Verzekeringen: via een makelaar of zelfstandig?

Verzekeringen: via een makelaar of zelfstandig? Waarom zou je zelf verzekeringspolissen vergelijken? Of eerder advies vragen aan een vezekeringsmakelaar? Welke voor- en nadelen heb je bij een verzekeringsmakelaar? Wanneer je een verzekering wil afsluiten, bijvoorbeeld een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid (BA of 'familial'), voor je auto of een brandverzekering, heb je enkele opties. Je kan zelf op zoek gaan naar voordelige polissen. Dan kom je al gauw terecht bij online-verzekeraars en de grote banken die ook verzekeringen aanbieden. Een andere mogelijkheid is om naar een onafhankelijk verzekeringsmakelaar te stappen.

Inhoudsopgave


Online

Op het internet is het heel eenvoudig om de tarieven van verschillende verzekeringen te vergelijken met elkaar. Inhoudelijk is de vergelijking echter veel moeilijker. Een verzekeringspolis omvat al gauw veertig bladzijden of meer, en die bladzijden staan vol juridische taal waar je als leek nauwelijks aan uit kan. Zelfs vergelijken is slim, maar kost je ook tijd en moeite. Als je werkloos of gepensioneerd bent heb je die tijd misschien en wil je de moeite er in steken, als je een fulltime job uitoefent is dat veel lastiger.

Voordelen

  • makkelijk prijzen vergelijken
  • waar en wanneer je wil
  • van achter je PC of op je tablet, of bijvoorbeeld even tussendoor op het werk
  • competitieve prijzen
  • snel geregeld

Nadelen

  • geen persoonlijk contact
  • moeilijk juridisch taalgebruik
  • veel kleine lettertjes waar je makkelijk overheen leest
  • ingewikkelde polissen
  • vergelijken kost je tijd en moeite

Verzekeringsmakelaar

Historisch gezien zijn er verschillende verzekeringsmaatschappijen waarbij je verzekeringspolissen kan afsluiten, zoals AXA, AG Insurance, Allianz of Vivium. De polissen zelf werden aan de mensen verkocht via makelaars, die de vele offertes van verschillende maatschappijen kunnen vergelijken en de beste aanbieden aan hun klanten. In ruil voor het wegwijs maken in de verzekeringsmogelijkheden en het bijstaan van klanten krijgen de makelaars een commissieloon.

Voordelen

  • persoonlijk contact en vertrouwen
  • extra uitleg in mensentaal, niet in juridisch jargon
  • verzekeringsportefeuille op maat van jouw situatie
  • tussenpersoon die je helpt bij het indienen van claims

Nadelen

  • de makelaar werkt niet gratis, maar vraagt een commissieloon
  • vanaf mei 2014 moeten makelaars ook aangeven hoeveel dat commissieloon bedraagt
  • de makelaar kan zijn eigen commissieloon belangrijker vinden dan jouw verzekeringspolis en biedt je daarom misschien niet de beste optie (al is dat bij elke aanbieder van verzekeringen het geval, een verzekering steunt op een zeker vertrouwen.)

Conclusie

Bij een 'basisverzekering' (brand, burgerlijke aansprakelijkheid, auto, ...) zijn de polissen van verschillende aanbieders inhoudelijk meestal bijna hetzelfde (ondanks de 40 bladzijden lange juridische uitleg over uitzonderingssituaties). In zo'n geval is kiezen voor een competitieve prijs via een online-aanbieding een goede keuze. Het grote voordeel wanneer je dit toch via een verzekeringsmakelaar doet is de service. De makelaar helpt je formulieren invullen en je dossier samen te stellen zodat je een grotere kans hebt dat je schadeclaim erkend wordt in je voordeel.

Bij minder voorkomende situaties en verzekeringen is het interessant om wel raad in te winnen bij een makelaar. Die kent zijn vak en kan je makkelijk wegwijs maken in de verschillende mogelijkheden bij verschillende verzekeringsmaatschappijen. Bijvoorbeeld voor de verzekeringen van een (kleine) onderneming is een verzekeringsmakelaar onder de arm nemen de beste keuze. De makelaar kan je wijzen op verschillende mogelijke situaties in je onderneming en de mogelijkheid om je daar al dan niet voor te verzekeren. Zo kom je later, wanneer er zich iets zou voordoen, minder gauw voor verrassingen te staan. Bij ondernemingen zijn de polissen ook nog ingewikkelder dan bij particulieren, waardoor je meer baat zal hebben bij de service van de makelaar om mee je dossier voor een claim op te stellen.
© 2014 - 2024 Swah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Levenhypotheek: hypotheek met een levensverzekeringLevenhypotheek: hypotheek met een levensverzekeringDe levenhypotheek is een hypotheekvorm die eigenlijk bestaat uit een aflossingsvrije hypotheek gecombineerd met een leve…
Goedkoopste verzekering is vaak de beste keusDe voorwaarden van vrijwel alle verzekeringsvormen zijn onderling verwisselbaar tussen de diverse verzekeraars. Op klein…
De goedkoopste verzekeringOm zoveel mogelijk geld te besparen zijn wij consumenten steeds op zoek naar de goedkoopste verzekering. De verzekeraar…
Overstappen naar een goedkopere autoverzekering?Overstappen naar een goedkopere autoverzekering?De autoverzekering oversluiten naar een andere verzekeringsmaatschappij kan u op jaarbasis veel geld besparen. De versch…

Auto verzekeren op naam van partner of kindAuto verzekeren op naam van partner of kindDe premie voor de autoverzekering wordt voor een deel bepaald door de tenaamstelling. Een jonge bestuurder tot 24 jaar z…
Wat is een ziekengeldverzekering?Wat is een ziekengeldverzekering?De lasten voor ziek personeel liggen tegenwoordig bij de werkgever. De werkgever kan zich verzekeren tegen het risico va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Monam, Pixabay
Swah (82 artikelen)
Laatste update: 04-07-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.