Een lening met vaste kapitaaldelgingen

De gewone leningformule waarbij u elke maand evenveel afbetaalt aan de bank is in de meeste gevallen financieel het meest haalbaar. Maar vanuit fiscale overwegingen is het vaak interessanter om in België voor een lening met constante kapitaalsaflossingen te kiezen. In het begin is zo’n lening een stuk zwaarder maar stelselmatig dalen de aflossingen. En over de ganse looptijd bekeken betaalt met zo’n lening een pak minder terug.

Afnemende afbetalingen

Kiest u voor zo’n systeem van constante kapitaalsdelgingen dan moet u niet elke maand hetzelfde bedrag terugbetalen maar neemt de aflossing af naarmate de looptijd vordert. Laten we het systeem even toelichten aan de hand van een voorbeeld. Stel dat u 125.000 euro wenst te lenen op 20 jaar met constante kapitaalaflossingen. U gaat dan, zoals de benaming ‘constante kapitaalaflossingen’ suggereert, elke maand hetzelfde bedrag aan kapitaal aflossen. Of met andere woorden: elke maand betaalt u 520,83 euro kapitaal terug (namelijk 125.000 euro: 240 aflossingen).

Maar daarbovenop moet u natuurlijk ook interest betalen op het uitstaande kapitaal. Dat rentebestanddeel in de aflossing zal het hoogst zijn aan het begin van de lening. Logisch. Wanneer u de lening maar net heeft afgesloten, heeft u nog geen kapitaal terugbetaald en moet u dus interest betalen op het volledige geleende bedrag. Aan een rentevoet van bijvoorbeeld 6 procent geeft dat een bedrag van ongeveer 625 euro interest per maand (7.500 euro per jaar). De eerste terugbetaling zal dus ongeveer 1.145,83 euro frank bedragen, namelijk 520,83 euro kapitaal en 625 euro interest.

Maar dat interestbedrag neemt snel af. Aangezien het uitstaande kapitaal elke maand een stukje zakt, daalt immers ook elke maand het interestgedeelte. Na 10 jaar bijvoorbeeld heeft u precies de helft van het kapitaal afgelost. De maandelijkse aflossing bedraagt dan nog 833,33 euro. En de aller-laatste afbetaling zal puur uit een de aflossing van het laatste stukje kapitaal bestaan, namelijk 520,83 euro.

Financieel interessant

Financieel is zo’n systeem onbetwist interessant. Kiest u hiervoor dan betaalt u over de ganse looptijd van de lening bekeken minder interesten dan met een traditionele lening. Sluit u een lening af van 125.000 euro met een rente van 6 procent en een looptijd van 20 jaar, dan betaalt u in het totaal ongeveer 200.000 euro terug wanneer u kiest voor constante kapitaalaflossingen. Kiest u daarentegen voor klassieke gelijke aflossingen dan betaalt u over de ganse looptijd bijna 212.500 euro terug.

Maar binnen de beperkingen van een gezinsbudget is dat systeem meestal veel minder aantrekkelijk. Wil u 125.000 euro lenen tegen 6 procent met constante kapitaalaflossingen dan betaalt u de eerste maanden bijna 1.200 euro af (maar op het einde slechts om en bij de 520 euro). Kiest u daarentegen voor een traditionele lening met gelijke aflossingen, dan betaalt u de hele tijd door slechts ongeveer 875 euro terug per maand.

Fiscaal standpunt

Vanuit fiscaal standpunt zijn constante kapitaaldelgingen dan weer buitengewoon aantrekkelijk. Op die manier optimaliseert u namelijk uw fiscale aftrek al vanaf het eerste jaar. Kiest u daarentegen voor een klassieke lening dan stelt de fiscale aftrek de eerste jaren doorgaans niet zoveel voor. Deze aftrek is immers gebaseerd op de kapitaaldelgingen en die liggen bij een klassieke lening de eerste jaren erg laag.

Vooral als uw kinderen het huis uit zijn en uw eerste lening is afbetaald, kan dat een belangrijk pluspunt zijn als u overweegt een nieuwe lening af te sluiten (bijvoorbeeld voor verbouwingen of voor een tweede eigendom). Op dat moment zijn twee belangrijke fiscale aftrekposten, namelijk uw lening en uw kinderen, immers van uw belastingbrief verdwenen en kan u te maken krijgen met een fikse bijkomende belastingaanslag. Ook een combinatie van de twee leningtypes (constante kapitaalaflossingen en vaste afbetalingen) kan het overwegen waard zijn. Kies een lening met constante kapitaaldelgingen voor het bedrag dat fiscaal voordeel oplevert (maximaal ongeveer 75.000 euro). Voor het overige leent u op de klassieke manier met gelijke maandelijkse aflossingen. Zo combineert u de voordelen van beide systemen!
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Break-even-analyseBij een onderneming is het handig om te weten hoe je er financieel voor staat. Het is daarbij nodig dat een ondernemer w…
Is een constante thermostaattemperatuur het energiezuinigst?Is een constante thermostaattemperatuur het energiezuinigst?Veel mensen gebruiken de thermostaat van hun cv om het huis op temperatuur te brengen als het buiten koud is. Het verwar…
Wet van Hooke: VerenWet van Hooke: VerenIn het dagelijks leven maken we allemaal gebruik van veren of attributen die deze veren nodig hebben zoals pennen, auto'…
Kosten en opbrengstenAls een bedrijf wordt opgericht krijgt het te maken met kosten en opbrengsten. Een aantal belangrijke begrippen die hier…

Hypotheeklening: lenen op kosten van uw baasHet systeem van lenen op een groepsverzekering is weinig bekend in ons land. Stel bijvoorbeeld dat uw werkgever elke maa…
Hypotheeklening: vaste of variabele rente?Wie een huis wil kopen of bouwen, wil daarvoor doorgaans ook een lening afsluiten. En dan begint de zoektocht naar de le…
Bronnen en referenties
  • Bron: Geldwijzer
Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 25-01-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.