Goedkope Duitse hypotheken niet zonder risico

Goedkope Duitse hypotheken niet zonder risico De rentepercentages in Duitsland zijn lager dan ooit tevoren en huizenkopers profiteren van gunstige hypotheken. Maar de lokaanbiedingen kennen ook valkuilen. Hoe banken misleiden en waarop huizenkopers moeten letten bij de financiering.

Banken lokken met aanbiedingen voor goedkope hypotheken

Geen investeringsbeslissing is zo emotioneel beladen als de aankoop van een huis of een appartement. "Je eigen vier muren", het klinkt als een toevluchtsoord, onafhankelijkheid en geborgenheid. De banken laten zich in de allermooiste bewoordingen uit in hun reclames voor onroerend-goed-leningen. "Ik wil mijn kinderen ooit een huis nalaten en geen financiering" laat Deutsche Bank een jongeman in haar advertenties zeggen. En op de achtergrond zijn zoon en dochter te zien in de gloednieuwe gezinswoning. En nóg groter dan de slogan prijkt een getal op de advertentie: 1,79%. Zo veel, of liever zo weinig, kost de hypotheek.

Lage hypotheekrente in België en Duitsland

De boodschap is duidelijk: de droom van een eigen huis laat zich bij onze oosterburen (maar ook in België trouwens) op dit moment extreem gunstig realiseren. In feite hoeven kopers met een goed inkomen voor een tienjarige lening gemiddeld minder dan 3% rente per jaar te betalen. En in de wervingscampagnes van de banken wordt vaak met een nóg lagere rente geadverteerd.

Lange rentevaste periode aan te bevelen

Maar die “minirentes” zijn gebaseerd op een aantal aannames die de droom van een eigen huis al snel tot een nachtmerrie kunnen maken. Zo wordt de rente van 1,79% in de reclame van Deutsche Bank slechts voor 5 jaar gegarandeerd terwijl de totale looptijd van de financiering 25 jaar bedraagt. Een dergelijke korte looptijd is op dit moment niet aan te bevelen. Huizenkopers wordt geadviseerd om te kiezen voor een lange rentevaste periode. Dat gaat weliswaar gepaard met een renteopslag, maar het zorgt wel voor de nodige planningszekerheid.

Dit voorbeeld toont aan dat huizenkopers, ondanks de lage rente, veel aandacht moeten besteden aan de voorwaarden van hun financiering. Al gauw kunnen de aantrekkelijk ogende lage rentes het feit verdoezelen dat de gekozen financiering niet zonder risico is. De reclame van banken richt zich vaak op de laagst mogelijke rente en sommige banken bedienen zich zelfs van twijfelachtige trucs om de voorwaarden nóg meer op te leuken.

Duur verlengingsvoorstel kan fataal zijn

In het voorbeeld van de Deutsche Bank had de jonge huizenbezitter na 5 jaar bij een maandbetaling van € 416,- slechts luttele 16% op zijn relatief lage lening van 100.000 euro afgelost. Valt het verlengingsvoorstel na vijf jaar duur uit, dan kan het gezinsbudget wel eens snel worden opgeblazen.

Kost de lening na verlenging 5% nominaal, dan moet het gezin plotseling 550 in plaats van 416 euro per maand aan rente en aflossing ophoesten, om na 20 jaar daadwerkelijk schuldenvrij te zijn. Kan men dat niet, of wil men vasthouden aan de oude maandlast, dan moet de restschuld in maar liefst 36 jaar worden terugbetaald.

Lage initiële aflossing

Al even riskant is een financiering met lage initiële aflossing, want ook die leidt eerst na lange tijd tot een woning vrij van schulden. Vroeger was in Duitsland bij aanzienlijk hogere rentes, bij aanvang een aflossing van 1% heel gebruikelijk. Vereenvoudigd betekent dit, dat de lener met het aflossingsdeel uit zijn eerste maandlast, geëxtrapoleerd naar één jaar, 1% van de lening heeft terugbetaald. De rest van zijn maandtermijn gaat op aan rente voor de lening.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kan Duitse hypotheek ons redden?Kan Duitse hypotheek ons redden?Een Duits bankenconsortium heeft zich in mei 2013 bereid getoond om op de Nederlandse markt hypothecaire leningen te ver…
Meest gestelde vragen van huizenbezittersDe ING heeft de meeste gestelde vragen van huizenbezitters over hun hypotheek op een rijtje gezet op Mijngeld.nl. In dit…
Wat is de goedkoopste hypotheek in termen van renteWat is de goedkoopste hypotheek in termen van renteStel je vindt het huis van je dromen en nu wil je een hypotheek regelen. Maar wat is de goedkoopste hypotheek? Eigenlijk…
Risico van een hypotheek met korte rentevaste periodeRisico van een hypotheek met korte rentevaste periodeU kunt veel geld besparen door voor de laagst mogelijke maandlasten te kiezen wat betreft uw hypotheek. Ook bij hypothek…

Duitse hypotheekDuitse hypotheekEen Duitse hypotheek heeft gemiddeld 1,5% lagere rente dan normale hypotheken in Nederland. Deze hypotheek is mogelijk v…
Duitse hypotheek afsluiten in NederlandDuitse hypotheek afsluiten in NederlandIn Nederland een huis kopen maar daar een Duitse annuïteitenhypotheek op afsluiten. Sinds 2013 is dat in heel Nederland…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 23-10-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.