Rijk worden door een sobere levensstijl!

Rijk worden door een sobere levensstijl! Hoe doen de self-made rijken dat eigenlijk? Gooien ze het eenmaal verdiende geld over de balk of hebben ze slimme manieren om hun geld te vermenigvuldigen. Je kunt snel geld verdienen door op een slimme manier te besparen. Enige tips.

Opmerking

Deze tips zijn informatief bedoeld en er kunnen dan ook geen rechten aan ontleend worden. Ieders' persoonlijke situatie is anders. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je financiële keuzes. De site van het NIBUD (www.nibud.nl) is een goede informatiebron. Vraag bij problemen hulp aan gekwalificeerde en betrouwbare adviseurs.

Rijk worden: hoe doen ze het?

Als je biografieën van miljonairs leest kun je meer te weten komen over hoe ze succesvol zijn geworden en hun vermogen hebben vergaard. Maar geld verdienen is één. Als je het daarna weer meteen uitgeeft heb je niet de mogelijkheid vermogen te vergaren. Ook al begin je dus bescheiden, zet het geld dat je bespaard of verdiend hebt apart op een spaarrekening totdat je er een renderende bestemming voor hebt gevonden. Rijk worden kan alleen als je minder geld uitgeeft dan je verdient.

Besparen op woonkosten

Een van de grootste happen uit je budget is wonen. Vele Nederlanders zijn aan deze kostenpost wel 40% van hun inkomen kwijt. Een bespaartip: blijf bij je ouders wonen. Hiermee bespaar je gigantisch veel geld dat je op een spaarrekening kunt zetten of kunt investeren. Doordat je met meerderen onder een dak woont ben je ook veel goedkoper uit. Het is niet voor niets dat studenten bij elkaar kruipen in een studentenhuis. Dat doen ze om te besparen op woonkosten. Daarnaast wordt er thuis meestal voor je gekookt, gewassen enzovoorts. Je bespaart ook tijd. Ook is het zo dat de meeste ouders je met raad en daad terzijde zullen staan. Daar ze nu eenmaal wat ouder zijn hebben ze wat meer meegemaakt en kijken ze met een andere bril naar zaken.

Koop nooit iets op krediet: eerst geld sparen, dan pas uitgeven

Leer jezelf aan om nooit iets te kopen wat je niet contant zou kunnen betalen. Dat betekent namelijk dat je iets aanschaft dat je je eigenlijk niet kunt veroorloven. Deze aanschaf zal financieel gezien in de toekomst een blok aan je been zijn. Als je immers iets niet zomaar contant kunt betalen betekent dit dat je waarschijnlijk meer geld kwijt bent. De uiteindelijke aflossing zal meer bedragen als dat je het item gewoon zo gekocht had. Dus eerst geld sparen voordat je het uitgeeft. Doordat je teveel betaalt en bezig bent met aflossen kun je geen vermogen opbouwen.

Besparen op vervoerskosten: auto's en de autoverzekering

Een andere grote kostenpost voor velen is vervoer. Probeer werk dichtbij huis te vinden. Ga op de fiets naar je werk. Dit bespaart de meesten honderden euro's. Wat dacht je van tweeverdieners met twee auto's voor de deur. Als een van beiden dichter bij huis gaat werken en de auto de deur uit doet kun je best wat besparen. Ook op je autoverzekering kun je over het algemeen best wat besparen. Vergelijk prijzen. Misschien heeft je verzekeraar het aantal schadevrije jaren van de tweede auto op 0 jaren gezet. Dit kan ook nogal wat premie schelen. Ga ook niet noodzakelijkerwijs voor de meest luxe auto. Kijk naar je maandkosten op de lange termijn. Op internet zijn sites te vinden waarbij je je autokosten per kilometer kunt berekenen.

Bezuinigen: leen, vraag of koop tweedehands

Als je iets nodig hebt kun je eerst eens in je omgeving kijken of je het even kunt lenen of huren. Heb je het voor langere tijd nodig dan kun je vragen of iemand toevallig een tweede exemplaar heeft liggen. Heel vaak kopen mensen zaken terwijl ze vergeten zijn dat ze bijvoorbeeld nog een haardroger hadden liggen. Ook is het nogal eens dat mensen iets aanschaffen, bijvoorbeeld een broodbakmachine en dat het apparaat bij gebruik tegenvalt. Eerst lenen, dan vragen en als het echt niet anders kan: (tweedehands) kopen. Bezint eer ge begint. Deze manier van bezuinigen is ook beter voor het milieu.

Sparen en de spaarrekening

Hoe nu om te gaan met sparen? In veel adviezen om te sparen staat dan je minimaal tien procent van je inkomsten apart dient te zetten. Nu is dat voor sommigen te veel een shock. Wil je toch sparen en denk dat tien procent echt te veel is: begin eens met iedere maand een procent van je inkomsten (salaris of uitkering) op een spaarrekening te zetten. De volgende maand is dit twee procent. Zo wen je zachtjes aan sparen. Misschien kom je er na jaren achter (iedere maand een procentje meer) dat je met veel minder toe kan dan je had gedacht. Je hebt dan wel ongemerkt een kapitaal op je spaarrekening.
© 2013 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe word je rijk?Meer geld krijgen, dat wil iedereen wel. Maar hoe kun je dit voor elkaar krijgen? Het is nog lang niet zo makkelijk, maa…
100 euro extra per maand verdienen100 euro extra per maand verdienenExtra geld verdienen, wie wil dat nou niet? Met 100 euro extra per maand kun je vaak net wat meer. Je kunt eindelijk gel…
Financiële vrijheidFinanciële vrijheidEr word veel over geschreven en nog meer naar gezocht, we willen het allemaal. Rijk worden! Het schijnt zo makkelijk te…
Pin sparen ABN AMRO is automatisch sparen met rentePin sparen ABN AMRO is automatisch sparen met renteHoe werkt het pin sparen van ABN AMRO? Het is een nieuwe manier van automatisch sparen tegen een hoge rente. Pin sparen…

Verbeter je zelfbeeld en vergaar rijkdomVerbeter je zelfbeeld en vergaar rijkdomAls je een positief gevoel hebt over geld heb je minder kans om in valkuilen te vallen. Je ontloopt je verantwoordelijkh…
Spaarpot en inzicht in geldzaken via widgets RabobankSpaarpot en inzicht in geldzaken via widgets RabobankWilt u ook eenvoudig inzicht hebben in uw geldzaken, spaardoel, uitgaven, uw spaarpot en uw inkomsten? Via widgets kunt…
Bronnen en referenties
  • http://www.anwb.nl/auto/autokosten
  • www.nibud.nl
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 18-11-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.