Spaardeposito & opnamekosten

Bij het tussentijds opnemen van geld bij een spaardeposito brengt de bank meestal opnamekosten in rekening. Hoe hoog zijn de opnamekosten? Onder welke voorwaarden is het mogelijk om kosteloos geld op te nemen uit het spaardeposito?

Spaardeposito

Het verschil tussen een spaarrekening en spaardepositois dat spaardeposito’s vaak een hogere rente opleveren dan gewone spaarrekeningen. Het is echter niet of slechts in beperkte mate mogelijk om geld op te nemen gedurende de looptijd van het spaardeposito.

Spaardeposito of spaarrekening

Spaardeposito’s zijn aantrekkelijk vanwege de relatief hoge spaarrente. Als je de beschikking hebt over een groot bedrag waar je niet meteen een bestemming voor hebt, kan het een goed idee zijn om het geld tijdelijk te parkeren op een spaardeposito. Deze spaarvorm biedt een vaste rente en een vaste looptijd. De rente wordt aan het begin van de looptijd vastgesteld.

Voorwaarden spaardeposito

Aan een spaardeposito zijn allerlei voorwaarden verbonden. De meeste aanbieders van deposito’s stellen een minimum inlegbedrag. De meeste mensen die een spaardeposito openen, kijken naar looptijd en rentepercentage en zien gemakkelijk de andere voorwaarden over het hoofd. Zo komt het geld niet automatisch vrij na het vervallen van het spaardeposito. Soms wordt het spaardeposito verlengd door de bank, zonder dat de klant daarvan op de hoogte is.

Geld opnemen spaardeposito

Toch kunnen zich allerlei onverwachte situaties voordoen, waardoor je het geld vervroegd moet opnemen. Zoals de financiering van een verbouwing of de aanschaf van een nieuwe auto. In veel gevallen zal de bank een boete in rekening brengen bij vervroegde opname: de opnamekosten.

Geld opnemen van spaardeposito zonder opnamekosten

In een aantal gevallen is het mogelijk om dat spaarders hun geld zonder opnamekosten opnemen. Het gaat hierbij om bijzondere situaties, die in de voorwaarden worden genoemd en per aanbieder verschillen. Voor je een spaardeposito opent is het belangrijk om je te verdiepen in de voorwaarden.

Bijzondere situaties – geen opnamekosten

Bij “bijzondere situaties” gaat het bijvoorbeeld om overlijden, huwelijk, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, samenwonen en de koop van een woning. Bij de ABN Amro, Rabobank en ING is vervroegde opname zonder opnamekosten alleen mogelijk bij overlijden. Maar er zijn ook spaardeposito’s waarbij je in alle omstandigheden opnamekosten betaalt bij vervroegde opname van (een gedeelte van) het geldbedrag.

Hoogte opnamekosten spaardeposito

De hoogte van de boete (opnamekosten) verschilt per aanbieder. Soms geldt er een boete van 1% per “onaf” jaar, maar de boete kan ook worden uitgedrukt in een percentage van het opnamebedrag. Bijvoorbeeld 5 of 10% van het opnamebedrag.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaardeposito: voordelen & nadelenSpaardeposito: voordelen & nadelenVrijwel alle banken bieden spaardeposito’s aan onder verschillende voorwaarden. Wat zijn de voordelen en nadelen van het…
Spaarrekening of spaardepositoWat is het verschil tussen een spaarrekening en een spaardeposito? Wat zijn de voordelen en nadelen van een spaarrekenin…
Soorten spaarrekeningenSoorten spaarrekeningenAls consument kan het lastig zijn om een keuze te maken uit de verschillende soorten spaarrekeningen. Een internetspaarr…
Welk spaardeposito kiest u het besteWelk spaardeposito kiest u het besteWelk spaardeposito of welk termijndeposito kiest u in 2021 voor een mooi rendement? Een spaardeposito of termijndeposito…
Sparen in AustraliëSparen in AustraliëEr is een hoge spaarrente in Australië. Dat maakt het erg aantrekkelijk om spaargeld te stallen in het land. De spaarren…
Bronnen en referenties
  • Consumentengids
  • Rabobank
  • ING
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.