InfoNu.nl > Financieel > Sparen > Verdubbel snel uw geld met samengestelde rente

Verdubbel snel uw geld met samengestelde rente

Verdubbel snel uw geld met samengestelde rente Wat is rente op rente? Met een samengestelde rente of interest groeit uw vermogen aanmerkelijk veel sneller dan met een enkelvoudige rente of interest. Door een samengestelde interest als renteberekening kunt u zelfs relatief snel uw geld verdubbelen. Natuurlijk maakt het ook verschil hoe hoog de rente is. Hoe hoger de rente, hoe sneller de samengestelde rente sterk in uw voordeel werkt. We noemen dit rente op rente ofwel rente over rente. Bekijk deze magische renteberekening.

Enkelvoudige rente als renteberekening

De renteberekening met de enkelvoudige rente is het eenvoudigst. U betaalt over de hoofdsom van de lening bijvoorbeeld per jaar 5% rente of ontvangt op een spaarrekening 3%. Maar vaak is er sprake van een samengestelde rente, waarvan de rente veel sneller oploopt doordat u rente over rente betaalt.

Rente over rente krijgen betekent een samengestelde interest

Wie gaat sparen krijgt een enkelvoudige rente of een samengestelde rente. Samengestelde rente is rente over rente. U krijgt dan ook rente over de rente die inmiddels is bijgeschreven. Zo ontvangt u meer rente, waardoor uw spaargeld harder groeit. Er zijn ook allerlei beleggingsproducten die zo werken. Sparen tegen een samengestelde rente is gunstig, maar lenen tegen een samengestelde rente is ongunstig.

Hoe krijg ik een exponentiële groei van de rente?

In de natuur is elke keer weer waar te nemen dat een exponentiële groei erg hard gaat. De celdeling in ons lichaam verloopt na de eerste celdelingen via exponentiële groei. Krijgt het allemaal zijn tijd dan groeit een kleine foetus binnen afzienbare tijd uit tot een volwassen man of vrouw. Stop twee vruchtbare konijnen of muizen bij elkaar en voordat u het weet zal er sprake zijn van een merkbare overbevolking door een exponentiële groei.

Hoe verdubbel ik snel mijn geld met samengestelde rente?

Samengestelde rente geeft ook een exponentiële groei bij de juiste aanpak. Het volgende voorbeeld laat zien hoe snel uw geld groeit als u elke maand het dubbele op een spaarrekening plaatst. We beginnen met slechts 10 eurocent:

Voorbeeld renteberekening bij samengestelde intrest:
maandeuro
10,1
20,2
51,6
812,8
11102,4
14819,2
163.276,80
176.553,60
Totaal26.214,30

U begint dus met 10 eurocent in maand 1 en als u deze inleg elke maand verdubbelt, eindigt u na anderhalf jaar met een maandelijkse inleg van ruim 6.500 euro. De totale inleg na anderhalf jaar bedraagt dan ruim 26.000 euro. Dit is zonder bijgetelde rente. De rentevergoeding maakt het alleen maar interessanter.

Samengestelde rente en interest in een formule weergegeven

Samengestelde rente is rente op rente. U doet niks, laat het geld inclusief de rente op de spaarrekening staan. Dat betekent het volgende:

  1. Na jaar 1 is heeft u uw inleg K plus rente, ofwel K*(1+rente),
  2. Na jaar twee is dat K*(1+rente)²,
  3. Na jaar 3 is dat K*(1+rente)³,
  4. En zo verder.

Kapitaal verdubbeling door rente op rente

Rente op rente gaat dus snel. De snelheid is sterk afhankelijk van de rente die u ontvangt, en het aantal jaren dat u het geld laat staan. Ik heb wat sommen gemaakt om te laten zien bij welke rentepercentage uw beginkapitaal in een bepaald jaar is verdubbeld. De cijfers zijn afgerond:

jaarrente %
1100
241,4
418,9
514,9
107,2
154,7
203,5
252,8
302,3

Uit deze renteberekening volgt:
  • Meteen na 1 jaar uw kapitaal verdubbelen via rente op rente kan wel, maar is niet erg realistisch. Het vraagt om 100% rente.
  • In vijf jaar verdubbelen kan met een rente percentage van bijna 15%.
  • In 15 jaar met een rente van 4,7 %.
  • In 30 jaar met een rente van 2,3 %.

U ziet ook dat bij een rentepercentage van omstreeks 16 %, zoals bij sommige postorderbedrijven, uw schuld in bijna 4 à 5 jaar verdubbelt.

De 72 regel

Omdat deze tabellen wat moeilijk te onthouden zijn, is de 72-regel bedacht. Die houdt in dat als u 72 deelt door het rentepercentage, u grofweg ook het aantal jaren weet dat u het geld moet laten staan om het te kunnen verdubbelen. Het is een wat grove benadering die bij een korte looptijd onderschat en na 15 jaar overschat hoeveel jaren er voor een verdubbeling nodig zijn.

Enkele voorbeelden van de 72 regel:
  • Stel rente is 14,9%, dan is dus het aantal jaren= 72/14,9 ofwel 4,8. Afgerond 5. Dat is iets te laag, maar klopt na afronding.
  • Stel rente is 4,7%, dan is dus het aantal jaren=72/4,7=15,3 ofwel afgerond15. Dat is iets te hoog, maar klopt ook na afronding.

Slot samengestelde rente

Rente op rente is interessant. Zeker als de rente wat hoger is en u het geld langer kunt laten staan. Als dit te saai is kunt u ook mix aanbrengen tussen sparen en beleggen om vermogen op te bouwen.

Lees verder

© 2007 - 2015 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
RenteberekeningRenteberekeningBij renteberekening is rente of intrest de vergoeding voor geleend geld. Het speelt in de financiële wereld een belangri…
Hoe werkt rente op rente?Hoe werkt rente op rente?Om uw spaargeld te laten renderen, moet u spaarrente ontvangen over uw vermogen. Spaarrente is ook noodzakelijk om uw ge…
Wettelijke rente als we niet op tijd betalenWettelijke rente als we niet op tijd betalenWe zien het steeds vaker, wettelijke rente omdat we niet op tijd betalen. Leveranciers of schuldeisers mogen in dat geva…
Hoe snel bent u miljonairHoe snel bent u miljonairRente op rente, procent sommen, niets gaat sneller dan rente op rente. Hoe kunt u snel miljonair en wanneer bent u dan m…
Rente op rente: Berekenen van rente over rente doe je zo!Rente op rente: Berekenen van rente over rente doe je zo!Hoewel de spaarrente op deposito's en spaarrekeningen op dit moment niet zo hoog is, loont het de moeite om je geld niet…

Reageer op het artikel "Verdubbel snel uw geld met samengestelde rente"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Zeemeeuw
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Special: Miljonair worden
Schrijf mee!