Rente op de termijnrekening verslaat klassieke spaarrekening

Rente op de termijnrekening verslaat klassieke spaarrekening In België verslaat de hogere rente op de termijnrekening de spaarrente op de klassieke spaarrekening. Met alleen sparen op het spaarbankboekje doet u zichzelf tekort. De intresten zijn daarop lager dan op een termijnrekening. Concentreer u vooral op de meest interessante banken en hun actuele interesten. Opvallend zijn ook de verschillen in de hoogte van de getrouwheidspremie.

Roerende voorheffing op intresten

Zolang de opbrengst van een klassieke spaarrekening in 2019 niet boven de 960 euro per persoon uitkomt, hoeft geen roerende voorheffing te worden betaald van 15%. Bij een gemeenschappelijke rekening van gehuwden of wettelijk samenwonende partners ligt de grens op het dubbele, ofwel 1.920 euro. Zolang u onder deze grenzen blijft, is op een klassieke spaarrekening de bruto rente tevens de netto rente die u ontvangt. Lukt dat niet, dan vermindert een rente op een spaarbankboekje van bijvoorbeeld 2% naar netto slechts 1,7%.

Belgische aanvullende belasting mag niet

Als er in Nederland of een ander EU-land een voorheffing is opgelegd mag een Belgische gemeente niet ook nog eens een aanvullende belasting opleggen. Dat gebeurde tot voor kort wel, maar meer het Hof van Justitie heeft op 1 juli 2010 bepaald dat dat niet langer meer mag. Dat scheelt weer.

Termijnrekening nemen

De termijnrekening heeft, zoals de naam aangeeft, als belangrijkste eigenschap dat u uw geld voor een bepaalde termijn vastzet. Dat kan slecht één maand zijn, maar ook vele maanden. Een andere eigenschap van de termijn rekening is dat de fiscale behandeling van de rente anders is. Op een termijn rekening moet immers altijd de roerende voorheffing door de bank worden ingehouden. Daar staat tegenover dat de termijn intresten vaak hoger zijn dan de rente op een klassieke spaarrekening. Vooral de rentes op termijnrekeningen van twee jaar kunnen beduidend hoger zijn. Doordat u het geld langer moet laten staan kunt u het geld niet in de tussentijd opnemen. Soms wel, maar dan met een boete. Meestal moet u op een termijnrekening ook een bepaald minimaal saldo hebben staan.

De getrouwheidspremie en aangroeipremie

De getrouwheidspremie krijgt u als extra rentepercentage als u het spaargeld minimaal één jaar op de spaarrekening laat staan. De aangroeipremie is een extra rente op bedragen die netto zijn bijgestort op de spaarrekening. Het gaat om de aangroei, het positieve verschil tussen de stortingen en de geldopnames.

Hoge bruto rente op sparen mogelijk

Wie geld plaatst op een termijnrekening, is voor de termijn die hij kiest, verzekerd van een vaste rente. Wanneer gedurende de looptijd de rente daalt, is dat een duidelijk voordeel. Stijgt de rente, dan kunt u alleen bij een volgende termijn een hogere rente binnenhalen. Maar hoe het ook zij, de rentes voor een termijnrekening zijn momenteel relatief hoog. De top spaarrente ziet er als volgt uit (februari 2019):

Tarieven termijnrekening:

Bank Rente in %, bruto rendement
Izola bank Saver2,6%
CVK1,5%
NIBC Directtot 0,4%
Rabobank1,3%
Europabank0,75%

Populair is ook de step up termijnrekening, waarbij de rente elk jaar iets hoger is. Dit is dus een klimrente die onder andere door Beobank wordt gegeven

De klassieke spaarrekening en de getrouwheidspremie

Bij de klassieke spaarrekening is er een basisrente een een getrouwheidspremie. Wie bijvoorbeeld zijn geld een volledig jaar onaangeroerd laat, kan met de getrouwheidspremie een hoge rente krijgen. Een beloning die sparen alleen maar extra aantrekkelijk maakt. Sommige banken eisen ook een minimum saldo op uw rekening. Het totaal van basisrente en getrouwheidspremie bepaalt de hoogte van de interesten die u ontvangt (februari 2019):

Tarieven klassieke spaarrekening:

BankWelke spaarrekeningBasisrente %Getrouwheidspremie %Totale opbrengst %Minimum saldo vereist
Medirectspaarrekening0,0600,800,86
Rabobank.bePlus account0,150,150,30-
Deutsche BankSaving0,600,30,90-
BpostSpaarrekening0,400,150,55-
Banca Monte Paschispaarrekening0,050,500,55-
Evispaarrekening0,050,20,25-
NIBCspaarrekening0,050,350,40-
MoneyouDirect sparen0,2400,24-

Zoals u ziet zijn er nogal wat verschillen. Vooral de verschillen in getrouwheidspremie zijn opvallend. De ene bank kiest duidelijk voor een hoge getrouwheidspremie met lage basisrente, terwijl dat bij de andere bank precies andersom is. De getrouwheidspremie kan soms zelfs haast gelijk of zelfs hoger zijn dan de basisrente.

Hoge netto rente na voorheffing

Een rentepercentage van bruto 5,45% wordt, rekening houdend met de inhouding van de roerende voorheffing, netto een rente van 4,63%. En een bruto rente van 5,1% valt terug naar 4,34% netto. Nu de rente in 2019 veel lager is, zijn de opbrengsten netto ook veel lager geworden.

Conclusie

Wie zijn spaargeld niet direct nodig heeft, behaalt ook na aftrek van de roerende voorheffing een hoog rendement, dat uitstekend kan concurreren met de klassieke spaarrekening met aangroei- en of getrouwheidspremie. Wie door de hoogte van de inkomsten op het spaargeld toch al voor de roerende voorheffing in aanmerking komt, kiest het beste voor de termijnrekening. Een kwestie van slim sparen en de goede keuze maken dus.

Pensioensparen met fiscaal voordeel

Pensioensparen werkt weer anders. U doet dit via een verzekering of bankproduct. Dit is de pensioenspaarverzekering of pensioenspaarrekening. Bij deze vormen van pensioensparen kunt u tot maximaal 890 euro per jaar aan stortingen in mindering brengen op uw inkomen. Het fiscaal voordeel kan zo oplopen tot circa € 350. Dit kunt u elk jaar herhalen. Bovendien worden de kortingen die zijn gedaan tussen uw 60ste en uw 64ste levensjaar niet belast. Bij de verzekering gelden nog als voorwaarden dat:
  • U zelf de begunstigde bij leven bent.
  • Uw echtgenoot, echtgenote, wettelijk samenwonende partner of bloedverwanten tot de tweede graad zijn begunstigden, als u komt te overlijden.

Slot

Sparen moet en kan ook op een fiscaal slimme manier. Zoek dus de rekening uit die u het hoogste rendement geeft. De rente verandert voortdurend.
© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slim sparen in Belgie: kies dan hoogste spaarrente (BE)Slim sparen in Belgie: kies dan hoogste spaarrente (BE)Ook in België geven de grote banken minder rente dan de kleinere spaarbanken, zoals Nibc. Tegelijkertijd zijn mensen ben…
Veilig sparen in België doet u zoVeilig sparen in België doet u zoNiet alleen een hoge spaarrente, maar ook veilig sparen tegen een hoge rente is belangrijk. Veel banken zijn goed uit de…
Sparen bij Rabobank BelgieSparen bij Rabobank BelgieDe Rabobank is ook zeer succesvol in België. Dit succes komt door de hoge basisrente en de toprente die op uw spaargeld…
Sparen - super veilig sparen bij de RabobankSparen - super veilig sparen bij de RabobankWilt u ook sparen bij de Rabobank? De Rabobank was altijd de meest veilige bank in ons land om bij te sparen. Super veil…

Sparen bij Ohra in 2020Sparen bij Ohra in 2020De meeste spaarrekeningen van OHRA zijn omgezet in een rekening bij Nationale Nederlanden. Ohra is in 2020 vooral een ve…
Hogere spaarrente voor iedereen haalbaarHogere spaarrente voor iedereen haalbaarEen hogere spaarrente is haalbaar als u spaart met een spaardeposito. Sparen op een direct opneembare rekening is minder…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 13-02-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.