Sparen: het belang van sparen

Sparen: het belang van sparen Lage spaarrentes, hoge hypotheken en mensen die menen al hun geld uit te moeten geven, zetten nu niet bepaald aan tot sparen. En dit terwijl sparen van groot belang is. Maar waarom zou je gaan sparen? En waarom sparen veiliger is dan veel andere manieren om geld te verzamelen voor later of voor een bepaald doel.

Nederland geeft meer uit dan dat het spaart

Het idee is nog altijd dat Nederlanders een spaarzaam volkje zijn. Maar dat is al lang achterhaald. Vanaf 2000 geven Nederlanders zelfs meer uit dan dat het spaart. Nederlanders sparen zelfs minder dan de gemiddelde Europeaan. Dit komt voornamelijk doordat mensen zich laten leiden door de huizen- en hypotheekgekte die al vanaf de jaren ’90 van de 20e eeuw heerst. Daardoor gaven Nederlanders honderden miljarden euro’s van hun spaargeld uit aan woningen. Nu de huizenmarkt in 2010 en 2011 in elkaar is gestort is de waarde van die huizen echter eerder gedaald dan gestegen.

Waarom zou ik sparen: de rente is toch heel laag

Het argument om niet te sparen is dat de rente anno 2011 erg laag is. Ook de hoge inflatie en de wurgende rendementsheffing zouden het sparen in de weg staan. Het idee bestaat dat je maar beter aandelen kunt kopen of kunt investeren in goud, zilver, vastgoed, grondstoffen of bijvoorbeeld een vrachtschip. Wat daarbij niet verteld wordt is dat al die zaken een groot risico met zich mee brengen, terwijl sparen veel minder risico’s met zich meebrengt. Het feit dat de spaarrente zo laag is, heeft overigens ook een positieve keerzijde. De inflatie is namelijk ook minimaal. Wie zijn spaargeld bovendien op een spaarrekening zet dat valt onder de Depositoregeling loopt geen risico. Een bedrag tot 100.000 euro wordt in dat geval altijd teruggestort, net zoals dat het geval was bij de DSB.

Vermogensrendementheffing – extra belasting als je meer dan 20.785 euro bezit

Vermogensrendementheffing hoeft bovendien niet altijd betaald te worden. Mensen krijgen pas een aanslag als ze in 2011 meer bezitten dan:
  • 20.785,-- voor een eenpersoonshuishouden
  • 41.570,-- voor een stel
  • 2.779,-- euro voor ieder minderjarig kind

Sparen is soms gewoon noodzaak

Soms moet je gewoon sparen. Om te zorgen dat onverwachte kosten direct gedragen kunnen worden. Wie een beetje voorbereid wil zijn op de toekomst zou een spaarpot moeten hebben waarin 3 tot 6 keer het bedrag zit dat iemand per maand uitgeeft. Want in sommige gevallen gaat opeens alles tegelijkertijd kapot. En wie zowel een nieuwe koelkast, als de reparatie van de auto als een nieuwe oven moet kopen, moet toch over een behoorlijke spaarpot beschikken. Want wie dat geld niet heeft, moet het lenen. En dat kost geld. Veel geld aan rente. Bovendien is het heel moeilijk om geld te lenen voor iemand die helemaal geen reserves heeft. De aflossing en de rente verkleinen de bestedingsruimte namelijk juist. En omdat er dan helemaal geen ruimte meer is, moet er bij een volgende tegenvaller weer meer geld geleend worden en wordt dus een neerwaartse spiraal ingezet. De uitkomst is vaak dat de schulden zich alleen maar opstapelen, net zoals de onbetaalde rekeningen en de ergernissen daarover.

Niet sparen als je schulden hebt

Er is een situatie waarin iemand niet moet sparen en dat is als er schulden zijn. Betaal die eerst af. Roodstand of een krediet betekent vaak dat er tussen de 6 en 18 procent rente betaald moet worden. Rente op een spaarrekening levert daarentegen maar zo’n 2,5 procent op, dus dat kan dan echt niet uit. Bij schulden moeten die dus eerst afbetaald worden en wel zo snel mogelijk.

Buitenlandse banken die niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen

Wie geld wil sparen moet wel een bank uitzoeken die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt. Dat was namelijk niet het geval met de Icesave bank. Ook geldt het niet voor:
  1. The Bank of Scotland (valt onder het Britse depositogarantiestelsel)
  2. Argenta (valt onder de Belgische Collectieve Garantieregeling)
  3. De Estlandse Bigbank (valt onder een garantiefonds van de Estlandse banken)
Gaat zo’n bank failliet dan moet een spaarder een beroep doen op een buitenlandse regeling. Omdat de uitkomst dan wel eens niet goed uit kan vallen is het beter om een bank uit te zoeken die valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Gaat er dan iets mis, dan is het eenvoudiger om het geld daar te claimen.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Banksparen veilig bij faillissement?Banksparen veilig bij faillissement?Is ook het banksparen bij een bank een veilige manier van sparen bij een faillissement van de bank? Als u niet de juiste…
Groen sparen: Wat is het en wat zijn voordelen en nadelen?Groen sparen: Wat is het en wat zijn voordelen en nadelen?Je hoort als consument tegenwoordig veel over groen sparen maar wat betekent dat nou eigenlijk precies? Wat is groen spa…
Pin sparen ABN AMRO is automatisch sparen met rentePin sparen ABN AMRO is automatisch sparen met renteHoe werkt het pin sparen van ABN AMRO? Het is een nieuwe manier van automatisch sparen tegen een hoge rente. Pin sparen…
Lange termijn of korte termijn sparenAfhankelijk van uw spaardoel kunt u kiezen voor sparen op lange of op korte termijn. Het lange termijn sparen geeft een…

Banksparen: de voordelen en nadelen van banksparenBanksparen: de voordelen en nadelen van banksparenBijna 4 jaar bestaat het banksparen in 2011. Steeds meer mensen maken er gebruik van, ook om geld waar ze anders vermoge…
Wel of geen spaargeld vastzetten in een spaardepositoWel of geen spaargeld vastzetten in een spaardepositoAls de spaarrente aan veel verandering onder hevig is, kan het zijn dat je met je spaargeld wilt gaan schuiven om de bes…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • De Nederlandsche Bank
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.