Waarom is geld zo belangrijk in je leven?

Waarom is geld zo belangrijk in je leven? Als je een langetermijnvisie hebt weet je tenminste waarvoor je aan het sparen bent. Geld verdienen voor een auto, een huis zonder hypotheek, een verzekering voor jezelf en je dierbaren of een huwelijksfeest. De kans dat je ondoordachte dingen doet is een stuk kleiner als je een vast omlijnd doel voor ogen hebt. Je bent dan ook misschien meer gemotiveerd om regelmatig te zoeken naar de spaarrekening met de hoogste spaarrente. Dus sparen met een doel. Welke vragen moet je jezelf stellen?

Opmerking

Deze tips zijn informatief bedoeld en er kunnen dan ook geen rechten aan ontleend worden. Ieders persoonlijke situatie is anders. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je financiële keuzes. De site van het Nibud (www.nibud.nl) is een goede informatiebron. Vraag bij problemen hulp aan gekwalificeerde en betrouwbare adviseurs.

Geld is psychologie

Waarschijnlijk valt het niet mee om zomaar een langetermijnvisie uit je hoge hoed te toveren. Er zijn genoeg tools en excelsheets op de markt, maar toch mis je iets. Een plan voor de komende twintig jaar kun je niet zomaar in een spreadsheet vangen. Hoe je met geld omgaat heeft ook voor een groot gedeelte met psychologie te maken. Een en een is hier niet zomaar twee.

Waarom wil je snel geld verdienen: huis zonder hypotheek, verzekering of auto?

Er bestaat geen kant-en-klaar recept waar iedereen gebaat bij is. Belangrijker is de juiste vragen te stellen. Welk gevoel heb je bij geld? Biedt het veiligheid en is het eigenlijk een soort verzekering om jezelf en je dierbaren te beschermen? Heb je iets speciaals op het oog, dus waarom wil je snel geld verdienen? Denk hierbij in termen van een auto of een huis zonder hypotheek. Deze vraag kun je waarschijnlijk niet zomaar beantwoorden. Neem er echt eens de tijd voor. Waarschijnlijk word je bij de associatie geld overspoeld door beelden. Voelt geld goed of fout voor jou? Mag je van jezelf rijk zijn en in weelde leven of ben je dan een patser?

Rijk worden en wat nu?

Een mooie oefening is om je voor te stellen wat je zou doen als je de hoofdprijs van de loterij zou winnen. We gaan er even van uit dat je zo rijk bent dat je jezelf en je geliefden een lange tijd kunt onderhouden. Zou je je huidige baan aanhouden of zou je stoppen met werken? Zou je veel gaan reizen of juist lekker veel thuis blijven? Zijn er mensen in je omgeving die je extra tijd en aandacht zou willen geven als je niet meer zoveel zou hoeven te werken? Zijn er goede doelen die je graag zou willen ondersteunen? Ook zou het zomaar kunnen zijn dat je wat minder huiverig bent lange termijnverplichtingen aan te gaan. Denk hierbij aan verhuizen, een groter gezin stichten en trouwen. Wat zijn jouw dromen: dus waarom wil je rijk worden?

Waar sta je over vijf jaar: sparen en spaarrente

De termijn van vijf jaar is middellang. Wil je over vijf jaar hypotheekvrij wonen? Wil je alvast sparen voor je pensioen of voor je kinderen. Het is niet alleen van belang dat je weet waarvoor je wil sparen, maar ook concrete bedragen aan deze doelen toe te wijzen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het het best werkt als je zo concreet mogelijk bent. Wil je een groot feest geven als je vijfentwintig jaar getrouwd bent? Noem dan je spaarrekening: 'Zilveren feest'. Stort er symbolisch iedere maand bijvoorbeeld honderd euro (vier maal vijfentwintig euro op). Je weet dan waarvoor je geld apart legt en dit blijkt op de lange termijn beter vol te houden zijn. Check de spaarrente die je krijgt regelmatig.

Jezelf opvoeden is het doel: vast bedrag naar spaarrekening

Probeer je goede gewoontes te automatiseren. Laat dus in het begin van iedere maand een vast bedrag naar een spaarrekening wegboeken. Begin klein. Als blijkt dat je bijvoorbeeld een procent van je inkomen gerust kunt missen, verander dat bedrag dan volgende maand in twee procent van je inkomen. Ook al varieert de spaarrente, het gaat er om dat je een goede gewoonte aanleert.

De schildpad en de haas: hoogste spaarrente

Denk op de lange termijn. Een besparing van een euro per dag is in een jaar 365 euro. Over veertig jaar gerekend tikt die bespaarde euro per dag aan op 14600 euro. Dus kleine bedragen besparen is zeker wel de moeite waard. Het verhaal over de schildpad en de haas gaat over snelle jongens. De schildpad en de haas hielden een race. De haas schiet er vandoor en denkt makkelijk te winnen. Tijdens de race gaat hij allerlei verschillende dingen doen. Uiteindelijk wint de schildpad die zich niet van zijn plan af liet brengen. Doelgericht bereikt hij de eindstreep. De moraal van het verhaal: gewoon je doel voor ogen houden en niet te snel willen gaan. Als je voor de lange termijn gaat kijk dan eens waar je de hoogste spaarrente kunt krijgen.
© 2013 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge spaarrente renterekening Delta LloydHoge spaarrente renterekening Delta LloydDelta Lloyd omvat vele bedrijven en biedt vele financiële producten aan. Hier kunt u sparen tegen een hoge spaarrente, v…
Sparen - super veilig sparen bij de RabobankSparen - super veilig sparen bij de RabobankWilt u ook sparen bij de Rabobank? De Rabobank was altijd de meest veilige bank in ons land om bij te sparen. Super veil…
Sparen hoogste spaarrente Aegon BankSparen hoogste spaarrente Aegon BankSparen bij Aegon kan via de rekening flexibel internet. Deze spaarrekening geeft u een spaarrente die ook nog eens flexi…
Sparen met de hoogste rente bij kleinere bankSparen met de hoogste rente bij kleinere bankSparen bij een kleinere bank kan aantrekkelijk zijn en is tegen de hoogste rente. Kies bij het sparen ook in 2020 voor e…

Vragen die je geld besparenVragen die je geld besparenDe enige manier om te bezuinigen is dat je minder geld uitgeeft. Dit is ook de gemakkelijkste manier van geld besparen.…
Verbeter je zelfbeeld en vergaar rijkdomVerbeter je zelfbeeld en vergaar rijkdomAls je een positief gevoel hebt over geld heb je minder kans om in valkuilen te vallen. Je ontloopt je verantwoordelijkh…
Bronnen en referenties
  • www.nibud.nl
  • Je geld of je leven. Auteurs: Rob Van Eeden en Hanneke van Veen. ISBN13 9789068341744
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 30-11-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.