Uitkomen met het maandelijkse bedrag van het eigen inkomen

Uitkomen met het maandelijkse bedrag van het eigen inkomen Uitkomen met het bedrag van het eigen inkomen is niet altijd gemakkelijk. Veel mensen hebben er moeite mee en dat is niet zo vreemd, want er komt veel bij kijken om het maximale uit het eigen budget te halen. Vooral als dat budget niet al te groot is en men het zich niet kan permitteren om eens “uit de band te springen” en iets te kopen dat niet direct nodig is. Toch moet er goed naar de uitgaven gekeken worden. Zeker als het om een minimum inkomen gaat, zoals vaak bij een AOW, een bijstandsuitkering en dergelijke. Dan is het woekeren om rond te komen en niemand kan zeggen dat het dan gemakkelijk te doen is. Zeker, als het om een gezin met kleine kinderen gaat. In dat geval moeten de ouders zich vaak op de laatste plaats stellen als het om de noodzakelijke aankopen gaat.

Uitkomen met het maandelijkse inkomen

Het maandelijkse inkomen heeft altijd een limiet. Op een bepaald moment is het op. Wie spaargeld heeft kan daar dan in noodgevallen nog iets vandaan halen, maar voor wie dat niet heeft is het oppassen. Op is op. U kunt in dat geval dus alleen proberen om dat moment zo lang mogelijk uit te stellen.

Elke uitgave moet doordacht zijn

Dat betekent tevens dat er over elke uitgave goed nagedacht moet worden. Het is immers beter om door zuinigheid aan het eind van de maand iets over te hebben, dan een tekort op de bankrekening te moeten constateren. Vooral bij een klein maandinkomen zal men dat tekort niet gemakkelijk meer inlopen. Meestal wordt het tekort in de volgende maanden steeds wat groter.

Vaste lasten drukken het eerst op het eigen inkomen

Budgetteren kan men op veel manieren. Om te beginnen kunt u uw maandelijkse inkomen door de dagen van de maand delen. Iemand die bijvoorbeeld slechts een marginaal bedrag aan maandelijks inkomen heeft voor een gezin van twee ouders en twee kinderen, trekt daar eerst alle vaste maandlasten van af. Die lasten moeten immers betaald worden, zodat u geen problemen krijgt om op een goede manier te wonen. Dat betreft dan het bedrag van de huur of de hypotheek, de afschrijving voor gas, licht en water, de telefoon, het internet, de lopende verzekeringen en eventueel een tank benzine.

Een klein bedrag voor onvoorziene uitgaven

Als alle vaste lasten eraf zijn rekent u nog een klein bedrag voor onvoorziene aanslagen van gemeente, Rijk of waterschap. Laat dat bedrag ook staan en gebruik het niet te snel voor extra kleding of andere zaken. Het bedrag dat na aftrek van al die kosten overblijft, is dan het leefgeld. Het geld dus waar u de maand mee moet doorkomen.

Uitkomen met het leefgeld

Het leefgeld moet niet alleen besteed worden aan voedsel, maar ook aan kleding, schoeisel, eventueel de kapper, een verjaardagscadeautje, enzovoort. Dat betekent dat u vooruit moet kijken en per maand wat van het leefgeld moet zien over te houden om ook die zaken te kunnen betalen. De voeding gaat echter altijd voor. De gezondheid is het allerbelangrijkste, dus zorgen voor voldoende vitamines, genoeg fruit en groenten is gewoon noodzakelijk.

Haal een vast bedrag per week af

Met een vast bedrag aan leefgeld per week komt u niet snel aan het einde van de maand tekort op uw banksaldo. U ziet op die manier beter wat er uit de beurs gaat, dan wanneer u pint, want daarbij worden de kleinere bedragen vaak niet in het geheugen geregistreerd en bent u aan het einde van de maand meestal meer kwijt dan u dacht. Haal van dat weekbedrag eerst de levensmiddelen en wat er noodzakelijk is.

Leuke dingen die bijna niets kosten

Is er aan het einde van de week dan geen geld meer over om leuke dingen te doen, verzin daarvoor dan leuke dingen die niets, of bijna niets, kosten, zoals een ritje met de kinderen met de fiets, een picknick met sandwiches die schuin doorgesneden zijn, een kan thee of koffie en aanlenglimonade voor de kinderen, banaan en appel. Bij slecht weer kan ook een picknick op een deken op de vloer van de huiskamer een leuk idee zijn. Kinderen hebben maar weinig nodig om verrast te worden.

Zorgvuldig inkopen doen met een vast budget

Koop voor het grootste gedeelte verse groenten en fruit die op dat moment in de winkels in de aanbieding zijn en doe dat met een vast, wekelijks budget. Dat betekent in de winter veel diverse koolsoorten, spruitjes en prei en af en toe een krop sla en een paar tomaten, omdat deze ook in de winter meestal niet al te duur zijn. Sinaasappels, mandarijntjes, bananen, appels en peren zijn in de winter overal te koop tegen redelijke prijzen.

Fruit van het seizoen

In lente en zomer komen de aardbeien aan de beurt evenals de pruimen, perziken, nectarines en wat er allemaal nog meer van onze Nederlandse tuinbouw komt. In de nazomer is het de lekkere Nederlandse bloemkool, waarvan u er gerust ook een paar kunt invriezen als ze in de aanbieding zijn. Een ovenschotel met bloemkool roosjes, broccoli, ui, aardappelpuree en geraspte kaas kan heerlijk smaken en is voedzaam. Daar hoeft echt geen stuk vlees meer bij.

Wat van ver komt kost ook vaak meer

Groenten en fruit die van ver moeten komen zijn meestal duurder dan producten uit Nederland, België of Duitsland. De vervoerskosten moeten immers ook doorberekend worden. Dat geldt natuurlijk ook voor de bananen, maar deze hebben veel goede voedingsstoffen die door bijna iedereen goed verdragen worden.

Kijk altijd naar de afkomst van fruit en groenten

Kijk dus altijd naar het land van afkomst op de producten en kijk vooral naar de prijs. Als er bijvoorbeeld prei op uw inkooplijstje staat, maar deze is ineens doorgeschoten naar een veel hogere prijs, dan wordt het die dag gewoon een andere groente die niet zo duur is.

Blikgroenten zijn vaak duurder dan verse groenten

Koop blikgroenten en groenten in glas alleen als ze echt in de aanbieding zijn. Vaak zijn verse groenten goedkoper dan blikgroenten. Een paar potten in voorraad is echter wel prettig voor het geval dat u onverwacht bezoek krijgt, of als de groente tijdelijk erg duur is. Fruit in blik is in verhouding wel duur. Als u voor bijna hetzelfde geld een zak appels kunt kopen is dat beter, want daar zitten dan meer vitaminen en mineralen in dan in het fruit in blik. Dat wordt immers meestal verhit bij de verwerking en dan zijn de meeste vitaminen eruit.

Vlees, kaas of vis?

Zeven dagen per week vlees is niet gezond. Wissel dus eens af door gerechten met kaas, eieren of vis te serveren. Ook daar zitten genoeg eiwitten en vetten in. Ze passen in een gezonde voeding. Vis is weliswaar prijzig, maar heeft meestal veel goede voedingsstoffen. Gebakken vis bij de kraam op de markt is wel lekker, maar kost onnodig veel meer en bevat ook meer vet dan de vis die u thuis klaarmaakt. Liever dus gewoon een goed stukje vis in de oven of de pan. Bij supermarkten als Aldi en Lidl vindt u daarvan genoeg in het vriesvak.

Zelf dingen oplossen

Wordt de kapper u te duur, probeer dan eens zelf uw kleintje of uw partner te knippen. Dat doen al heel veel mensen. De eerste keer is het griezelig, maar u wordt er vanzelf handig in. Koop dan wel een goede tondeuse en een goede schaar daarvoor. Ook het zaaien en stekken van planten levert voordeel op. Een zakje zaad is niet duur en vaak haalt u er veel plantjes uit, als u maar op tijd in het vroege voorjaar begint met zaaien in een plantenkastje.

Zelf cadeautjes maken

Ook het zelf maken van cadeautjes is een manier om de kosten in de hand te houden, zodat er meer overblijft voor de dagelijkse voeding en alles dat echt nodig is. Zelf cadeautjes maken kan overigens ook heel leuk zijn en heel persoonlijk. Een zelfgemaakte sjaal, babysokjes of een babydekentje in de lievelingskleur van de ontvanger kan meestal op een blij verraste ontvangst rekenen.

Kwaliteit van leven houden

Uitkomen met het inkomen is niet gemakkelijk. Zeker niet als het inkomen door de een of andere oorzaak plotseling verminderd en alles intussen steeds duurder wordt, maar wie met overleg te werk gaat, hoeft er niet daadwerkelijk op achteruit te gaan in kwaliteit van leven.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sparen onmogelijk door hoog bestedingspatroonSparen onmogelijk door hoog bestedingspatroonIedereen zou in Nederland rond moeten kunnen komen van het maandelijks beschikbare geld. Het inkomen zit namelijk minima…
Samenwonen en financiën, de deelmethodeSamenwonen en financiën, de deelmethodeSamenwonen is natuurlijk een leuke en spannende stap! Toch moeten er ook allerlei praktische zaken geregeld worden. Het…
In de WW! Moet ik mijn huis nu verkopen?In de WW! Moet ik mijn huis nu verkopen?Onder voorwaarden hebt u recht op een WW-uitkering bij het verliezen van uw baan. In eerste instantie heeft een eigen hu…
Eén bespaartip: geef minder uit dan dat er binnen komtEén bespaartip: geef minder uit dan dat er binnen komtGeld beheren is eigenlijk ontzettend eenvoudig. U hebt iedere maand een inkomen, en u kunt niet meer uitgeven dan dat er…

Reisdocumenten, creditcards, pas en beurs trekken dieven aanReisdocumenten, creditcards, pas en beurs trekken dieven aanPas goed op uw reisdocumenten! Wie op reis gaat is vaak al moe van de voorbereidingen en daarom ook soms wat minder aler…
Bij twee banken klant: voordelen van twee bankrekeningenBij twee banken klant: voordelen van twee bankrekeningenSoms lijkt het vanzelfsprekend om maar bij één bank een bankrekening te hebben. Bij twee banken klant zijn, brengt toch…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 05-10-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.