Hoe studenten geld besparen

Hoe studenten geld besparen Gekke sprongen kunnen studenten met hun maandelijks budget niet maken. Dat is normaal. Tot op zekere hoogte kan je dat ook beschouwen als onderdeel van hun ontwikkeling en karaktervorming, maar moet je nu elke cent drie keer omdraaien? Nee dat moet niet, want studenten kunnen op veel manieren geld besparen.

Studenten laten geld liggen

Kamerhuur, collegegeld, boeken, het is niet gemakkelijk om een ​​studie te financieren. Een student in Nederland heeft gemiddeld € 770,- maandelijks te besteden, dat heeft onze nationale budgetvoorlichter Nibud berekend. Geen vetpot dus. En tot overmaat van ramp wordt een aantal van hen vanaf 2012 ook nog geconfronteerd met een langstudeerboete.

Maar terwijl studenten het dus toch al niet zo breed hebben, doen ze zichzelf ook nog vaak tekort. Ter illustratie:
  • een op de vijf studenten vraagt bijvoorbeeld geen zorgtoeslag aan;
  • en bijna 12% van hen dient geen belastingaangifte in.

Hieronder enige tips hoe men zijn studie goedkoper kan maken. Want wie het hoofd vrij wil hebben om te leren, moet niet worden geplaagd door geldzorgen.

Zorgtoeslag aanvragen

Meer dan 100.000 studenten in het hoger onderwijs verzuimen om zorgtoeslag aan te vragen. Ze verkeren ten onrechte in de veronderstelling dat ze er geen recht op hebben omdat hun premie zorgverzekering door de ouders wordt betaald. Maar de zorgtoeslag is, zoals men dat zo mooi uitdrukt, persoonsgebonden. Je maakt er aanspraak op ook al betaal je de verzekering niet zelf.

Huurtoeslag aanvragen

Een zelfde misvatting bestaat er onder jongeren ten aanzien van de huurtoeslag. Ze menen er niet voor in aanmerking te komen omdat ze jonger dan 23 jaar zijn. Weliswaar gelden er voor hen andere regels als het gaat om de maximum huurgrens, maar dat wil niet zeggen dat ze geen aanvraag voor huurtoeslag kunnen indienen.

Een student die aanspraak maakt op huurtoeslag, ontvangt maandelijks niet minder dan € 122,- (situatie augustus 2012). Omgerekend over een totale studieduur van 4 jaar een bedrag van circa 6000 euro! Mooi meegenomen dus.

Geld lenen bij DUO

Ruim 30% van alle studenten aan universiteit en hogeschool leent momenteel bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de voormalige IB-groep. De voorwaarden om geld te lenen bij DUO zijn immers best aantrekkelijk. Over de schuld is men in 2012 maar 1,39% verschuldigd, en dat is aanzienlijk minder dan de 10 tot 15% die je aan sommige banken betaalt bij roodstaan.

Helaas zijn veel studenten onvoldoende op de hoogte van de overige leenvoorwaarden bij DUO:
  • zo beseffen ze niet dat ze vanaf de eerste maand een renteschuld opbouwen over hun studieschuld;
  • evenmin bekend is dat de rente na afloop van hun studie steeds voor een periode van 5 jaar vast gezet wordt.

Besparen op verzekeringspremies

Ook bij de verzekering voor aansprakelijkheid hebben studenten een mogelijkheid om te besparen. Als de ouders verzekerd zijn tegen wettelijke aansprakelijkheid, dan geldt deze bescherming in de regel ook voor hun studerende kinderen tot 27 jaar, ook als die op kamers wonen.

Belastingaangifte doen

Het gros van de studenten doet geen belastingaangifte. Doodzonde, want wie studeert kan in de praktijk vaak diverse aftrekposten opvoeren:
  • meer dan de helft van de studenten met een bijbaan heeft recht op teruggaaf van loonbelasting;
  • en studenten die niet meer in aanmerking komen voor een basisbeurs, kunnen collegegeld terugkrijgen;
  • in sommige gevallen zijn zelfs ook studiekosten fiscaal aftrekbaar.

Hoewel studenten doorgaans meerdere bronnen van inkomsten hebben (studiefinanciering, bijbaan, stage, geld van de ouders) doen ze er vooral in tijden van crisis en bezuinigen verstandig aan om achter het geld aan te gaan waarop ze zonder meer recht hebben.
© 2012 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Student verdient geld met zorgtoeslag 2020 en 2021Student verdient geld met zorgtoeslag 2020 en 2021Een student kan verdienen met de maandelijkse zorgtoeslag. Vraag die dus aan in 2022 en 2023. De zorgtoeslag krijgt u to…
Kleine besparingen hebben geen zinKleine besparingen hebben geen zinBesparen door iets goedkopere merken boodschappen te kopen heeft weinig effect. Consumenten focussen zich teveel op de k…
Besparen op uw maandlastenBesparen op uw maandlastenU kunt op veel verschillende manieren geld besparen. De meest effectieve manier is om de maandlasten te drukken.
Zuinig zijn is een manier van levenZuinig omgaan met geld voorkomt financiële zorgen. Zuinig leven is altijd goed nadenken voordat u geld gaat uitgeven. De…

Een gekelderd banksaldo na uitgaven tijdens de vakantieEen gekelderd banksaldo na uitgaven tijdens de vakantieEen gekelderd banksaldo na een leuke vakantie komt vaker voor dan u denkt. Veel mensen gaan op vakantie zonder daar van…
Financiële problemen in het betaald voetbalFinanciële problemen in het betaald voetbalOok de voetbalbranche heeft de economische crisis nog niet achter zich gelaten. Meerdere clubs worden geplaagd door geld…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 19-10-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.