Een huis kopen in een impuls

Een huis kopen is waarschijnlijk de belangrijkste financiële beslissing in uw leven. Toch worden huizen vaak gekocht na één of twee korte bezichtigingen. Een beslissing van een dergelijke omvang zou vooraf beter overwogen moeten worden. Mensen die op zoek zijn naar een huis, zijn te snel betoverd. Ze komen een huis binnen en het voelt gelijk goed, en eigenlijk zijn ze na één bezichtiging al verkocht aan het huis. Het gevoel bij een huis moet goed zijn, maar er moet meer zijn dan een chemie. U staat op het punt om iets te kopen waar u vanaf het moment van kopen dertig jaar maandelijks forse bedragen voor moet neertellen. Nader onderzoek is dus noodzakelijk. U moet zich namelijk ook gaan verdiepen in het financieel plaatje, in de bouwtechnische staat en in de omgeving waar het huis staat.

Hulp van deskundigen

Ook voor het zoeken van een huis kunt u een makelaar inschakelen. Deze makelaar kan u bijstaan bij de rondleidingen en bij de onderhandeling met de verkopende partij. Toch is het niet verstandig om volledig op de visie van deze makelaar af te gaan. In vrijwel alle gevallen is het verstandig om ook vakmensen in te schakelen om de bouwkundige staat vast te stellen. Een makelaar kan wel controleren in hoeverre de kozijnen verrot zijn, maar verwacht geen bouwkundige kennis van een makelaar. Als koper hebt u een onderzoeksplicht voordat u het huis koopt. U kunt zich het beste indekken door een bouwkundige keuring te laten verrichten. Het gaat u een paar honderd euro kosten, maar het kan u veel problemen besparen. Aan de hand van een bouwkundig rapport kunt u ook sterker de prijsonderhandelingen in gaan.

Hulp van ouders

Vooral voor jongeren is het verstandig om ook advies in te winnen bij bijvoorbeeld de ouders. Zij weten precies wat hun kinderen zoeken en waar zij in het betreffende huis tegenaan zullen lopen. Andere personen buiten de kopers die meegaan om het huis te bekijken, hebben een objectieve blik en zullen eerder bezwaren opmerken dan de potentiële kopers die het huis graag willen kopen.

Eerst huiswerk maken, dan bieden

Voordat u zich volledig in de onderhandeling gaat storten, moet u eerst uw huiswerk goed doen. U moet weten hoeveel hypotheek u kunt krijgen, maar u moet ook weten wat de financiële gevolgen zijn van het kopen van een huis. De bank gaat het bedrag u misschien wel lenen, maar ziet u het ook zitten om de maandelijkse lasten te dragen. De bank kan wel van mening zijn dat u de brutolasten van bijvoorbeeld €900 maandelijks gemakkelijk kunt missen, maar misschien is uw bestedingspatroon er niet op ingericht. Met andere woorden: let niet alleen op hoeveel u kunt lenen, maar kijk ook of u het zelf ziet zitten om de maandelijkse lasten te kunnen dragen. Vraag u ook af wat er gaat gebeuren bij werkloosheid?

Overige details waar u op moet letten

U moet ook letten op het feit of het huis bij u past. Het huis is misschien leuk, maar gaat u de buurt leuk vinden? Zijn er scholen en voorzieningen in de buurt? Zijn de huizen gehorig? Dit zijn allemaal vragen waar u bij stil moet staan om de kans te vergroten dat u ook echt blij gaat worden van het huis zelf. Het feit dat het huis naast een populaire hangplek ligt of naast een rumoerige café gaat u in de toekomst waarschijnlijk tegen staan. Door vooraf een vragenlijstje te maken van feiten die u zelf belangrijk vind, kunt u veel zorgen in de toekomst wegnemen. Op deze manier kunt u stuiten op problemen waar u normaal gesproken pas later achter komt.
© 2009 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fouten bij het kopen van een huisFouten bij het kopen van een huisIndien u een huis gaat kopen kunt u zich geen fouten permitteren. Een onjuiste beslissing kan u duizenden euro’s kosten.
Onder voorbehoud verkopen van een huisOnder voorbehoud verkopen van een huisEen huis wordt vaak verkocht onder een voorbehoud van bepaalde vereisten. Voorbehouden hebben vaak te maken met de finan…
Waar op letten bij kopen eerste huisWaar op letten bij kopen eerste huisBij het kopen van uw eerste huis weet u nog niet precies waar u op moet letten en hoe u het moet aanpakken. In dit artik…
Bijkomende kosten bij het kopen van een huisBijkomende kosten bij het kopen van een huisEen groot nadeel van kopen in plaats van huren, zijn de bijkomende kosten bij het aankopen. Dit zijn bijvoorbeeld de kos…

Taxatierapport: kosten en uitlegTaxatierapport: kosten en uitlegTaxatierapport is nodig als het middels hypotheek te kopen huis een bestaand huis is. Hypotheekverstrekker wil weten wat…
Huis verkopen met een schuldHistorisch gezien stijgen de huizenprijzen gemiddeld een paar procent per jaar, maar de huizenprijzen kunnen ook zakken.…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.