Waarom nog verzekeren als je kunt banksparen?

Waarom nog verzekeren als je kunt banksparen? Bepaalde verzekeringsvormen worden steeds vaker vervangen door het banksparen. Dit is ook logisch want de verzekeraars rekenen veel te hoge kosten voor hun diensten. Door de woekerpolisaffaire zijn de verzekeraars door de mand gevallen. In het verleden hebben ze te hoge en onredelijke kosten bij hun klanten in rekening gebracht. Dit hebben ze onder andere gedaan om de torenhoge provisies voor de adviseurs te kunnen bekostigen. Tegenwoordig hanteren ze lagere kosten, maar ze kunnen nog steeds de strijd met de banken niet aan. Het banksparen is niet in alle situaties een alternatief voor het verzekeren. Het blijft in de financiële advisering noodzakelijk om ook zaken te blijven doen met verzekeraars.

Het banksparen als goedkoop alternatief

Het banksparen kan het verzekeren vervangen op het gebied van vermogensopbouw. Een aan de hypotheek gekoppelde kapitaalverzekering zorgt voor een vermogensopbouw waarmee de hypotheek afbetaald kan worden op de einddatum. U kunt er ook voor kiezen om een spaarrekening eigen woning te koppelen aan de hypotheek voor de vermogensopbouw. Normaal gesproken zal deze spaarvorm een hoger kapitaal op de einddatum opleveren of een lagere te betalen maandelijkse inleg. De verzekeraar zal namelijk een groter deel van de inleg moeten benutten om hun kosten mee af te dekken.

Banksparen is een spaarrekening

Ook in de toekomst blijft het noodzakelijk om verzekeringen af te sluiten in een goed financieel advies. Bij het banksparen is het namelijk niet mogelijk om het overlijdensrisico mee te verzekeren. U kunt bijvoorbeeld als alternatief voor een uitvaartverzekering een uitvaartrekening afsluiten. Op deze rekening wordt er kapitaal opgebouwd om de uitvaart mee te bekostigen. Tijdens de opbouwfase is het kapitaal op de rekening nog niet voldoende om de uitvaart mee te bekostigen. Pas vanaf het moment het kapitaal bijeen gespaard is, kan de uitvaartrekening de uitvaartverzekering volledig vervangen.

Lijfrenterekening in plaats van lijfrenteverzekering

Het opbouwen van een kapitaal om in de toekomst een lijfrente mee aan te kopen kan in een bankspaarproduct. Op het moment dat de einddatum van de verzekering of rekening is bereikt kan weer opnieuw gekozen worden tussen een verzekering of een bankspaarrekening. Vooral in de uitkerende fase zijn er grote verschillen. In de verzekeringsvorm kan er met de verzekeraar worden afgesproken om een levenslange uitkering te verstrekken. Deze toezegging is niet mogelijk bij het banksparen. Zodra de rekening leeg is, stoppen de periodieke uitkeringen

Een ander verschil doet zich voor bij overlijden van de verzekerde gedurende de uitkeringsperiode. De uitkerende lijfrente bij een verzekering stopt gelijk na overlijden van de verzekerde. Bij het banksparen wordt het resterende bedrag op de rekening beschikbaar gesteld aan de nabestaanden. Bij de verzekeringsvorm is het echter mogelijk om een contraverzekering af te sluiten. Deze verzekering komt tot uitkering bij overlijden, en zorgt ervoor dat de nabestaanden toch nog een uitkering uit de polis ontvangen.

Overlijdensrisicoverzekeringen maken verzekeraars onmisbaar

Bij bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek blijft het ook in de toekomst noodzakelijk om een levensverzekering af te sluiten bij een verzekeraar. De banken zullen namelijk eisen dat er een bedrag uitgekeerd gaat worden bij overlijden van één van de eigenaren van het huis. Op deze manier kan voorkomen worden dat de maandlasten na overlijden niet meer voldaan kunnen worden door de achterblijvende eigenaar of eigenaren.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woekerpolis test: Heb ik een woekerpolis of niet?Wat is een woekerpolis? Is mijn koopsompolis, beleggingsverzekering of lijfrentepolis een woekerpolis of toch niet? En h…
Banksparen: Wat is banksparen en waarom is het zo populair?Banksparen: Wat is banksparen en waarom is het zo populair?Banksparen is een manier om fiscaal aantrekkelijk een eindkapitaal bijeen te sparen voor de aflossing van je hypotheek o…
Woekerpolis afkopenAls u de woekerpolis afkoopt, beëindigt u de verzekering en verzoekt de verzekeraar om de afkoopwaarde op uw lopende rek…
Nadelen van het banksparenNadelen van het banksparenHet banksparen wordt vaak opgehemeld ten koste van het verzekeren. In bepaalde gevallen is dat niet terecht. Soms moet u…
Haal meer rendement uit je renteHaal meer rendement uit je renteAls je toevallig geld hebt dat je niet meteen nodig hebt, dan kun je dat bewaren voor later, als een appeltje voor de do…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.