Rondkomen van een minimumloon?

Rondkomen van een minimumloon? Indien je rond moet komen van een minimumloon is een hele prestatie om aan het einde van de maand nog een bedrag over te houden. Wat is de beste aanpak?

Opmerking

Deze tips zijn informatief bedoeld en er kunnen dan ook geen rechten aan ontleend worden. Ieders' persoonlijke situatie is anders. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je financiële keuzes. De site van het NIBUD (www.nibud.nl) is een goede informatiebron. Vraag bij problemen hulp aan gekwalificeerde en betrouwbare adviseurs.

Rondkomen van een minimum?

Zelfs mensen die een gemiddeld loon verdienen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar toch bestaan ze: de mensen die erin slagen om iedere maand toch nog iets te sparen. Zij blijven schuldenvrij en zetten iedere maand weer spaargeld apart. Wat zijn hun gouden tips? Als je het je nu al lukt op bij een minimuminkomen geld over te houden, zul je het later nog beter doen, als je weer iets op de financiële ladder bent gestegen.

Wonen: een grote kostenpost

Omdat je je bij een minimumloon waarschijnlijk alleen de basisdingen kunt veroorloven is het zaak om de grote kostenposten als eerste aan te pakken. Omdat je al niet zo veel verdient is dit echt de moeite waard. Kijk een naar je woonlasten. Sommigen zijn daar in een klap meteen veertig procent van hun netto-inkomsten aan kwijt. Als je hierop kunt besparen sla je een grote slag. Als het wettelijk mogelijk is zou je misschien anti-kraak kunnen gaan wonen. Een andere mogelijkheid is om samen met anderen een huis of flat te huren. Dan kun je samen de vaste lasten verdelen. Denk aan gas, water en licht en de verplichte verzekeringen. Het is niet voor niets dat veel studenten bij elkaar kruipen in een studentenhuis. Dit zorgt er niet alleen voor dat je aanspraak hebt, maar het bespaart ook kosten. Een andere tip is weer bij je ouders gaan wonen. Dan bespaar je in ieder geval op de woonlasten.

Vervoer

In vroeger tijden werkten veel mensen dicht bij huis. Dat was niet alleen zo omdat de meesten nog geen auto bezaten. Het scheelt gewoon veel in tijd en geld. Als mensen met z'n tweeën werken hebben ze vaak twee auto's voor de deur staan. Een gemiddelde gezinsauto kost gemiddeld met alles erop en eraan: verzekering, afschrijving, onderhoud en benzinekosten gemakkelijk vijfhonderd euro per maand. Probeer gewoon een baan vlak bij huis te vinden. Als je dan per (bedrijfs)fiets naar je werk peddelt sla je drie vliegen in een klap: je bespaart geld, waarschijnlijk bespaar je reistijd en je bent sportief bezig.

Zeg al je abonnementen op

Indien je slechts het minimumloon verdient kunnen allerlei abonnementen en gadgets je de das omdoen. Kijk eens kritisch naar abonnementen. Als je nog een aantal tijdschriften krijgt: lees je ze werkelijk? Indien je er niet in kijkt: zeg je je abonnement op. De meeste tijdschriften kun je ook in de bibliotheek lezen: gratis. Neem geen duur belabonnement alleen om het fancy mobieltje. Koop het goedkoopste model en probeer het eens met prepaid. Voor de mensen onder de vijfentwintig jaar: je valt echt niet dood neer als je niet volcontinu zit te bellen. Hier kun je echt zeer veel geld mee verdienen! Op amusement kun je ook gemakkelijk verdienen. Hoeveel zijn die betaalde tv-programma's je waard? We hebben ook nog een aantal
publieke zenders die zeker de moeite waard zijn.

Eten en drinken

Zorg dat je zelf je lunch mee naar je werk neemt. Dan ben je niet alleen niet meer afhankelijk van de keuze in de kantine, je gaat waarschijnlijk ook veel geld besparen. Reken maar eens uit: uitgaande van twintig werkdagen per maand en een besparing van twee euro per dag kun je in een maand veertig euro overhouden. In een jaar is dit al gemakkelijk vierhonderd euro. Als je dan ook zorgt dat je je natje en je droogje in de weekenden thuis nuttigt in plaats van het café zul je zien dat je al substantieel meer geld overhoudt.
© 2013 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loondoorbetaling bij ziekteLoondoorbetaling bij ziekteAls je als werknemer ziekt wordt, is de werkgever verplicht om het loon door te betalen. Voor hoelang geldt de loondoorb…
Minimumloon 2021 & minimumjeugdloon tot 1 juli 2021Minimumloon 2021 & minimumjeugdloon tot 1 juli 2021Het nieuwe wettelijk minimumloon en minimumjeugdloon gaat per 1 juli 2022 omhoog. Wat verandert per 1 januari 2023? Daar…
Fiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenFiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenWat is fiscaal loon en hoe kun je het fiscaal loon berekenen? Brutoloon, nettoloon, fiscaal loon, verzamelinkomen en toe…
Wettelijk minimumloon juli 2021: loon jongeren omhoogWettelijk minimumloon juli 2021: loon jongeren omhoogMinimumloon verder omhoog. Wie 21 jaar of ouder is, heeft in 2021 en 2022 recht op het volledige wettelijk minimumloon.…

Hoe groot is jouw noodfonds?Hoe groot is jouw noodfonds?Om ervoor te zorgen dat je niet onnodig rente voor een lening hoeft te betalen kun je een noodfonds aanleggen. Wat is ee…
Hoe geef je minder geld uit aan een cadeau?Hoe geef je minder geld uit aan een cadeau?Je wil graag een aardig bedrag sparen. Maar op de een of andere manier geef je keer op keer veel meer geld uit aan een c…
Bronnen en referenties
  • www.nibud.nl
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 15-01-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.