Verhuizen naar huurwoning en hypotheek

Verhuizen naar huurwoning en hypotheek U kunt uw koophuis verlaten voor een huurwoning, maar dan wilt u toch ook weten wat dat financieel betekent en of daarmee alles is opgelost. Wat gebeurt er fiscaal met de hypotheek, de schuld en de hypotheekrenteaftrek van uw eigen woning zodra u die woning verkoopt en kiest voor het verhuizen naar een huurwoning? Wat gebeurt er met de overwaarde, restschuld of kapitaalverzekering bij verhuizen naar een huurwoning en wat is de rol van de Belastingdienst hierbij?

Van een eigen woning naar een huurwoning verhuizen

Er kunnen vele redenen zijn om uw koopwoning te verlaten voor een huurwoning. Een paar voorbeelden zijn:
  • U vindt het risico en de kosten van een eigen woning te groot;
  • U wilt eens wat anders;
  • Er is sprake van een gedwongen verkoop;
  • U vindt in een andere stad werk;
  • U wilt kleiner gaan wonen en vindt een goede huurwoning;
  • U wilt de overwaarde van uw huis gebruiken voor andere dingen.

Uw koopwoning heeft een hypotheek

Als u gaat verhuizen en de te verkopen of verkochte koopwoning heeft een hypotheek, dan zal op het moment van overdracht de hypotheek moeten worden afgelost. Heeft het huis overwaarde doordat de hypotheek lager is dan de verkoopwaarde van uw huis, dan kan de schuld eenvoudig worden ingelost. Als er een restschuld is, zijn er drie mogelijkheden:
  • Uw huis had de Nationale Hypotheek Garantie NHG en u komt in aanmerking voor kwijtschelding van de restschuld;
  • U hebt voldoende spaargeld om de restschuld af te lossen;
  • U sluit een nieuwe lening af ter financiering van de schuld.

De rente op de restschuld is vijftien jaar fiscaal aftrekbaar als hypotheekrente en daarbij is het niet van belang of u verhuist naar een nieuwe koopwoning of een nieuwe huurwoning. Na die vijftien jaar verhuist de schuld of wat er nog van over is naar box 3 van de inkomstenbelasting.

Verhuizen naar een huurwoning en bijleenregeling, de fiscale gevolgen

Wie een nieuwe koopwoning koopt en overwaarde had op de oude woning krijgt te maken met de bijleenregeling, die ervoor zorgt dat u de overwaarde moet gebruiken voor de aankoop van uw nieuwe woning. Wie verhuist naar een huurwoning is vrij om de overwaarde van zijn huis te besteden zoals hij wil. De kanttekening hierbij is dat u het beste minimaal drie jaar in de huurwoning kunt blijven als u de overwaarde opmaakt, want na drie jaren van huur is de bijleenregeling niet meer op u van toepassing. Als u na drie jaar dus weer een huis wilt kopen, kunt u gerust uw gang gaan. Over de overwaarde betaalt u geen belasting.

Verhuizen en de kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering of spaarrekening eigen woning afgesloten tot en met 1 april 2013 heeft het grote voordeel dat u op een fiscaal voordelige manier spaart voor uw huis. U bouwt vermogen op, hebt hypotheekrenteaftrek en spaart tegelijkertijd belastingvrij. Als u uw huis verkoopt en u hebt een kapitaalverzekering eigen woning dan zal in de meeste gevallen het opgebouwde kapitaal worden uitgekeerd rekening houdend met uw fiscale vrijstelling. Als u uw woning verkoopt en een huurhuis betrekt, kunt u ook een vrijstelling hebben als u maar aan de voorwaarde voldoet dat de hoogste jaarlijkse premie of inleg niet meer bedraagt dan tien maal de laagste jaarlijkse storting.

Tijdelijk van koophuis naar huurhuis

Als u tijdelijk een huurhuis betrekt om vervolgens een nieuw huis te kopen, kunt u onder de bestaande voorwaarden van uw oude hypotheek een nieuwe hypotheek afsluiten, maar dan krijgt u ook weer te maken met de bijleenregeling als het huis eerder met overwaarde werd verkocht. Dat laatste kan lastig zijn wanneer u de overwaarde inmiddels aan andere zaken hebt besteed. Vaak is het ook mogelijk om een leegstaande koopwoning te verhuren, zodat er extra inkomsten zijn.

Slot verhuizen en hypotheek

Wie verhuist naar een huurwoning en zijn oude huis verkoopt, kan de overwaarde van zijn huis aan allerlei leuke en nuttige dingen besteden, maar dan kunt u wel het beste minimaal drie jaar in uw huurwoning blijven en niet kiezen voor tijdelijke huur. Als er een restschuld is overgebleven, mag u maximaal vijftien jaar de rente op die lening blijven aftrekken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overwaarde woning meenemen naar huurwoning: fiscale gevolgenOverwaarde woning meenemen naar huurwoning: fiscale gevolgenStel uw woning is op de huizenmarkt veel waard geworden, er is een overwaarde. En dus besluit u om de woning te verkopen…
Koopwoning of huurhuis in 2021?Koopwoning of huurhuis in 2021?De prijs van een koopwoning is gestegen, maar de huren van een sociale huurwoning gaan ook omhoog. Wat kunt u in 2021 he…
Verhuizen met een restschuldVerhuizen met een restschuldVerhuizen met een restschuld, wat zijn de regels? Er dreigt een restschuld, hoe kunt u dan toch verstandig verhuizen, ho…
Wijzigingen hypotheekrenteaftrek: wat zijn de gevolgen?Wijzigingen hypotheekrenteaftrek: wat zijn de gevolgen?Zoals iedereen wel heeft gehoord gaat het stelsel van de hypotheekrenteaftrek op de schop. De aftrekbaarheid wordt beper…

Hypotheek tussentijds aflossen – de pluspuntenHypotheek tussentijds aflossen – de pluspuntenEr zijn meerdere redenen te bedenken om niet extra af te lossen op uw hypotheek. Het verrichten van extra aflossingen op…
Hypotheek versneld aflossen geeft sneeuwbaleffectHypotheek versneld aflossen geeft sneeuwbaleffectDe hypotheekrenteaftrek zal in de toekomst steeds verder beperkt worden. Huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 02-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.