Afsluiten van inboedelverzekering

Afsluiten van inboedelverzekering Het mag duidelijk zijn dat een inboedelverzekering een verzekering is die je afsluit voor je inboedel. Het is een schadeverzekering die onder de categorie brandverzekeringen valt. Met de inboedel worden alle onroerende zaken die tot een particulier huishouden behoren bedoeld, inclusief eventuele huisdieren, vaartuigen, de tuinaanleg, bromfietsen, fietsen en nog een aantal dingen. Let er goed op dat geld normaliter niet standaard tot de inboedel behoort en dus niet verzekerd is. Je kunt soms optioneel geld meeverzekeren tot een bepaald maximum, maar dit hangt af van de verzekeringsmaatschappij waarbij je een inboedelverzekering gaat afsluiten.

Wat is een inboedel?

Tot een inboedel behoort alles wat zich in een opstal bevindt en ook wat er min of meer toe behoort, maar er in principe geen deel van uitmaakt. Voorbeelden van zaken die tot een inboedel behoren, zijn dus gordijnen, stoelen, banken, eettafel en televisie. Een complete inboedel kan behoorlijk wat geld kosten wanneer je deze nieuw in de winkel gaat kopen. De kosten voor een complete inboedel kunnen oplopen tot wel tienduizenden euro’s. Alles is mogelijk, dus het kan ook voorkomen dat er op een dag een brand of waterschade ontstaat in je huis, waardoor je inboedel flinke schade kan opgelopen. Neem daarom geen risico en sluit een verzekering voor je inboedel af. Mocht er iets met je inboedel gebeuren, zoals schade door een brand of verlies door inbraak, dan ben je in ieder geval verzekerd van financiële compensatie.

Waar kun je een inboedelverzekering afsluiten?

Er zijn in Nederland diverse verzekeringsmaatschappijen waarbij je een inboedelverzekering kunt afsluiten.
  • Zo heb je bijvoorbeeld de verzekeringsmaatschappij FBTO. Bij FBTO is de inboedelverzekering een onderdeel van de FBTO woonverzekering. Op de website van deze verzekeringsmaatschappij kun je de premie berekenen die je zou moeten betalen wanneer je deze verzekering afsluit. De premie kan afzonderlijk worden berekend, maar ook in combinatie met de andere woonverzekeringen.
  • Een ander voorbeeld van een verzekeringsmaatschappij is Centraal Beheer. Ook hier kun je een inboedelverzekering afsluiten welke een onderdeel is van de Woongarantverzekering van Centraal Beheer. Alle eigendommen in huis zijn met deze verzekering tot wel honderdduizend euro verzekerd. Meer informatie over de inboedelverzekering van Centraal Beheer kun je op hun website vinden.
  • Nog meer voorbeelden van verzekeringsmaatschappijen zijn bijvoorbeeld Amev, ANWB, Europeesche, RVS en OHRA. Zodra je weet bij welke verzekeringsmaatschappij je een inboedelverzekering wil afsluiten, dan kun je persoonlijk bij de desbetreffende verzekeraar, of zijn vertegenwoordiger, maar ook via de website van de desbetreffende verzekeringsmaatschappij een inboedelverzekering afsluiten.

Tips voor het afsluiten van een inboedelverzekering

Voordat je daadwerkelijk een inboedelverzekering gaat afsluiten, is het belangrijk om eerst wat meer van deze verzekering af te weten en waar je precies allemaal op moeten letten. Een aantal tips bij het afsluiten van een inboedelverzekering zijn:
  • Een goede inboedelverzekering hoeft niet altijd de duurste te zijn. Zorg ervoor dat je zelf al maatregelen hebt getroffen betreffende inbraak- en brandpreventie, want zo kan een inboedelverzekering een stuk goedkoper worden.
  • Mocht je gaan verhuizen voor een korte of lange tijd, neem dan altijd al je spullen mee en zorg dat je op tijd je inboedelverzekering hebt veranderd en de wijziging hebt doorgegeven aan de verzekeringsmaatschappij.
  • Ga de inboedelverzekeringen van de verschillende verzekeringsmaatschappijen met elkaar vergelijken. Niet alleen de inhoud, maar ook de premies van de inboedelverzekering van de verschillende verzekeringsmaatschappijen, kunnen onderling erg verschillen. Vergelijk de verschillende aanbieders op internet met elkaar en hierbij kun je onder andere gebruik maken van de verschillende vergelijkingssites.
  • Zorg ervoor dat je nooit onderverzekerd bent. Door uitbreiding of vervanging van je inboedel, maar ook door inflatie kan de waarde van je inboedel sterk veranderen.

Op zoek naar de goedkoopste inboedelverzekering

Iedereen wil natuurlijk een zo goedkoop mogelijke inboedelverzekering afsluiten. Niet iedere verzekeringsmaatschappij biedt een inboedelverzekering voor dezelfde prijs aan, waardoor de kosten van de verzekering nogal kunnen verschillen per verzekeraar. Wanneer je op de kosten van een inboedelverzekering bekijkt, dan moet je natuurlijk wel gelijkwaardige verzekeringen op het gebied van de risico’s die gedekt worden, de zaken die onder de verzekering vallen en de manier waarop de uitkeringshoogtes bepaald worden met elkaar vergelijken. Het spreekt natuurlijk voor zich dat bij iedere verzekeraar de kaalste verzekering ook de goedkoopste zal zijn. Daarnaast wordt de premie ook gebaseerd op de waarde van de inboedel. Wordt er dus uitgegaan van een lagere waarde van je inboedel, dan is de totale premie natuurlijk lager. Wordt de waarde echter te laag vastgesteld, en heb je geen garantie dat er geen sprake zal zijn van onderverzekering, dan kan dit ook leiden tot het niet geheel uitbetalen van de schade.

Tips voor de goedkoopste inboedelverzekering

Uitgaande van het feit dat je de juiste inboedelwaarde verzekert en kiest voor de gewenste dekking, zijn er wel een aantal tips waardoor je een goedkope inboedelverzekering kunt afsluiten, namelijk:
  • Als je goede maatregelen treft in je huis betreffende brandpreventie en inbraakpreventie, kan de premie al fors verlaagd worden.
  • Kiezen voor een bepaald eigen risico kan de premie verlagen.
  • Wanneer je meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar onderbrengt, wordt de premie meestal zonder meer lager, zonder dat je hier iets voor hoeft te doen.
  • De inboedelverzekeringen van de verschillende verzekeringsmaatschappijen met elkaar gaan vergelijken. Sluit niet bij de eerste de beste verzekeringsmaatschappij een inboedelverzekering af, want de prijzen kunnen per verzekeraar verschillen waardoor sommige mensen te veel voor een inboedelverzekering betalen.
Het laatste punt is natuurlijk erg belangrijk. Door de verschillende verzekeringsmaatschappijen met elkaar te vergelijken kom je er op een snelle en een overzichtelijke manier achter welke verzekeringsmaatschappij de goedkoopste inboedelverzekering aanbiedt.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zeer kleine kans op brand, toch brandverzekering afsluitenDe inboedelverzekering en de opstalverzekering keren een bedrag uit bij schade aan uw inboedel of uw huis door een verze…
All risk inboedelverzekering biedt de beste dekkingAll risk inboedelverzekering biedt de beste dekkingDe meeste mensen kennen de all risk autoverzekering, maar voor de inboedelverzekering is deze dekking ook mogelijk. De p…
Inboedelverzekering, de meest gestelde vragenInboedelverzekering, de meest gestelde vragenDe inboedelverzekering is een polis die dekking biedt tegen beschadiging of verdwijnen van het inboedel of delen daarvan…
Woonverzekering: Inboedel-, opstal- of woonhuisverzekeringWat zijn woonverzekeringen? Met een zogenaamde woonhuisverzekering, ook wel opstalverzekering genoemd, verzeker je jezel…

Bij samenwonen verzekeringen samenvoegen?Bij samenwonen verzekeringen samenvoegen?Bij het gaan samenwonen verdienen de lopende verzekeringen de nodige aandacht. Dit geldt zeker in het geval beide samenw…
Wat kunt u het beste doen met een aflopende lijfrente?Wat kunt u het beste doen met een aflopende lijfrente?Een lijfrenteverzekering werd in het verleden vaak afgesloten ter aanvulling op het pensioen. Achteraf gezien vallen de…
Bronnen en referenties
  • www.independer.nl
  • www.verbondvanverzekeraars.nl
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.