Huis kopen zonder hypotheek in 2020

Huis kopen zonder hypotheek in 2020 Een huis kopen zonder hypotheek in 2020, het gebeurt regelmatig in een overspannen woningmarkt. Of u gebruikt eigen spaargeld, gebruikt misschien een lening of schenking van de en hoeft niet langs de notaris. Ook een huis zonder een hypotheek heeft voordelen. Zeker nu de hypotheekrenteaftrek beperkt is en u anders aan allerlei regels moet voldoen. Met een lage spaarrente wordt ook het aflossen van de hypotheek een stuk aantrekkelijker gemaakt. Wat zijn de voordelen van een woning kopen zonder hypotheek?

Voordelen van een huis zonder hypotheek


Huis kopen zonder hypotheek heeft vele voordelen

Een huis kopen zonder hypotheek geeft rust. U hoeft niet na te denken over een hypotheekrenteaftrek die verdwijnt. Al dan niet geleidelijk. U hoeft geen hypotheekadviseur te betalen en de notaris verdient niet aan een hypotheekakte. Kortom, de kosten voor het kopen van een huis zijn een stuk lager. Bovendien betaalt u over uw vermogen in een hypotheekvrij eigen huis geen belasting in box 1 van de inkomstenbelasting. Zo woont u dus goedkoop. Een huis zonder hypotheek kopen gaat ook sneller, de koopakte kan sneller bij de notaris passeren zonder financieringsvoorbehoud.

Hypotheekrenteaftrek 2020

De hypotheekrenteaftrek is maximaal tegen 46,0% in 2020, maar velen onder ons moeten het doen met 38,1% of minder. Dat wil zeggen dat u altijd nog meer dan de helft van de hypotheekrente zelf betaalt. Leuk die belastingteruggave, maar uiteindelijk kost de hypotheek u geld. Zonder hypotheek, hebt u die zorgen niet.

Variabele rente hypotheek kan ook omhoog

De hypotheekrente staat meestal voor een bepaalde periode vast, maar daarna moet er weer een nieuwe rente worden afgesproken. Niemand kan in de toekomst kijken, niemand weet wat dan de rente zal zijn en ook niet of uw inkomen tegen die tijd hoog genoeg zal zijn. Maar de hypotheekrente kan natuurlijk ook omhoog, zonder hypotheek hoeft u zich ook hierover niet druk te maken.

Restschuld eigen huis

Wie een hoge hypotheek heeft, loopt kans op een restschuld wanneer het huis verkocht wordt. Wie het huis al een tijd in zijn bezit heeft loopt minder risico, maar als u de laatste jaren een huis hebt gekocht of dat binnenkort gaat doen, wordt het allemaal een stuk onzekerder. Geen hypotheek of een lage hypotheek vermindert dit risico. Uw woning is dan letterlijk uw woning en niet van de bank.

U hebt spaargeld

Wie spaargeld heeft, kan het beste een rekensom maken. Bekijk hoeveel rendement u maakt op uw spaargeld. Via sparen of beleggen. Trek daar de vermogensrendementsheffing vanaf en vergelijk dat eens met de netto hypotheekrente die u betaalt. Is de netto hypotheekrente hoger en hebt u niet binnenkort geld nodig om een grote aankoop te doen, dan is een extra aflossing van de hypotheek aantrekkelijk. U betaalt dan minder belasting in box 3 en verlaagt uw maandelijkse woonlasten.

Rekenvoorbeeld voor 2020

Stel u krijgt 0,5% spaarrente en betaalt 6% aan hypotheekrente. Stel u zit in de belastingschijf met 38,1%. Dan is toch meteen duidelijk dat uw netto spaarrente veel en veel lager is dan de netto hypotheekrente van 3,7%. Die hypotheeklast is feitelijk nog hoger door het huurwaardeforfait dat u als inkomen moet bijtellen en de woonlasten verhoogt. De hypotheek aflossen of kopen met een lagere hypotheek is bij een lage spaarrente dus voordelig.

Effect Wet Hillen in 2020

De geleidelijke afschaffing van de Wet Hillen houdt voor 2020 in dat u nooit nul bijtelling zult hebben, maar minimaal een bijtelling van 2/30 e deel van het huurwaardeforfait. In 2018 kon dat bij een geringe of geen eigenwoningschuld nog nihil zijn.

U hebt geen spaargeld

Als u geen spaargeld hebt, kunt u zich afvragen of u er wel goed aan doet om een huis te kopen. Maar ook dan zijn er oplossingen. In dat geval komt de aloude annuïteitenhypotheek om de hoek, eventueel aangevuld met 50% aflossingsvrij. Op deze manieren spaart u voor de aflossing van uw hypotheek en neemt de nationale hypotheekgarantie in vele gevallen de eventuele restschuld voor eigen rekening. En dat geeft ook rust.

Hypotheek zonder notaris

Om een woning te kunnen kopen is een notaris nodig die de overdracht van de woning regelt en inschrijft, maar voor een hypotheek is niet per se een notaris nodig. Niet als u alles met eigen geld koopt en ook niet als u geld leent bij familie of vrienden. Dat zijn onderhandse leningen die u wel bij de Belastingdienst kunt aangeven voor hypotheekrenteaftrek, maar waarbij de notaris niets hoeft te doen.
© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheekvrije woning en inkomstenbelasting box 1 of box 3Hypotheekvrije woning en inkomstenbelasting box 1 of box 3Uw woning is hypotheekvrij of bijna hypotheekvrij in 2023, hoeveel inkomstenbelasting betaalt u dan over uw woning? Beta…
Overgangsrecht: huis kopen in 2021/'22 met oude hypotheekOvergangsrecht: huis kopen in 2021/'22 met oude hypotheekAls u in 2021 of 2022 een woning koopt ter vervanging van een andere eigen woning met hypotheek, is fiscaal van belang v…
Vrij van hypotheek: hypotheek doorhalen?Vrij van hypotheek: hypotheek doorhalen?Wat betekent uw hypotheek doorhalen en royeren? Wat zijn de gevolgen voor de belasting? Stel uw hypotheek is afgelost, u…
Aflossingsvrije hypotheek met hypotheekrenteaftrek in 2021?Aflossingsvrije hypotheek met hypotheekrenteaftrek in 2021?U hebt of had een aflossingsvrije hypotheek, is er in 2023 dan ook hypotheekrenteaftrek? Velen zullen neen antwoorden, w…

Gaat mijn hypotheek de schulden afbetalen?Bij het kopen van een huis, ligt de focus in eerste instantie op de laagst mogelijke maandlasten. Toch zal er beter nage…
Een hypotheek: Waar moet je op letten!Een hypotheek: Waar moet je op letten!Een huis aankopen is iets wat je niet dagelijks doe. Waarschijnlijk maar 1 of 2 keer in je leven. Ga je een nieuwe wonin…
Reacties

Johanna, 03-10-2019
Beste heer of mevrouw,
Wat als ik een huis wil kopen(zonder hypotheek), maar ik heb zelf 25.000 euro te kort. Mag dan mijn kind 25.000 euro spaargeld inleggen en voor 10% mede eigenaar worden? En zo ja, bij wie moet ik dat dan aangeven? De makelaar voor op de koopovereenkomst, een notaris (die ook de overdracht en inschrijving regelt of een derde andere persoon of instantie?
Alvast vriendelijk bedankt voor reactie. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Johanna,
Het hangt ervan af hoe u het weet te regelen. Stel dat uw dochter u 10% leent zonder onderpand, dan kunt u de volledige som som voldoen en wordt u 100% eigenaar. Stel dat u wilt dat uw dochter 10% eigenaar wordt, dan dient dat via de notaris te worden geregeld, waarna dit in het Kadaster wordt vermeld. Het koopcontract laat u dan op twee namen zetten, het is dan het goedkoopste om dat allemaal in één keer te doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Snarf, 09-06-2015
Indien halverwege het jaar het huis hypotheekvrij gemaakt wordt, wat gebeurt er dan met eigen woningforfait over de maanden waarbij geen hypotheek meer is? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Snarf,
Zolang uw woning uw eigen woning is, geldt ook het volledige eigenwoningforfait. Alleen als een woning voor een deel van een jaar uw bezit, kan de bijtelling tot een aantal maanden worden beperkt. Het is wel zo dat dat u eerder gebruik kunt maken van de regeling geringe eigenwoningschuld:

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/135228-geringe-eigenwoningschuld-hebben-hillen.html

In 2020 is er wel nog een bijtelling van 2/30e deel.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 03-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.