Declaratiecodes huisarts (zorgverzekering): een overzicht

Declaratiecodes huisarts (zorgverzekering): een overzicht Op het declaratieoverzicht dat je van je zorgverzekeraar ontvangt wordt aan alle verrichtingen en gebruikte materialen een declaratiecode verbonden. Een uitleg van om wat voor soort verrichting het gaat ontbreekt op dit overzicht. Omdat een bezoek aan de huisarts onder de basisverzekering valt controleren weinig mensen hun declaratieoverzicht op onjuistheden. In recente jaren is gebleken dat er veel gefraudeerd wordt met declaratiecodes. Wellicht dus toch maar een keer opzoeken wat je huisarts nu precies gedeclareerd heeft?

Declaratiecodes


Overzicht declaraties zorgverzekering

Elke Nederlander heeft een verplichte ziektekostenverzekering. Wanneer je gebruik hebt gemaakt van medische zorg dan worden de kosten hiervan betaald vanuit je basisverzekering of aanvullende verzekering. Wanneer het buiten de verzekering valt moet je de rekening zelf betalen. Verrichten bij de huisarts vallen in de meeste gevallen gewoon onder de basisverzekering.

Elke verzekerde krijgt van zijn ziektekostenverzekeringsmaatschappij periodiek een overzicht met vergoede en niet-vergoede bedragen, of kan dit overzicht altijd online raadplegen. Zijn door de huisarts kosten in rekening gebracht dan wordt hier doorgaans niet bij vermeld wat er precies gedaan is. Deze verrichting is gevat in een declaratiecode. Codes gebruikt door huisartsen beginnen allemaal met het cijfer 13. Wil je weten wat de huisarts voor jouw bezoek in rekening heeft gebracht, zoek de code dan op in onderstaand overzicht.

Overzicht meest gebruikte declaratiecodes

Onderstaande codes worden in Nederland het meest gebruikt door huisartsen:
Code verrichtingSoort verrichtingOpmerkingen/uitleg
13001 Diagnostiek met behulp van DopplerOpsporen vaatvernauwingen
13004LongfunctiemetingOok wel reversibiliteittest, maximaal drie keer per jaar binnen basisverzekering
13005ECGOok wel elektrocardiografie, maximaal vier keer per jaar binnen de basisverzekering
13006SpleetlamponderzoekControle oog
13008Bloeddrukmeting gedurende 24-uurInclusief instructie, maximaal twee keer per jaar binnen de basisverzekering
13010Cognitieve functietest (MMSE)Onderzoek naar dementie
13011Diagnostiek hartritmestoornissen
13012Chirurgische ingreep huisartsO.a. excisie, huidbiopt, complexe wondbehandeling, verwijderen nagel
13015 Compressietherapie bij ulcus crurisBehandelen beenwond(en), maximaal elf keer per jaar binnen de basisverzekering
13016Hechtingen verwijderen
13017Hechtingen verwijderen (thuis)
13018 Verrichting ter vervanging van specialistenbezoek
13019Behandeling trombosebeen
13023Therapeutische injectie (Cyriax)Injectie in gewricht of peesaanhechting, maximaal negen keer per jaar binnen de basisverzekering
13024OogboringVerwijderen van vreemd lichaam uit het oog
13025Plaatsen pessarium
13027MRSA-screening
13029Begeleiding bij diabetesMaximaal vier keer per jaar binnen de basisverzekering
13031Begeleiding bij COPDMaximaal vier keer per jaar binnen de basisverzekering
13032Palliatieve consultatie
13034Intensieve zorg terminale patiënten
13038Euthenasie
13042Plaatsen spiraaltje
13043Huisartsenzorg in een verzorgingstehuis
13044Huisartsenzorg in een maatschappelijke opvang
13045Abdominale echografieEen echo bij zwangerschap valt hier niet onder
13049PolyfarmacieScreenen van medicijngebruik, maximaal één keer per jaar

Gebruik van materialen

Materialen die huisartsen gebruiken bij het behandelen van patiënten worden apart gedeclareerd. Onderstaande materialen komen het vaakst voor:
DeclaratiecodeSoort materiaal
12900Hechtmateriaal
12901Tape
12902Zwangerschapsreactie
12903Dipslides
12904Teststrips bloedsuikerbepaling
12905Vloeibaar stikstof
12906Blaaskatheter
12907CRP-test

Waarom wordt een verrichting niet vergoed?

Het kan zijn dat een behandeling bij de huisarts niet of niet helemaal vergoed wordt door je verzekering. In dat geval is het probleem meestal gelegen in het aantal keren dat dezelfde behandeling dat kalenderjaar is uitgevoerd. Zoals te zien in bovenstaand overzicht zijn sommige behandelingen qua vergoeding gemaximeerd tot een bepaald aantal behandelingen. Onderga je een zelfde type behandeling vaker dan moet je dit zelf betalen. Ook is het mogelijk dat je huisarts een bedrag in rekening brengt dat hoger ligt dan het maximum dat je zorgverzekering per verrichting vergoedt.

Datum klopt niet

Het kan zijn dat je een declaratie van je overzicht alleen weet te linken aan een afspraak van maanden geleden. Dit is heel goed mogelijk. Zoals ook specialisten de rekening voor een behandeling vaak pas maanden later sturen, zo zit er vaak ook een tijd tussen de afspraak bij de huisarts en de datum waarop deze wordt doorgevoerd. Zo is het zelfs mogelijk dat je huidige verzekeringsmaatschappij de kosten vergoed voor een behandeling die je hebt ondergaan het vorige kalenderjaar, terwijl je toen verzekerd was bij een andere maatschappij.
© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vergoedingen fysiotherapieHet is al meerdere malen veranderd en het zal ook niet onveranderd blijven. Maar wanneer u naar een fysiotherapeut moet…
Zorg tijdens je studie, zorgverzekering en huisartsZorg tijdens je studie, zorgverzekering en huisartsAls student is gezondheidszorg misschien niet je eerste prioriteit, maar het is wel van groot belang. Wanneer je gaat st…
Basisverzekering 2020 uitgebreidBasisverzekering 2020 uitgebreidDe basisverzekering 2020 wordt per 1 januari 2020 uitgebreid. Er gaan geen behandelingen uit de basisverzekering die ook…
Heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig?Heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig?Veel Nederlanders denken een aanvullende zorgverzekering nodig te hebben. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Het k…

Interne/externe dekkingstechnieken voor wisselkoersrisico'sInterne en externe dekkingstechnieken kunnen het wisselkoersrisico zo veel mogelijk beperken voor importeurs en exporteu…
Wat houdt een levensverzekering in?Wat is een levensverzekering eigenlijk? Met welke zaken wordt rekening gehouden betreffende de waardebepaling van de pre…
Bronnen en referenties
  • Achmea - https://www.achmea.nl/zorgaanbieders/downloads/Verrichtingenlijst-huisartsen-2014.pdf
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 21-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.