Hoe leen je voordelig? 10 tips!

Iedereen leent wel eens geld. Hoe leen je voordelig geld? Er zijn verschillende redenen waarom mensen een lening afsluiten. Maar voordat je een lening gaat afsluiten is het verstandig alles goed op een rij te zetten om zo min mogelijk risico te lopen in de toekomst. Hoe ziet je financiële situatie er over een jaar of tien uit? Kinderen kosten bijvoorbeeld veel geld en heb je dan nog steeds die leuke baan van nu? Lees daarom deze 10 tips en sluit een voordelige lening af!

Doorlopend krediet of lening?

Als je af en toe extra geld nodig hebt kan een doorlopend krediet uitkomst bieden. Een lening is dan misschien een te zwaar redmiddel. Echter bij een doorlopend krediet moet je wel zelf goed in de gaten houden dat je niet te veel krediet opneemt en het ook bijtijds aflost.

Leen niet te veel geld

Bij het aangaan van een lening moet je goed letten op wat je maandelijks kunt afbetalen. Een verantwoorde lening geeft in de maandelijkse lasten ook nog ruimte voor andere uitgaven aan leuke maar ook onvoorziene zaken. Er bestaan verschillende leenvormen. Iedere financiële situatie is anders, kijk daarom goed welke leenvorm het beste aansluit bij jouw eigen situatie. Let daarbij goed op eventuele verplichte verzekeringen en bijkomende kosten.

Vraag minimaal twee offertes aan

Als je meerdere offertes aanvraagt kun je bepaalde zaken met elkaar vergelijken. Bijvoorbeeld de geboden rentetarieven kun je naast elkaar leggen, maar ook de voorwaarden. In de kredietprospectus vind je alle belangrijke informatie van een offerte. Lees vooral de kleine lettertjes om achteraf nare verrassingen te voorkomen. Normaal gesproken wordt een kredietprospectus meegeleverd bij de offerte. Als dit niet het geval is kun je er om vragen bij de aanbieder van de lening.

Een lage rente op een lening

Bij een aanbieding van een krediet wordt vaak een lagere rente geboden voor een bepaalde tijd. Kijk daarom goed wat het rentetarief wordt na de actieperiode, afgezet tegen de looptijd. Ook komt het vaak voor dat in advertenties zogenaamde ‘vanaf’ rentes worden genoemd. De werking bij dit type rente is dat hoe hoger het leenbedrag is hoe lager de rente. Meestal gaat het daarbij om zeer hoge leenbedragen en valt jouw lening in de categorie met een hogere rente.

De looptijd van een lening

Bepaal van te voren het doel waarvoor je een lening wilt aangaan. Heb je geld nodig voor een auto zorg er dan voor dat de lening niet langer loopt dan de levensduur van de auto. Dan ben je ook van de lening af als je de auto wilt wegdoen.

Rood staan is duurder dan lenen

Omgerekend is de dagrente die je betaald over rood staan effectief zo’n 15%. Dit is behoorlijk veel meer dan je betaald over een lening of een doorlopend krediet. En dat terwijl de voorwaarden van een lening of een doorlopend krediet vaak flexibeler zijn dan de voordelen van rood staan.

Kopen op afbetaling moet je zoveel mogelijk voorkomen

Je hebt snel het product in huis met kopen op afbetaling, echter de rente die je effectief betaalt ligt vaak vrij hoog. Reken maar eens de rente door bij een product dat je op afbetaling kunt aanschaffen. Het is vaak een stuk voordeliger om een lening af te sluiten tegen een aanzienlijk lager rentetarief.

Lenen voor betalingsachterstanden moet je niet doen

Vul nooit een tekort van de ene lening aan met een nieuwe lening. Zo ga je van de drup in de regen. Je krijgt nog meer maandelijkse lasten die je moet voldoen.

De lening oversluiten

Als je een lening wilt oversluiten kijk dan goed naar de looptijd van de nieuwe lening. Het nieuwe rentetarief kan voordelig lijken, maar als de looptijd langer is maakt dit effectief niet uit. Je betaalt dan net zoveel rente of misschien zelfs wel meer dan eerst.

Waar let je op bij het afsluiten van een lening?

  • verplichte verzekeringen
  • looptijd van de lening
  • hoogte van de rente
  • bijkomende kosten
  • periode van de actierente
  • lees en vergelijk de voorwaarden
  • let op de kleine lettertjes
  • kies de juiste leningvorm
  • is er sprake van een tijdelijke actierente
  • neem de tijd om alles goed door te nemen
  • let erop dat de extra maandlasten van een lening te dragen zijn
  • stem de looptijd van de lening af op de levensduur van het product
  • kijk naar de toekomst
  • let op fiscale voordelen, zie hiervoor de belastingdienst
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…
Bestaat goedkoop geld lenen?Geld lenen, iedereen krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken. Het nadeel zijn alleen de torenhoge rentes die je va…
Goedkoop snel geld lenenGoedkoop snel geld lenenGoedkoop snel geld lenen is een keuze. Snel geld lenen kan bij aanbieders van geld zoals Ferratum. Extra krediet door go…
Geld lenen en sparen: Santander en OpenbankGeld lenen en sparen: Santander en OpenbankBij Santander kunt u in 2020 en 2021 relatief goedkoop, eenvoudig en snel geld lenen, maar ook sparen. Sparen doet u via…
Jozzie (244 artikelen)
Laatste update: 08-12-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.