Sparen, hoe begin je er mee?

Sparen, hoe begin je er mee? Jongeren zitten snel in geldnood. Herken je dit? Voor je het weet is het einde van de maand in zicht en moet de balans worden opgemaakt. De ervaring leert dat jongeren niet ‘los komen’ van de grond. Met andere woorden: het begin van het spaargeld wordt nooit gemaakt. Het geld gaat aan allerlei luxe dingen op, maar er zijn natuurlijk ook noodzakelijke uitgaven. Weet je eigenlijk wel waar je geld heen gaat? Welke valkuilen zijn er? Gaandeweg zullen enkele tips gegeven worden om te leren verantwoord met je (spaar)geld om te gaan.

De misvatting

Vergeet de gedachte dat ‘het later allemaal wel goed komt’. Veel jongeren denken dat ze met een vaste baan in de toekomst ineens bakken met geld zullen verdienen. Vaak is dit niet het geval. Een tekort aan financiële middelen geeft een vervelend gevoel. Het zorgt ervoor dat je afhankelijk bent van de grillen van de maatschappij. Je kunt je voorstellen dat, wanneer je de leeftijd ervoor hebt bereikt je een rijbewijs wilt halen. Heb je daar dan genoeg geld voor? Misschien wil je wel gaan studeren. Dan moet je wel geld hebben om je studie te kunnen bekostigen of om de huur van je studentenflat op te kunnen hoesten.

De basis

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je een baan hebt. Dit zorgt immers voor een vaste stroom van inkomsten en zorgt er daarmee voor dat er eventueel geld apart kan worden gezet op een spaarrekening. Dit kan van alles zijn: een baan als vakkenvuller of kassière, verkoper, bezorger, het hebben van een krantenwijk of werkzaam op een callcenter. Je moet je vanaf het begin aanleren dat zakgeld van je ouders nooit voldoende kan zijn om al je uitgaven te bekostigen. Een avondje wat drinken met vrienden en je zakgeld is op. Koop je nieuwe kleding dan ben je nog sneller van je geld af.

De eerste stapjes

Het is van belang dat je weet waar je geld heengaat. Dit kun je eenvoudig doen door een kasboek te maken. Dit vul je in voor iedere maand en dit kan er als volgt uitzien:

Datum – Omschrijving/categorie – Inkomsten – Uitgaven

Dit doe je bijvoorbeeld met het computerprogramma Excel of je maakt een tabel op een blad papier. Koop geen kasboek. Die zijn namelijk duur en dit is gelijk weer een uitgave.
Als je je houdt aan bovenstaande krijg je, per categorie, een overzicht van je uitgaven en inkomsten. Zo kom je misschien tot de conclusie dat roken wel erg veel geld kost, of dat je vaak kleine uitgaven doet voor snacks of red bull in de supermarkt. Vraag je bij iedere uitgave af of deze uitgave écht nodig was. Als je alle, écht nodige, uitgaven in kaart hebt gebracht ga je een budget opstellen. Dat houdt in dat je nu per categorie aangeeft hoeveel geld hiervoor, bijvoorbeeld de maand mei, uitgegeven mag worden. Hou je hier consequent aan. Heb je bijvoorbeeld al 38 euro uitgegeven aan uitgaan, en je budget is 40 euro betekent dit dat je de hele maand niets meer uit mag geven aan deze categorie. Schroef de bedragen ook niet ‘stiekem’ op. Uiteindelijk heb je daar alleen jezelf mee.

Sparen, sparen, sparen

Je zult zien dat je je uitgaven nu beter in bedwang kan houden. Maar je moet dit consequent toepassen. Doe dit een jaar lang, dan zal je zien dat het verslavend is om binnen je opgestelde budget te blijven. Alles wat je niet uitgeeft verdwijnt immers naar je spaarrekening. Een simpel rekenvoorbeeld. Stel de rente op je spaarrekening is 1,5%. Als je 2000 euro hebt gespaard levert dit uiteindelijk (2000 x 1,015) 30 euro op. Hier hoef je niets voor te doen. Als je de wens hebt om ooit te trouwen, dan moet je daarmee rekening houden omdat hier veel geld voor nodig is. Er zijn verder op tal van manieren bespaartips te vinden. Onthou ten slotte: het is niet erg om geld uit te geven, zolang dit maar goed doordacht is en zolang je maar niet hoeft te lenen voor een luxe-product.
© 2014 - 2024 Docent-opschool, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kasboek bijhoudenHet bijhouden van een kasboek helpt u om inzicht te verkrijgen in uw uitgaven. Een kasboek kan een hulpmiddel zijn om ui…
Begroting makenBegroting makenDoor het maken van een begroting kun je inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven. Een begroting is niets anders dan e…
Een kasboek maken, hoe doe je dat?Een kasboek maken, hoe doe je dat?Overzicht over je inkomsten en uitgaven kun je bereiken door een kasboek te maken en bij te houden. Zeker als je weinig…
Economie: Het maken van een begrotingGeld uitgeven is niet moeilijk, maar niet te veel geld uitgeven is een stuk moeilijker. Vooral voor mensen met een klein…
Hoe geld besparen?Hoe geld besparen?In moeilijke economische tijden moet iedereen geld besparen. Mensen verliezen hun baan, of worden gekort op hun uitkerin…
Docent-opschool (2 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.