Start van kredietcrisis: Problemen subprime hypotheken in VS

Start van kredietcrisis: Problemen subprime hypotheken in VS In de Verenigde Staten zijn huizeneigenaren met een subprime oftewel non-conforming hypotheek in de problemen geraakt, nadat zij hun hypotheek niet meer konden betalen. Deze hypotheek wordt verstrekt aan mensen met een hoger risico profiel, zoals ondernemers of mensen met schulden. De problemen die in de VS zijn ontstaan zorgen er voor dat diverse hypotheekverstrekkers en banken er last van hebben. Sommige zijn inmiddels zelfs failliet gegaan, waardoor ook mensen met een 'gewone' hypotheek last krijgen van de kredietcrisis in de Verenigde Staten. Mogelijk leidt dit tot een nog grotere crisis. Het onderuitgaan van banken zorgde voor koersdalingen wereldwijd, waardoor diverse centrale banken waaronder de ECB(Europese Centrale Bank) en de Fed (Federal Reserve) extra geld in de markt zette om zo de markt weer rustig te krijgen.

Deze ingrijpende maatregel van enkele honderden miljarden werd eerder uitgevoerd na 11 september 2001, toen de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten plaatsvonden. Nu lijken ook andere hypotheekvormen problemen te ondervinden van de kredietcrisis.

Non-conforming hypotheek

Een subprime of non-conforming hypotheek is een hypotheek verstrekt aan mensen met schulden. En in Nederland ook aan zelfstandigen, freelancers en mensen met een tijdelijke verblijfsstatus. Allemaal groepen mensen die normaal moeilijk een hypotheek kunnen afsluiten, omdat zij een verhoogd risico met zich meenemen. Zie ook Risico hypotheek in opkomst

Kredietcrisis

Met deze subprime of non-conforming hypotheek begon de kredietcrisis in Amerika. De mensen konden hun hypotheek niet meer betalen, dat leverde voorheen geen grote problemen op. Huizen bleven immers stijgen in hun waarde en zo kreeg de hypotheekverstrekker bij gedwongen verkoop het overgrote deel van de lening weer in eigen handen. Maar sinds een jaar stijgen de huizenprijzen in Amerika niet meer, wat grote verliezen betekent indien het huis gedwongen in de verkoop gaat.

Hypotheekrente

Door de crisis is in Amerika de rente van hypotheken enorm gestegen met als gevolg dat veel mensen niet eens meer een lening kunnen krijgen. Dit heeft als gevolg dat de aankoop van huizen zal gaan dalen. Hierdoor zullen de huizenprijzen opnieuw verder zakken. Kortom er lijkt sprake te zijn dat de hele Amerikaanse huizenmarkt in een neerwaartse spiraal terecht komt.

Rentevaste periode

Daarnaast dreigt er nog een ander gevaar. Voorheen zetten huizeneigenaren in de Verenigde Staten hun hypotheekrente vast voor dertig jaar. Dit betekent dat de maandlasten voor hen gelijk blijven en dat zij zich weinig zorgen hoeven te maken. Zolang zij hun baan houden, kunnen ze de maandlast betalen.

Nu blijkt dat mensen in Amerika de laatste jaren veel hebben gekozen voor een lagere rente vastgezet tegen een korte periode. Kortom als deze rentevaste periode afloopt, zullen voor deze mensen de maandlasten enorm stijgen. Niet iedereen zal dit kunnen dragen. Met als gevolg nog meer gedwongen verkopen met lage opbrengsten. Dat zal weer leiden tot een verdere instorting van de markt.
© 2007 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geen hypotheek meer voor mensen met een BKR coderingGeen hypotheek meer voor mensen met een BKR coderingKon je in het verleden nog bij verschillende hypotheekverstrekkers een hypotheek krijgen, ondanks je BKR-codering. Door…

Hypotheekcrisis VS 2007-2008 in beeld gebrachtHypotheekcrisis VS 2007-2008 in beeld gebrachtHet is een beetje kortzichtig om te zeggen dat je niet kon zien aankomen dat er een hypotheekcrisis zou komen. Een paar…
Lage hypotheekrente toch duurkoopLage hypotheekrente toch duurkoopLage hypotheekrente? Let op, als de hypotheekrente relatief laag staat, is niet alleen op de hoogte van de hypotheekrent…
Bronnen en referenties
  • De Volkskrant "Donderwolk boven huizenmarkt VS" 15-08-2007
Jour (127 artikelen)
Laatste update: 31-05-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.