Welke verzekeringen tegen schade zijn noodzakelijk?

Welke verzekeringen tegen schade zijn noodzakelijk? Verzekeringen zijn er te over. Nederlanders zijn vaak verzekerd van de wieg tot het graf. Soms zelfs dubbel. Dat is natuurlijk overbodig, maar ook niet alle verzekeringen zijn noodzakelijk. Als het risico heel klein is, er genoeg geld op de spaarrekening staat en de te verwachten schades minimaal zijn, is het vaak verstandiger om een bepaalde verzekering niet te nemen. Sommigen hebben bijvoorbeeld naast een opstalverzekering voor het huis ook nog een aparte glasverzekering lopen. Vaak is dat niet nodig, omdat deze al in de opstalverzekering zit. Het is dus belangrijk om alle verzekeringspolissen goed door te nemen. Bekijk waar u al tegen verzekerd bent en welke verzekering overbodig is. Zorg er zo voor dat u niet teveel premie betaalt.

Houd de uitgaven voor uw verzekeringen in de gaten

Vooral in tijden dat het met de economie wat minder goed gaat is het verstandig om eens even naar de uitgaven te kijken. Het pakket verzekeringen mag u daarbij niet vergeten. Vooral huizenbezitters kunnen soms dubbele verzekeringen afgesloten hebben, waar niet direct aan gedacht wordt. Ook bent u soms bij de ene verzekering veel duurder uit dan bij de andere, terwijl de voorwaarden niet veel van elkaar hoeven te verschillen.

Welke verzekeringen zijn noodzakelijk

Noodzakelijke verzekeringen zijn bijvoorbeeld de WA, de inboedel, (voor huizenbezitters) de opstal, de rechtsbijstand, auto en inzittenden en de reisverzekering. Voor zelfstandige ondernemers komt daar nog de arbeidsongeschiktheidsverzekering bij. Die moet afgesloten worden op de uitoefening van het beroep waar u in bezig bent. Doet u dat niet, dan kan de verzekering van u verlangen dat u bij arbeidsongeschiktheid binnen uw beroep bij wijze van spreken nog altijd enveloppen kunt gaan vouwen.

Glasverzekering tegen schade aan ruiten

Bij veel opstalverzekeringen is een glasverzekering inbegrepen. Kijk dat wel na. Als het glas van ramen en deuren niet inbegrepen is, zoek dan een andere verzekering die dat wel heeft, of sluit een aparte glasverzekering af. Dubbel verzekeren heeft echter geen zin. Als het glas bij de opstal verzekerd is, hoeft u geen aparte glasverzekering te hebben. Let wel op. Een glasverzekering vergoedt meestal niet de schade aan glas van een tussenschot op het balkon of van andere glasproducten in de tuin.

Een levensverzekering is niet altijd nodig

Nogal wat mensen hebben voor zichzelf en hun gezin een levensverzekering afgesloten. Niet alleen los, maar vaak ook in combinatie met een hypotheek. Dat is dus dubbel. Niet alleen dat, maar bekijk de voorwaarden van die levensverzekeringen eens. Reken bij een losse levensverzekering, die niet gekoppeld is aan een hypotheek, eens uit wat er aan het einde van de looptijd uitbetaald wordt. Bereken daarnaast de premies die u gedurende die tijd hebt betaald. Als het verschil daartussen te groot is hebt u vermoedelijk een ongunstige verzekering afgesloten.

De levensverzekering bij de hypotheek

Bekijk bij de levensverzekering die aan de hypotheek gekoppeld is of u die nog nodig hebt. Is er intussen al wat op de hypotheek afbetaald, dan hoeft u die verzekering misschien helemaal niet meer aan te houden.

Boete betalen bij aflossen of niet

Let wel goed op eventuele boetes die u bij het opzeggen van die verzekering misschien moet betalen. Onthoud ook dat er meestal in de polis staat dat er per persoon slechts een enkele levensverzekering bij het verlijden van een persoon uitgekeerd zal worden. U kunt bijvoorbeeld drie levensverzekeringen op een en dezelfde persoon hebben lopen, maar er zal er dan slechts een van uitkeren. U betaalt intussen wel drie premies. Goed opletten dus.

Overlijdensverzekering

Veel mensen hebben tegenwoordig een overlijdensverzekering. Toch zitten ook daar vaak haken en ogen aan. Zo is een ongeboren kindje niet altijd vanzelfsprekend meeverzekerd met de moeder. Soms is een ongeboren kindje vanaf vier maanden, maar ook vaak pas vanaf 6 maanden meeverzekerd. Mocht het kindje niet levend geboren worden, dan maakt de verzekering er soms een probleem van als de ouders aanspraak maken op de verzekering voor de begrafenis van het kindje. Dat is dan bij alle verdriet nog een extra probleem.

Verzekeringen kunnen minder waard worden na verloop van tijd

Daarnaast is het nog maar de vraag of na verloop van tijd ook voor begrafenissen van partners en andere gezinsleden de hele begrafenis nog uit de verzekering betaald kan worden. Alles wordt immers duurder en een verzekering die 20 jaar geleden afgesloten is, vergoedt vaak niet alles wat u geregeld wilt hebben. Vaak moet er voor speciale wensen toch al bijbetaald worden.

Eigen spaargeld opzij zetten

Wie zelf voor zijn geliefden de begrafenis wil regelen en daarbij niet afhankelijk wil zijn van een verzekeringspolis, doet er verstandiger aan om het geld voor een begrafenis apart op een spaarrekening te zetten. Daar moet het dan wel op blijven staan, zodat het elk jaar ook rente trekt en aangroeit. Dit is natuurlijk alleen mogelijk voor diegenen die een goed inkomen hebben en daar geld voor opzij kunnen zetten. Stel echter dat u 80 jaar leeft en al die tijd premie aan een overlijdensverzekering betaalt. In dat geval bent u beter uit met een “eigen” overlijdensverzekering op de bank.

Bekijk alle polissen van de verzekering zorgvuldig

Het is een vervelend en lastig werkje, maar zorg dat u goed weet waar u voor verzekerd bent en waarvoor niet, zodat u in geval van schade ook precies weet waar u recht op hebt. Sommige inboedelverzekeringen sluiten bepaalde zaken uit en sommige opstalverzekeringen hebben daar geen verzekering voor glas in zitten.

Voorzichtig zijn met het zetten van uw handtekening

Zet daarom nooit te snel uw handtekening onder een verzekeringscontract, maar vergelijk de aangeboden verzekering altijd met andere verzekeringen op internet en slaap er ook altijd een nachtje over. Haastige spoed is zelden goed en dat geldt zeker voor het afsluiten van verzekeringen. Behalve dat zijn verzekeringsmaatschappijen heel creatief als het gaat om nieuwe regelingen in een contract te verwerken, waardoor zij onder bepaalde omstandigheden niet hoeven uit te keren.

Let op wat er verzekerd is bij aangepaste polissen

Krijgt u voor de verlenging van uw verzekering een nieuwe polis, controleer dan wat er eventueel veranderd is. Bent u het met de verandering niet eens, dan mag u binnen de aangegeven tijd van verzekeringsmaatschappij veranderen. Vooral de ziekenfondsen kunnen per jaar van vergoedingen verschillen. Lees de nieuwe polisvoorwaarden altijd heel zorgvuldig door.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering is zeker geen overbodige luxe. Zodra u serieuze problemen hebt met andere verzekeringen, geschillen met reisorganisaties, overheid, werkgever, enzovoort, kunt u terugvallen op de hulp van die rechtsbijstand. Mocht het nodig en billijk zijn, dan krijgt u een advocaat toegewezen die u kan helpen en die u met raad en daad bijstaat.

Betaal de premie van de door u afgesloten verzekeringen op tijd

Zorg dat u op tijd de verzekeringspremie betaalt, want bent u te laat en krijgt u intussen een schade, dan is het nog maar de vraag of de verzekering de schade vergoedt. Dat risico wilt u niet nemen. Vooral bij diefstal of (brand)schade aan het huis zelf, kunnen de kosten immers aardig in de papieren lopen.

Is er duidelijk schade, lever dan voldoende bewijs

De meeste verzekeringen proberen onder de betaling van een schade uit te komen. Dat is ook geen wonder, want tegenwoordig worden er ook vaak schades gemeld die geen echte schades zijn en waar klanten toch een vergoeding voor willen hebben. Dat is niet alleen nadelig voor de verzekeringsmaatschappij, maar ook voor alle andere klanten. Maak bij een schade meteen foto's, zet die ook op de computer en maak er kopieën van.

Veel bedrog, dan steeds hogere premies

Vanwege oneerlijke claims worden de verzekeringspremies steeds verhoogd en daar heeft iedereen last van. Niet alle bedriegers hebben in de gaten dat er bij een oneerlijke claim de politie ingeschakeld kan worden wegens verzekeringsbedrog. Dat schijnt echter niet altijd af te schrikken. Verzekeringsagenten zijn daarom bij de melding van een schade heel kritisch. Bewaar dus altijd foto’s en beschadigde materialen om te kunnen bewijzen dat er echt schade is, zodat de verzekering daar niet aan hoeft te twijfelen.

Maak foto’s van belangrijke inboedelstukken

Het is handig om op uw computer (en op een stick die u op een andere plaats bewaart) een bestandje aan te maken met foto’s van uw sieraden, elektronische apparatuur, eventuele schilderijen en andere waardevolle voorwerpen. In geval van brand of inbraak hebt u altijd de mogelijkheid om politie en verzekering te laten zien wat u in huis had.

Hebt u recht op schadevergoeding, wees dan bij de gesprekken met de verzekering vasthoudend

Het gebeurt vaak dat een verzekeringsmaatschappij, ondanks duidelijke bewijzen, moeilijk doet over de betaling van de schade. Staat u in uw recht, neem dan geen genoegen met een gedeeltelijke vergoeding van de schade. In dat geval geeft de verzekering immers al toe dat er schade is en zal ze ook het rechtmatige bedrag moeten betalen, zoals dat in de polis beschreven staat. Sommige verzekeringen halen echter alles uit de kast om maar niet te hoeven betalen, maar tenslotte betaalt u de premie niet voor niets. Houdt vast aan uw claim als u daar echt op hebt en schakel bij problemen desnoods uw rechtsbijstandverzekering in.

Uit coulance betalen

Soms stribbelt een verzekeringsmaatschappij tegen, maar wil u uiteindelijk een kleiner bedrag "uit coulance" betalen. Uit coulance betalen wil dan zeggen dat zij vinden dat u er eigenlijk geen recht op hebt, maar dat zij u tegemoet willen komen. Denk dan goed na of u daarop ingaat, want als een verzekeringsmaatschappij dat doet betekent dat, dat zij bang zijn dat zij het bij een rechtszaak toch zullen verliezen en dan duurder uit zijn.

Betaal in het buitenland geen dubbele verzekering voor een huurauto

Wanneer u in Nederland een contract afsluit voor een huurauto vanaf het vliegveld in een ander Europees land, pas dan goed op. Als daar al een All Risk-schadeverzekering voor de duur van de huur bij is inbegrepen, zal de verhuurder in het land van aankomst vaak proberen om u nog eens een extra verzekering te laten afsluiten.

Niet in de val trappen

Meestal wordt dan gezegd dat het afgesloten contract niet alle schade zal dekken en u mogelijk nog grote bedragen zult moeten betalen in geval van schade. Laat u niets wijsmaken: het in Nederland afgesloten contract met autoverzekering is in dat geval voldoende. De verhuurder wil alleen nog iets meer aan u verdienen door u een dubbele verzekering te laten afsluiten. Neem in een dergelijk geval altijd even telefonisch contact op met het bedrijf in Nederland, waar u die verzekering hebt afgesloten.

Vergelijken van voorwaarden en prijzen

Voor verzekeringen geldt hetzelfde als voor alle aan te schaffen producten: kijk en vergelijk en maak dan pas uw keuze. Het lezen van polissen is een saai werkje, maar u kunt er jarenlang plezier van hebben.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
AutoverzekeringAutoverzekeringHet is altijd vervelend wanneer een auto schade oploopt. Bijvoorbeeld door een botsing of ongeval. De schade is vaak var…
Verzekeringen: aansprakelijkheid, rechtsbijstand en uitvaartVerzekeringen: aansprakelijkheid, rechtsbijstand en uitvaartWaar kan je jezelf niet voor verzekeren? Nederland is een land waar je veel verschillende verzekeringen hebt en ze ook b…
Verzekering: welke dekking tegen schade?Verzekering: welke dekking tegen schade?Wat is de dekking tegen schade die uw verzekering geeft, is er een eigen risico of wordt alles bij schade uitbetaald? Uw…
Onzinnige verzekeringenOnzinnige verzekeringenHier in Nederland zijn we overal voor verzekerd en op een paar verzekeringen na betreft het meestal onzinverzekeringen.…

Wat moet ik met de aan het spaarloon gekoppelde verzekering?Wat moet ik met de aan het spaarloon gekoppelde verzekering?Aan de spaarloonregeling zijn in het verleden vaak lijfrenteverzekeringen gekoppeld. De spaarloonregeling bestaat niet m…
Banksparen is de beste keuzeBanksparen is de beste keuzeVanaf 2008 kunt u voor bepaalde vormen van vermogensopbouw kiezen voor banksparen in plaats van verzekeren. Het bankspar…
Reactie

Imre González, 02-02-2015
Helder. Nederlanders verzekeren zich voor alles en meer, maar wanneer ze recht hebben om er een beroep op te doen wordt er vaak niets mee gedaan. Reactie infoteur, 07-02-2015
Klopt! Dat is ook een van de redenen om niet meer dan de noodzakelijke verzekeringen te nemen. Iedereen moet echter voor zichzelf uitmaken wat voor hem/haar in de eigen situatie noodzakelijk is en wat niet.

Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 18-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.