InfoNu.nl > Financieel > Sparen > Stijging spaarrente 2012

Stijging spaarrente 2012

De spaarrente stijgt razendsnel. De stijging van de spaarrente is vorig jaar begonnen, omdat de Europese Centrale Bank de rente verlaagde. De rente loopt op, omdat de inflatie toeneemt. Wat is de prognose voor de spaarrente in 2012? Zal de stijging doorzetten?

Ontwikkeling van de spaarrente

In 2010 vond er een scherpe daling van de spaarrentes plaats. Maar in 2011 hebben de spaarrentes op 5-jarige spaardeposito’s inmiddels bijna het niveau van begin 2010 bereikt. De rente op een 1-jarige spaarrekening is hoger dan een jaar gelden. Dit is gebleken uit de cijfers van de vergelijkingssite Spaarrente.nl. Pas vanaf eind 2010 is de spaarrente gaan klimmen. De verwachting is dat de spaarrente verder toe zal nemen, voor zowel variabele als vaste spaarrekeningen. Ook in 2012 zullen de spaarrentes stijgen.

Prognose vaste spaarrente

De gemiddelde rente op een 1-jarig deposito is momenteel 2,05%. Halverwege 2010 bereikte deze rente een dieptepunt van slechts 1,9%. De rente op een 5-jarig spaardeposito is opgelopen naar gemiddeld 3,3%. Een half jaar geleden was dit percentage 2%. 2008 was een jaar met hoge rentepercentages. De toprentes van 5 procent op rekeningen en 8% op deposito’s zijn nog ver van ons verwijderd, maar volgens de site Spaarrente loopt de spaarrente snel op.

Diverse banken hebben de rente op hun spaardeposito’s reeds verhoogd, zoals SNS Bank, ING en Regio Bank.De verwachting is dat andere banken zullen volgen.

Prognose variabele spaarrente

Niet alleen de spaarrentes op spaardeposito’s oftewel de vaste spaarrentes maken een forse stijging door. Ook de variabele rentes op spaarrekeningen zonder beperking nemen toe, al stijgen de rentes minder snel dan vaste spaarrentes. De verwachting is dat de rente op variabele spaarrekeningen nog verder op zal lopen. Onder andere MoneYou en LeasePlan hebben hun variabele spaarrentes verhoogd.

Oorzaken stijging spaarrente

De oorzaak van de stijgende spaarrente is de inflatie. De verdere ontwikkeling van de spaarrente hangt mede af van wat de Europese Centrale Bank (EBC) gaat doen met haar rentetarieven. Banken lenen namelijk geld van de ECB. De rente is laag, 1%. Hier is bewust voor gekozen om de economie een impuls te geven. Maar met de hoge inflatie in Europese landen neemt de druk op de ECB toe om de rente te verhogen. Deskundigen verwachten dat de rente van de ECB in het derde kwartaal van 2011 zal worden verhoogd. Als deze stijging plaatsvindt, zullen uiteindelijk ook de spaarrentes stijgen.
Een andere oorzaak van de stijgende spaarrente is het Basel III akkoord, dat banken verplicht om meer reserves aan te houden. Banken hebben het spaargeld van spaarders harder nodig en lokken ze daarom met hoge rentepercentages.

Conclusie: stijging spaarrente 2012

2012 is het jaar dati n het teken staat van bezuinigingen en economische recessie. Toch is er een lichttpuntje: de spaarrente stijgt gestaag door. De hoogste variabele spaarrente is momenteel 3,2%. Als u de maximale spaarrente wilt, kunt u beter uw geld onderbrengen bij een releatief kleine bank. Grote spaarbanken, zoals ING en Rabobank, zijn terughoudend met renteverhogingen en stunten niet met de rente.
© 2011 - 2017 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoge spaarrente in BelgiëHoge spaarrente in BelgiëHet is aantrekkelijk om te sparen in België vanwege de hoge spaarrentes. Sowieso openen steeds meer Nederlanders een spa…
De internet jaar spaarrekening van ABN AMRODe internet jaar spaarrekening van ABN AMROU vindt bij ABN AMRO interessante spaarrekeningen met een aantrekkelijke spaarrente. De overbekende internet jaar spaarr…
Sparen met de hoogste rente bij kleinere bankSparen met de hoogste rente bij kleinere bankSparen bij een kleinere bank kan aantrekkelijk zijn en is tegen de hoogste rente. Kies bij het sparen ook in 2016 en 201…
Hoge spaarrente renterekening Delta LloydHoge spaarrente renterekening Delta LloydDelta Lloyd omvat vele bedrijven en biedt vele financiële producten aan. Hier kunt u sparen tegen een hoge spaarrente, v…
Geld sparen: voordelen en nadelen van de spaarrekeningGeld sparen: voordelen en nadelen van de spaarrekeningGeld sparen op een spaarrekening heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen. Aan de ene kant ligt het rendement van de spaa…
Bronnen en referenties
  • Spaarrente.nl
  • Nederlands Dagblad

Reageer op het artikel "Stijging spaarrente 2012"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Rebeccahoogers
Laatste update: 19-01-2012
Gepubliceerd: 25-02-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!