Hypotheek verlengen in 2021

Hypotheek verlengen in 2021 De hypotheekrente daalt. Wie in 2021 zijn hypotheek moet verlengen door de renteherziening en het aflopen van de rentevaste periode, mag ook naar een andere bank gaan voor een nog goedkopere hypotheek. Als u overstapt dient u wel de bestaande bank tijdig te laten weten dat u niet van de verlenging gebruik maakt. Vraag offertes aan en sluit over naar een andere bank zonder boete en met een lagere hypotheekrente. Voorkom dubbele lasten. Overstappen naar een andere hypotheek is niet altijd zo eenvoudig en betekent dat de nieuwe hypotheekregels gelden.

Hypotheek verlengen of niet?

Als de rentevaste periode van uw hypotheek afloopt, krijgt u van de bestaande bank een offerte voor verlenging van de hypotheek. De nieuwe hypotheekrente kan een stuk hoger zijn dan wat u tot nog toe aan hypotheekrente betaalde, maar was zeker in 2020 lager en blijft in 2021 en waarschijnlijk een stuk lager dan een aantal jaren geleden nog het geval was. U kunt dan:
  • De hypotheek verlengen bij de bank;
  • De hypotheek oversluiten naar een andere bank.

Offerte van bestaande bank in 2021

Banken zijn niet altijd even scheutig met de verstrekking van nieuwe hypotheken. Veel mensen zitten voor een lange periode vast aan hun hypotheek. Als ook nog eens de concurrentie in ons land op de hypotheekmarkt niet erg groot blijkt te zijn, kan het gebeuren dat de bestaande bank u een hogere rente vraagt dan u verwacht en gehoopt had. De bank kan dat om een aantal redenen doen:
  • De bank vindt dat de omstandigheden zo zijn dat uw hypotheek een groter risico inhoudt;
  • De bank gaat er vanuit dat u toch niet overstapt.

Toch hoeft u niet bij de pakken neer te zitten. U kunt altijd kijken of overstappen zinvol is, zeker als de actuele rente lager is dan de hypotheekrente die u nu betaalt.

Strategie om een lagere hypotheekrente te krijgen in 2021

Wat u moet doen is tijdig zelf rond kijken tegen welk percentage u elders een hypotheek zou kunnen afsluiten. Bedenk wel dat er meestal nieuwe taxatiekosten zijn. Tel die op bij de hypotheekrente en vergelijk dit percentage met wat uw bestaande bank in zijn offerte aanbiedt. Wacht dus niet tot de laatste weken waarin de offerte van de bestaande bank in de brievenbus valt. Vergelijk en besluit daarna of u blijft of overstapt naar een andere bank. Als u overstapt moet u de bestaande bank wel tijdig laten weten dat u overstapt, want anders wordt de oude hypotheek automatisch verlengd waardoor u met dubbele lasten komt te zitten en een hypotheek met boete zult moeten afkopen.

Boetevrij overstappen met hypotheek

Als u bij het aflopen van de rentevaste periode besluit om over te stappen kan dat boetevrij doen. Wie tijdens de rentevaste periode overstapt, moet meestal een boeterente betalen. Deze boeterente is fiscaal aftrekbaar, maar betekent altijd een extra last. Dat betekent tegelijkertijd dat het aflopen van de rentevaste periode een mooi moment is om naar een andere bank te gaan. Dan moet het verschil in hypotheekrente natuurlijk wel de moeite waard zijn. Bovendien krijgt u voor hypotheek en woning in 2021 met nieuwe regels en vooral nieuwe hypotheekregels te maken.

Afdingen bij bestaande bank bij renteherziening

Met een offerte in de hand van een concurrerende bank is het altijd gemakkelijker afdingen bij de bestaande bank. Wacht dus niet af, maar zorg ervoor dat u kunt kiezen. Bekijk daarbij of u dezelfde rentevaste periode wilt of een andere. Wie meer zekerheid wil en een volgende keer niet weer allerlei banken wil afgaan voor de goedkoopste hypotheekrente, kiest voor een lange rentevaste periode in 2021 als u denkt dat de hypotheekrente op termijn weer gaat stijgen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheekrente met verschillende rentevaste periodesEen hypotheekrente legt u voor een bepaalde periode vast, of u spreekt een variabele rente af met de bank. De meeste hui…
Wat is een variabele hypotheekrente?Wat is een variabele hypotheekrente?Bij het afsluiten van een hypotheek, hebt u de keuze uit verschillende lengtes van rentevaste periodes. U kunt ook kieze…
Hypotheekrente lange tijd vastzetten, zekerheid kost geldHypotheekrente lange tijd vastzetten, zekerheid kost geldBij het afsluiten van een hypotheek, kunt u kiezen tussen een zeer korte (één maand) en een zeer lange (twintig jaar) re…
Einde rentevast periode gebruiken om te besparenDe hypotheekrente die u maandelijks moet betalen wordt bepaald bij aanvang van de hypotheek, en vervolgens nadat de rent…

De beste hypotheekvorm, de lineaire hypotheekIn het verleden werden er voornamelijk beleggingshypotheken gesloten in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek. Hu…
Wat betekent hypotheek onder water?Bij dalende huizenprijzen, komen er steeds meer hypotheken die niet meer af te lossen zijn met de waarde van de huis. In…
Reacties

J. Pieters, 23-09-2020
Mag een bank mij meer dan 2 jaar voor einde rentevaste periode contacteren met nieuw aanbod omdat volgens de bank de rente flink gaat stijgen volgens hen en ze mij willen behoeden voor hogere kosten? Is jaren geleden gebeurd, rente 10 jaar op dat moment 4,9%, rentevaste periode liep nog meer dan 2 jaar, telefoontje bank, nieuw aanbod 10 jaar voor 4,7%, daarop ingegaan, vervolgens daalt de rente steeds verder naar ca 1%.
De bank wilde mij niet beschermen, maar hun eigen natuurlijk. Vraag me af of zij ook niet gebonden zijn aan termijnen? Reactie infoteur, 24-09-2020
Beste J. Pieters,
Als u ongevraagd gebeld bent door de bank, lijkt op colportage en colportage is aan aparte regels gebonden:

https://financieel.infonu.nl/geld/12457-de-consument-de-colportagewet-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Maurice de Landmeter, 22-08-2019
Hallo,

Als ik niet binnen de wettelijk gestelde termijn van 3 maanden voor het einde van het verlopen van mijn rentevasteperiode een verlengingsaanbod heb ontvangen, wat zijn dan mijn rechten?

Met vriendelijke groet,
Maurice Reactie infoteur, 11-07-2020
Hallo Maurice de Landmeter,
Wat uw rechten zijn, hangt af van de reden waarom u niet (op tijd) een verlengingsverzoek hebt gekregen. Het beste neemt u daarover contact op met de bank.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Patrick, 13-08-2018
Kan ik bij te late reactie van de rente herziening alsnog gebruik maken van de offerte van de bank? Reactie infoteur, 11-07-2020
Beste Patrick,
Soms volstaat het om even te bellen met de bank, maar dat is niet altijd het geval.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wim, 27-07-2017
Ik heb een oude DSBhypotheek zeg maar ondergebracht bij een nieuwe beheerder. Loopt af per 1 oktober(na 10 jaar) dat is de renteherzieningsdatum. Ik heb geen nieuw voorstel renteherziening ontvangen, dat is nu dus bijna een maand te laat. Op hun site heb ik gezien dat de vaste rentes per 1 oktober voor hun klanten veel hoger zijn dan elders verkrijgbaar. Wat kan ik hiermee?
A. 3 maanden van te voren is toch verplicht?
B. wat te doen aan die vrijwel dubbele hogere rentes bij deze beheerder? Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Wim,
De huidige hypotheekverstrekker is dus te laat. Het beste vraagt u elders offertes aan om te zien wat er mogelijk is zodat u straks toch zonder problemen nog kunt overstappen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Robert, 08-06-2017
Onze 4,75% rentevaste periode(10 jaar) loopt in april 2018 mei af. Wij hebben nu een spaarhypotheek, in de pot zit ongeveer 45.000 euro. De hypotheek was/is 241.000. Is het verstandig om het gespaarde deel in de hypotheek te gooien en daarna een nieuwe hypotheek te nemen voor (241.000-45000) ca. 196.000? Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Robert,

Bij de huidige lage rente kan dat voordelig zijn als u geen boeterente hoeft te betalen (normaliter kunt u aan het einde van de rentevaste periode onbeperkt aflossen, maar dit vergt dus wel een goede timing):

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/182064-veranderen-van-hypotheek-is-slim.html

Voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek zullen ook nieuwe kosten moeten worden gemaakt en zal de (nieuwe) bank wederom bekijken of u aan de (inkomens)voorwaarden voldoet. Bekijk dus op tijd wat uw mogelijkheden zijn.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Patrick, 08-02-2017
Onze 4% rentevaste periode loopt 31-5-2017 mei af. Wij hebben nu een spaarhypotheek, deze zouden wij kunnen laten verlengen met 10 of 20 jaar. Op dit moment zijn wij aan het wachten op de Rabo bank ivm de nieuwe offerte voor verlenging.

Maar nu lees ik toch minder goede dingen over deze hypotheekvorm. Is het dan wel slim om deze hypotheekvorm aan te houden? Omdat de rente nu is gezakt betalen we straks dan ook minder aan aflossing? Of is het raadzaam om een andere hypotheekvorm te nemen bij deze bank? Loont het nu ook om andere aanbieders een offerte te laten maken? Het zijn heel veel vragen, maar advies is altijd welkom.

Gr Patrick Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Patrick,
Het afkopen van een spaarhypotheek kan een dure zaak zijn als de Belastingdienst inkomstenbelasting heft over het opgebouwde kapitaal minus de ingelegde premies. Bekijk dus de fiscaal vriendelijke mogelijkheden:

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/41147-hypotheek-spaarhypotheek-afkopen.html

Als de nieuwe rente op de spaarhypotheek lager wordt, wordt de inleg op het spaardeel vaak hoger om zo toch nog de eerder beoogde kapitaalopbouw te kunnen halen. Wellicht kan met de bank een iets lager kapitaalbedrag worden afgesproken, waardoor dit effect kan meevallen. Overstappen naar een andere bank voor een spaarhypotheek zal vaak niet meevallen, omdat veel banken de spaarhypotheek niet meer aanbieden. Tot slot kan het verstandig zijn om bij de spaarhypotheek nog eens naar de verzekeringspremie te kijken, wellicht kan die ook omlaag.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Maarten, 20-09-2016
Hallo,

Op het moment dat mijn rentevaste periode afloopt, loopt mijn hypotheek nog 20,5 jaar door. Nu biedt mijn bank na boven de 20 jaar percentage alleen nog een 30 jaar percentage als rente vaste periode. Dit staat ook op het verlengingsformulier. Volgens diverse sites mag ik toch voor die 30 jaars percentage kiezen, omdat er na de 20 jaars geen kortere periode aangeboden wordt. Dat is voor mijn spaarhypotheek erg gunstig. Klopt dit? Reactie infoteur, 30-06-2020
Hallo Maarten,
Dat hangt af van de bank van uw keuze, niet elke bank zal u meer dan 20 jaar aanbieden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jerry, 25-08-2016
Ik heb een vraag. Mijn rentevast periode loopt af per 1-9-2016. Ik ga mijn hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker. Dit traject heeft een hele tijd geduurd en nu is de overdracht van de nieuwe hypotheek pas op 6-9 (kan niet eerder). Dit betekent dus 5 dagen na het aflopen van de oude rentevast periode van de vorige geldverstrekker. Hoe wordt hier nu mee omgegaan? Betaal ik dan 5 dagen boeterente? of wordt de rentevastperiode voor minimaal een jaar weer vastgezet bij de huidige geldverstrekker? En kan dit dan zomaar? Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Jerry,
Voor verlenging bij uw oude bank zou uw handtekening nodig zijn, dus zit u dan eigenlijk enkele dagen zonder contract. Het beste neemt u nog even met uw oude bank contact op, om dit gat voor een paar dagen te kunnen overbruggen of met de nieuwe bank om te zien hoe zij u kunnen helpen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Madeleine, 07-08-2016
Onlangs heeft ING een hypotheek waar ik mede schuldenaar op ben, d.m.v. rentemiddeling aangepast. Tevens is de termijn hierdoor wel verlengd. Ik wil van deze hypotheek af, dit is buiten mij om gedaan en zonder dat ik hiervoor heb getekend! Mag dit? Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Madeleine,
Het lijkt erop dat de ING niet weet dat u mede schuldenaar bent of niet goed heeft opgelet. Iemand zal er toch getekend hebben?
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Linda, 27-07-2016
Hoi!
Ik ben gescheiden en mijn ex woont nog in de gezamenlijke woning en betaalt volgens afspraak alle vaste lasten. Nu loopt de rentevastperiode binnenkort af. Ik weet niet precies hoe het werkt, want mijn ex regelde dit altijd.
Ik denk dat ABN AMRO een verlengingsvoorstel stuurt. Moet dit dan door ons beiden getekend worden? Want ik wil het huis juist verkopen en hij niet, dus ik heb geen belang bij tekenen. En wat gebeurt er als ik dus niet teken?
groet,
Linda Reactie infoteur, 30-06-2020
Hoi Linda,
Het verlengingsvoorstel zou door beiden moeten worden getekend, anders komt de hypotheek te vervallen en moet deze worden terugbetaald. Als u dat wilt, moet u niet tekenen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rene, 26-07-2016
De looptijd van mijn aflossingsvrije gedeelte van mijn hypotheek is nog 6 jaar, de rentevaste periode nog vier jaar.( bij abn amro). Kan ik de looptijd van deze hypotheek nu al verlengen, om meer zekerheid te hebben voor de toekomst. Zijn hier dan kosten aan verbonden? Is dan na dit verlengen het nog mogelijk om rente te middelen?
Of heeft u een betere oplossing?
Ik maak mij dus vooral zorgen om de nog korte looptijd van de hypotheek en zou die graag een 15 of 20 jaar verlengen. Ik ben nu 51 en de hypotheek loopt nu 19 jaar en is doen voor 25 jaar afgesloten. Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Rene,
Aan de verlenging van de looptijd zijn geen kosten verbonden, wel kan ABN AMRO opnieuw om uw loongegevens vragen en de waarde van de woning bekijken voordat de bank met verlenging instemt. Zes jaar aan resterende looptijd is best nog wel lang, maar u kunt ABN AMRO natuurlijk altijd eerder om een verlenging van de looptijd vragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rene, 23-07-2016
Ik zou graag de looptijd van mijn aflossingsvrije hypotheek bij abn amro verlengen, is dit mogelijk en wat voor kosten zullen er dan aan vastzitten?

Gr Rene Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Rene,
De looptijd van een hypotheek kan worden verlengd als uw inkomen dat toestaat. Een rentevaste periode daarentegen kan niet zomaar worden gewijzigd. Als een andere rentevaste periode ook een andere rente betekent, zal er een boeterente in rekening worden gebracht.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Arie, 18-05-2016
Vraag:
Over 3 jaar loopt mijn rente vaste periode af van 4,8% wil nu graag rente middeling vragen, kan ik verlangen van mijn hyphotheekadviseur dat hij deze voor mij aanvraagt zonder kosten te berekenen? (Heeft hij bij de afsluiting van de hypotheek al ontvangen) Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Arie,
Het verzoek om een offerte voor rentemiddeling kunt u ook zelf bij een bank of geldverstrekker doen. Als u hierover advies wilt, mag de externe adviseur hiervoor een bedrag in rekening brengen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Huisvrouw, 12-05-2016
Wij hebben een hypotheek die op 1 november afloopt voor de rentevastperiode van 10 jaar, onze huidige rente is 4.5%. Nu heb ik een voorstel aangevraagd met de nieuwe rentepercentages maar voor die zelfde 10 jaar moeten wij 4.65% betalen. Ik heb gebeld met Quion die heeft de hypotheek portefeuille overgenomen van Ge Artesia, die zijn gestopt met hypotheken. Nu geeft Quion aan dat artesia dit voorstel van de rente doet en geen belang meer heeft omdat ze niet meer in hypotheken doen en Quion slechts alleen de administratie voert.
A: ik vind de rente percentages erg hoog, moet dit niet marktconform zijn?
B: ik kan niet overstappen i.v.m. ontslag

Wat te doen? Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Huisvrouw,
Een hypotheekverstrekker bepaalt zelf de prijs die hij vraagt, maar dit is het dubbele tarief van wat sommige andere banken vragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Suus, 21-03-2016
Ben 64 jaar. Hypotheek loopt 31-12-2016 af. Hypotheek - aflossingsvrij - was afgesloten voor 15 jaar. ING wil niet verlengen met 10 jaar omdat o.g.v. beleid enkel mag worden getoetst aan het pensioeninkomen en deze 'te laag' zou zijn. Hypotheekbedrag is 30% van WOZ-waarde. Dit lijkt voor ING niet van belang. Volgens mij is het zinloos te proberen naar een andere bank over te stappen, omdat, zo heb ik vernomen, andere banken op dezelfde wijze toetsen. Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Suus,
De ING bank heeft bij Radar aangekondigd hier binnenkort wat soepeler mee om te willen gaan. Het kan zo zijn dat uw inkomen lager is, maar de hypotheekrente zal ook veel lager zijn waardoor u uw maandlasten zonder problemen zult kunnen dragen. Bovendien bent u klaarblijkelijk al lang klant bij de ING bank. Overstappen is misschien mogelijk (informeren kan geen kwaad), maar daar zitten ook weer haken en ogen aan (notariskosten, taxatiekosten).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wil, 26-02-2016
Onze hypotheek loopt over 3 maanden af, we hebben dan ook een nieuw aanbod gekregen. Mijn vraag is deze, de hypotheek loopt nu al 20 jaar, en moet dus nog 10 jaar. Mag ik de nieuwe rente periode ook voor een langere periode afsluiten dan de 10 jaar? We willen graag naar 20 jaar vast met deze lage rente stand.

Onze hypotheekverstrekker (Argenta) heeft een formulier meegezonden met diverse keuzes, waaronder ook 15 jaar en langer. Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Wil,
Er is een totale looptijd van de hypotheek (voor hoe lang is de hypotheek afgesloten) en er is een rentevaste periode, dat zijn twee verschillende zaken. Meer dan tien jaar is in uw geval alleen nog mogelijk als de looptijd van uw hypotheek die ruimte biedt. Argenta kan u daarover uitsluitsel geven en wellicht de totale looptijd nu verder verlengen. Omdat 15 jaar wordt aangeboden, lijkt er nog enige rek in te zitten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

W. Majoor, 25-02-2016
In mei 2017 loopt mijn rente vast periode af van 10 jaar bij de bank. De hypotheek staat op beide namen van mijn ex-partner en mijzelf. Alleen de huidige situatie is dat ik alleen met mijn kinderen in dit huis woon en sta ingeschreven. Mijn vraag is nu of ik de verlenging van de hypotheek met mijn handtekening alleen mag verlengen? Ik betaal ook alleen de maandelijkse vaste lasten en hypotheek. Of heb ik ten alle tijden ook zijn handtekening nodig? Ik zou de nieuwe rente dan namelijlk voor minimaal 5 jaar of meer willen vastzetten. Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste W. Majoor,
Als er twee handtekeningen onder de hypotheek staan, is het zeer waarschijnlijk dat nu twee mensen moeten tekenen (maar niet elke bank is daar even secuur in).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

R. Groenhagen, 11-01-2016
Ik heb een hypotheek bij de ING. De rente vaste periode loopt per 01-03-2016 af. Ik heb een offerte van de ING voor de nieuwe rentevaste periodes ontvangen op 28-11-2015 (ruim voor de wettelijke periode van 3mnd). Ik heb de offerte nog niet getekend en inmiddels zijn de rentes verder gedaald (te zien op de website van de ING). Ik heb de ING dus gevraagd voor een nieuwe offerte. Het antwoord van de ING is: Nee!, geoffereerde rente is de rente! Ik vind dit een vreemde situatie aangezien ik nog ruim 2 maanden heb om een definitieve keuze te maken. Is dit een normale gang van zaken in 'hypotheekland'? Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste R. Groenhagen,
Als de huidige rente lager is, kunt u de ING vragen om een nieuwe rente te hanteren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

D. V. D. Dommhoff, 19-12-2015
Wij hebben een Hypotheek sinds 15.03.2011 en de rentevaste periode loopt 15.03.2016 af. Er is een betaalachterstand. Als deze achterstand VOOR dit datum is ingehaald is dan de bank verplicht deze Hypotheek verder te laten lopen? Tot op heden
hebben wij geen aanmaningen maar ook geen verlengingsaanbod ontvangen. Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste D. V. D. Dommhoff,
Als de achterstand op tijd is ingelopen ontvangt u automatisch een nieuwe offerte voor de rente. Let er wel op dat die offerte zeker een maand eerder wordt opgesteld en de achterstand dus eerder ingelopen moet zijn om vervelende vragen of sancties te voorkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

R. Dijk, 03-12-2015
Wij hebben een hypotheek bij florius voor 10 jaar vast staan, hij loopt pas over 5 jaar af. De rente is 5,1% kan ik ook iets doen om in aanmerking te komen voor de huidige goedkope rente? Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste R. Dijk,
Dat kan wel, maar Florius zal u een boeterente in rekening brengen. Als de nieuwe rente veel lager is, zou het kunnen zijn dat u die boete ook weer snel hebt terugverdiend. Bovendien is ook de boeterente fiscaal aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

I. Soeterik, 25-07-2015
Ik moet voor 1 november mijn hypotheek verlengen via Florius. De rente is aantrekkelijker dan de vorige 10-jarige periode die ik afsloot voor mijn hypotheek waardoor mijn maandelijkse lasten flink dalen. Ik wil daarom mijn hypotheek verhogen voor het renoveren van mijn huis maar wil daarvoor wel graag een goed onafhankelijk advies. Waar kan ik ierover kosteloos een ( second opinion) advies krijgen?
bvd.
i.soeterik Reactie infoteur, 29-12-2019
Beste I. Soeterik,
Hypotheekadvies is niet meer gratis, wel verschillen de tarieven onderling:

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/45109-hypotheek-en-hypotheekadvies-2020.html

Met vriendelijke groet,
Zeemeeuw

H. de Vries, 24-10-2014
Mijn vaste renteperiode loopt op 01-02-2015 af en ik vroeg aan mijn bank i.v.m. vakantie in het buitenland, wat de nieuwe rente zou kunnen worden na deze periode. Tot mijn verbazing vernam ik dat de looptijd na 20 jaar van deze hypotheek in oktober 2015 afloopt. Men wil volgende week een gesprek met mij en mijn vrouw om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Wij zijn gepensioneerd en kunnen niet het bedrag voor de hypotheek krijgen welke wij nu hebben. De vragen zijn: Kan men zomaar voor het einde van de looptijd ons verplichten tot aflossing van de gehele hypotheek? Is men verplicht de nieuwe rente in te laten gaan per 01-02-2015 tot het einde van de looptijd? Is de hypotheekverstrekker verplicht ons de gelegenheid te geven voor bijv. de verkoop van ons woning? Onze woning staat niet onder water. Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste H. de Vries,
1. De looptijd die u bij het afsluiten van een hypotheek afspreekt bedraagt meestal 30 jaar. De vraag is dus of u niet nog 10 jaar over hebt.
2. Als u nog looptijd over hebt, kan de rente probleemloos worden herzien. In andere gevallen moet de bank eerst akkoord gaan met de verlenging van de looptijd.
3. De verlenging van de looptijs is geen probleem als er genoeg overwaarde is, maar als dat niet het geval is kan de bank uw hypotheek heroverwegen, minder hypotheek geven of een hogere hypotheekrente vragen op de bestaande hypotheek omdat er een groter risico is. Wat het wordt is afhankelijk van uw gesprek met de bank.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Frank, 18-04-2013
Geachte lezer,

Mijn rentevaste periode loopt binnen 5 maanden af, maar ons huis staat "onder water" en ik ben helaas werkloos met weinig uitzicht op een baan. Is mijn huidige hypotheekverstrekker verplicht om mijn hypotheek te verlengen? Overstappen lijkt me niet tot de mogelijkheden behoren?

Bedankt en de groetjes, Frank Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Frank,
De hypotheekverstrekker zal u automatisch een aanbod doen voor eenzelfde periode, maar met een nieuwe rente (waarschijnlijk lager). Als u daarmee akkoord gaat, is er niets aan de hand en wordt er automatisch verlengd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A. Hamers, 15-03-2013
Mijn rente loopt af na 10 jaar per 31 mei a.s. Ik heb inmiddels een nieuw voorstel ontvangen van de bank. De voorwaarden op papier zijn de rentes die men nu aanbiedt. Indien de rente eventueel lager is per 1 juli a.s, dan geldt die. Echter intussen is de rente gedaald, en die zou ook weer kunnen stijgen voor de 31e mei. Ik heb de bank gevraagd om een nieuw voorstel met de huidige lagere rente. Het antwoord is, dat dit vanaf 1 januari 2013 wettelijk niet meer mag! Ik vind dit een vreemde zaak. Wat is uw mening? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste A. Hamers,
De bank is verplicht om minimaal drie maanden van te voren een rentevoorstel te doen in plaats van één maand van te voren. Niet begrijp ik echter de datum van 1 juli aanstaande, als uw rentedatum per 31 mei verloopt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 11-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.