andere autoverzekering

Loopt jouw autoverzekering al meerdere jaren? De kans is groot dat je veel geld kunt besparen door over te stappen naar een andere autoverzekering. De autoverzekering is na de zorgverzekering voor veel mensen de duurste verzekering. Door over te stappen kun je vaak tientallen procenten besparen op de premie. Het kost je maar een paar minuten de tijd en de nieuwe verzekeraar regelt vervolgens het overstappen. Eenvoudiger kun je niet besparen op je vaste lasten.
© 2015 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een autoverzekering?Wat is een autoverzekering?Het is voor iedere autobezitter in Nederland wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Op deze manier wo…
Autoverzekering en overlijdenAutoverzekering en overlijdenWat gebeurt er met de autoverzekering bij een overlijden, als in het bijzonder de hoofdbestuurder van de auto komt te ov…
Online autoverzekering afsluitenOnline autoverzekering afsluitenIn de Europese Unie is een aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen verplicht, waarbij de bescherming van slach…

Schade veroorzaakt in een geleende auto! Wat nu?Schade veroorzaakt in een geleende auto! Wat nu?Stel, jij leent de auto van een vriend. Door jouw schuld wordt er een schade veroorzaakt. Wie draait op voor deze schade…
Interne/externe dekkingstechnieken voor wisselkoersrisico'sInterne en externe dekkingstechnieken kunnen het wisselkoersrisico zo veel mogelijk beperken voor importeurs en exporteu…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.