Sparen kunt u niet alleen bij de bank, maar ook bij de super

Sparen kunt u niet alleen bij de bank, maar ook bij de super Sparen is een leuke bezigheid, vooral als het ook nog extra geld en/of goederen opbrengt. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen vaak vol overgave sparen. Het is een vorm van verzamelen en dat zit veel mensen in het bloed. Een van de meest gangbare manieren om te gaan sparen is een spaarrekening bij de bank te openen, maar daar krijgt u jammer genoeg steeds minder rente op. Men begint zelfs al over negatieve rente te praten, waardoor het sparen bij de bank zelfs geld zou gaan kosten. Niet iedereen heeft geld over om te sparen, maar er zijn andere mogelijkheden. Zelfs voor mensen die maar net rondkomen met hun inkomen en geen geld daarvan overhouden. Voor wie er interesse in heeft, kan het een leuke (vaak ook noodzakelijke) sport worden.

Sparen kunt u niet alleen bij de bank

Sparen is eigenlijk een manier om geld bij te verdienen. Niet zozeer met lichamelijk werk en daarvoor beloond te worden, maar door het inzetten ervan, zodat het zelf geld verdient. Dat kunt u doen door het op een bank te zetten die er daadwerkelijk geld aan toevoegt, maar ook door zegels te kopen, waarvoor u later meer geld terug krijgt, dan u ingelegd hebt. Wie spaart zorgt voor een buffertje, waarmee later gemakkelijker geleefd kan worden, of waarmee extra inkomen, of een bepaalde, grote aankoop, gerealiseerd kan worden.

Spaaracties van winkeliers en fabrikanten

Veel winkeliers en fabrikanten houden af en toe een spaaractie om nieuwe klanten te trekken of om hun producten te promoten. Zo heeft in vroegere tijden de fabrikant van het wasmiddel Ariël al eens kleine proefpakjes van dat waspoeder gratis deur aan deur laten bezorgen, om nieuwe klanten te werven. Ook Sanex heeft al eens een deodorant op die manier meer onder de aandacht proberen te brengen. Soms werden kleine monsters zelfs via de post rondgebracht. Het loont de moeite om op die acties te letten.

Zelf munten sparen

Munten sparen is een leuke bezigheid. U kunt niet alleen een muntenverzameling aanleggen, maar ook gewoon munten sparen voor bepaalde doeleinden. Spaar bijvoorbeeld alle losse euro’s of spaar munten van 10 of 20 cent op in een speciaal doosje of koker en tel het pas na als het vol is. Stel van tevoren vast waar u voor spaart. Dat kan voor de vakantie zijn, maar ook voor een nieuw kledingstuk, schoenen, een huishoudelijk apparaat, studieboeken, of wat u voor de rest graag zou willen hebben.

Spaarzegels van de super en van andere winkels leveren vaak echt geld op

De meest bekende en geaccepteerde manier van sparen is die via spaarzegels. Geplakt op een kaart kunt u er meestal korting voor krijgen bij de betreffende winkels. Het is natuurlijk eveneens een vorm van klantenbinding, maar vaak ook wel leuk.

Spaarkaarten met bijbetaling

Tegenwoordig zijn er veel spaarkaarten, waarop u alleen tegen bijbetaling “cadeaus” kunt ontvangen. Dat is de minder interessante soort spaarkaart, want op die cadeaus verdient de winkelier of fabrikant zelf vaak nog iets bij. De cadeaus worden goedkoper ingekocht, maar u betaalt inclusief de spaarkaart uiteindelijk toch ongeveer de verkoopsprijs.

Spaaracties met geld terug

Spaaracties, waarbij u het geld terug kunt vragen van een gekocht product zijn echt leuk, maar daarbij is het wel oppassen geblazen. Lever de bon ervan meteen op de goede manier in, want bent u te laat, dan pakt u er achter. Let goed op de einddatum van de actie, want vaak liggen de producten nog in de winkel met de aanbieding erop, maar is de actie intussen al over de datum heen en krijgt u het bedrag niet terug.

Spaarpunten van bepaalde producten

De spaarpunten van Douwe Egberts zijn overbekend, maar leveren eigenlijk, in verhouding met een aantal jaren geleden, weinig meer op. U moet bijvoorbeeld wel heel lang sparen voordat u daar een koffiezetapparaat van bij elkaar gespaard hebt. Niet alleen winkeliers, maar ook tankstations geven vaak spaarpunten als een vorm van klantenbinding.

'Gratis' producten

Soms kunt u daarop “gratis” koffiemokken of glazen krijgen. Wees hier echter nuchter in. Alle spaaracties kosten de winkelier geld en moeten uiteindelijk betaald worden door de klant. De prijs van de spaaractie zit dus verwerkt in de prijs van de producten van de zaak. Het kost de winkelier niets.

Airmiles

Het sparen via airmiles is goed ingeburgerd. Een kaart van dit spaarsysteem kost u in eerste instantie een kleinigheid aan administratie- of inschrijvingskosten, maar u kunt hiermee sparen bij verschillende zaken, zoals onder anderen bij Albert Heijn, Shell en Praxis. Voor de gespaarde airmiles (op eigen merk producten) kunt u cadeaus krijgen.

Het gaat altijd om klantenbinding en informatie

Natuurlijk gaat het bij dit systeem ook om uw gegevens en uw koopgedrag. Daar zijn de bedrijven immers tuk op, maar bij elke aankoop krijgt u bij het tonen van de spaarkaart weer extra airmiles erbij. Dat kan soms aardig oplopen. Op die manier kunt u vaak tegen Sinterklaas aan een paar aardige cadeau's voor uw gezin komen.

Kortingsbonnen bij bouwmarkten

Bouwmarkten geven nogal eens kortingsbonnen uit. Daar staat wel vaak een einddatum op, dus het heeft zin om die kortingsbonnen op uw bureau te bewaren, zodat deze niet uit het zicht liggen, want dan worden ze meestal vergeten. Datzelfde gebeurt immers ook vaak met opgeborgen cadeaubonnen. Kijk de bonnen regelmatig na en probeer er een paar tegelijk te verzilveren voor iets dat u binnenkort toch nodig hebt.

Let op aangekondigde spaaracties

Let op spaaracties en reclames via kranten, mobiele telefoon en internet. Soms kunt u er uw voordeel mee doen, maar staat ook hier een einddatum bij. Zo kunt u soms voor weinig geld uw prepaid telefoon opladen of wordt er een zeer voordelige actie voor een goedkoop wasmiddel of een ander product aangekondigd, waarbij de term “op is op” vaak al genoeg zegt.

Korting van de BTW

Pas op met zogenaamde "spaaracties" via de BTW. Vaak verhogen winkels de prijzen voorzichtig naar een hoger niveau en komen dan ineens met prijzen, waar zogenaamd de BTW niet over betaald hoeft te worden. Vaak zijn die acties uit de lucht gegrepen. Elke winkelier moet immers de BTW over zijn verkochte producten aan de belasting afdragen en zal die niet uit eigen zak betalen. In dat geval zijn vaak andere producten in de winkel tijdelijk in prijs verhoogd. Die BTW betaalt u uiteindelijk als klant altijd zelf.

Zelf rondkijken

Let goed op bij het doen van uw wekelijkse boodschappen. Sommige winkeliers houden spaaracties voor hun eigen klantenbestand. Bekijk wel altijd goed of de actie voor u lonend is. Soms is er een tijdelijke actie met spaarzegels voor een doos met producten uit die supermarkt, waarvoor dan een of twee volle spaarkaarten voor ingewisseld moeten worden.

Laat geen gratis spaarzegels liggen

Hebt u geen behoefte aan de producten die u met de actie kunt krijgen of kopen, neem dan wel de zegeltjes mee als deze gratis zijn. U kunt er vast wel een familielid of vriend(in) een plezier mee doen. U hebt dan meer kans dat iemand anders ook u helpt sparen als u aan een bepaalde spaaractie mee wilt doen.

Gratis producten op spaarzegels die u niet nodig hebt

Kunt u in uw supermarkt of bouwmarkt gratis producten op uw zegels krijgen, maar kunt u er niets mee doen, neem het dan toch aan, maak er een foto van en verkoop ze op internet. Op die manier krijgt u er vaak nog geld voor terug.
© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Airmiles: sparen, inwisselen en spaartipsAirmiles: sparen, inwisselen en spaartipsAirmiles is wellicht het bekendste en populairste spaarsysteem van Nederland. Miljoenen mensen hebben dat blauwe kaartje…
Sparen - super veilig sparen bij de RabobankSparen - super veilig sparen bij de RabobankWilt u ook sparen bij de Rabobank? De Rabobank was altijd de meest veilige bank in ons land om bij te sparen. Super veil…
Nederlanders zijn gek op kortingNederlanders zijn altijd op zoek naar korting. Kortingsacties, kortingsbonnen en spaarpunten doen het daarom ook goed al…
Zegeltjes sparen: voordeliger dan sparen bij de bankZegeltjes sparen: voordeliger dan sparen bij de bankAls je graag ongemerkt wat wilt sparen lijkt het voor de hand te liggen dit via de bank, dus op een spaarrekening te doe…

MoneYou en depositogarantiestelselMoneYou en depositogarantiestelselHoe valt MoneYou onder het depositogarantiestelsel in 2020 en hoe is uw spaargeld of spaardeposito bij deze bank gegaran…
Sparen bij Keytrade (MoneYou België)Sparen bij Keytrade (MoneYou België)MoneYou België die zeer actief was met online sparen met hoge rente, heeft in 2019 alle spaarrekeningen verkocht en over…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.