Spaarrekening met hoge basisrente of hoge getrouwheidspremie

Spaarrekening met hoge basisrente of hoge getrouwheidspremie Na de jaarwisseling krijgen we allerlei reclame voor nieuwe spaarrekeningen en spaarformules in de brievenbus, de ene al wat voordeliger dan de andere. Spaarrekeningen brengen niet zoveel meer op. Toch blijven ze aantrekkelijk, omdat ze de spaarder maximale zekerheid bieden. Toch is het verre van gemakkelijk om uit dit grote aanbod de beste spaarformule te kiezen. Kies je voor een spaarrekening met een hoge basisrente, of ga je voor een hoge getrouwheidspremie?

Twee soorten spaarrekeningen

Momenteel heb je als spaarder de keuze tussen twee soorten spaarrekeningen. Er zijn er met een hoge basisrente of een met een hoge getrouwheidspremie. Je doet meestal het grootste voordeel met een spaarrekening met de hoogst mogelijke basisrente. Zo ben je vooraf min of meer zeker van de opbrengst van je spaarcenten. Slechts in enkele gevallen brengen spaarrekeningen met een hoge getrouwheidspremie méér op.

Getrouwheidspremie loopt over volledig jaar

Heel wat spaarders misrekenen zich met de getrouwheidspremie. Een getrouwheidpremie wordt toegekend voor het bedrag dat een volledig jaar onaangeroerd op je spaarrekening bleef staan. Haal je gedurende het jaar een bepaald bedrag van je spaarrekening, dan zal je getrouwheidspremie evenredig met het afgehaalde bedrag verminderen.

Wanneer spaarrekening met hoge basisrente?

Neem je regelmatig geld op en stort je ook regelmatig bedragen op je rekening, dan doe je het meeste voordeel met een spaarrekening waar een hoge basisrente aan gekoppeld is. Met je keuze voor een hoge basisrente ben je steeds zeker van het hoogste rendement van je spaargeld, ook al verlies je minstens een deel van je getrouwheidspremie. Aanraders op dit vlak zijn NIBC Direct, Fortuneo, en de spaarrekening van Rabobank.

Oppassen met getrouwheidspremie

Een andere mogelijkheid is kiezen voor de hoogste getrouwheidspremie. De meeste financiële instellingen combineren een hoge getrouwheidspremie met een lage basisrente. Dergelijke spaarformule is lang niet altijd in het voordeel van de consument. Vooraleer voor deze spaarformule te kiezen, moet je er honderd procent zeker van zijn dat je jouw spaarcenten voor langere tijd kunt missen en dus onaangeroerd kunt laten. Dergelijke spaarrekeningen garanderen je meestal het hoogste rendement, maar dat is in sommige gevallen niet altijd het geval. Neem je tegen je eigen verwachtingen in toch geld van deze spaarrekening, dan zul je een deel van je getrouwheidspremie moeten inleveren. En met een hoge getrouwheidspremie zit je langere tijd aan je bank vast. Stap je over naar een andere bank, dan verlies je immers weer een deel van je getrouwheidszpremie.

Opbrengst spaarrekening niet gewaarborgd

Rentevoeten kunnen op ieder ogenblik aangepast worden, en daardoor is de opbrengst ervan nooit gewaarborgd. Bij het vergelijken van de meest populaire spaarrekeningen vallen de grote verschillen onmiddellijk op. Voor wie een bedrag van bijvoorbeeld 10000 euro een jaar op een spaarrekening plaatst, bedraagt het verschil tussen de interessantste spaarrekening van NIBC Direct met de minst renderende rekening maar liefst 225 euro.

De meest renderende spaarrekeningen zijn achtereenvolgens NIBC Direct, Spaarrekening Fortuneo, spaarrekening Rabobank, DB E- Shaving van Deutsche Bank, Azur spaarrekening van Keytrade Bank, Directinvest van ABN Amro, de getrouwheidsrekening NIBC Direct, Fortuneo Plus Fidelity, en de Rabo Plus Account spaarrekening.
© 2012 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je spaargeld is meer waard op het internetOnline bankieren is al een tijdje in opgang. Tijdens de financiële crisis werd het er even stil rond, net zoals het stil…
Sparen bij Keytrade (MoneYou België)Sparen bij Keytrade (MoneYou België)MoneYou België die zeer actief was met online sparen met hoge rente, heeft in 2019 alle spaarrekeningen verkocht en over…
Wat is bonus sparen: voordelen en nadelen?Wat is bonus sparen: voordelen en nadelen?Vele banken bieden bonus sparen aan. Wat is bonus sparen? Hoe werkt deze manier van sparen? Wat zijn de voordelen en nad…
Rente op de termijnrekening verslaat klassieke spaarrekeningRente op de termijnrekening verslaat klassieke spaarrekeningIn België verslaat de hogere rente op de termijnrekening de spaarrente op de klassieke spaarrekening. Met alleen sparen…

Sparen bij Lloyds Bank: veilig?Sparen bij Lloyds Bank: veilig?Lloyds Bank biedt een relatief hoge spaarrente en een lage hypotheekrente. Tot 2014 droeg Lloyds Bank de naam Bank of Sc…
Spaargeld veilig stellen: spaargeld 2020Spaargeld veilig stellen: spaargeld 2020Uw spaargeld in 2020 en 2021, is het veilig? Het coronavirus kan nog lelijke gevolgen hebben. Een faillissement van uw b…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.