Oplichting: loterij gewonnen

Oplichting: loterij gewonnen U heeft onlangs een brief of een e-mail ontvangen waarin u vermeld wordt dat u een grote prijs in een loterij heeft gewonnen. Gefeliciteerd! Maar al snel blijkt, dat u helemaal niks heeft gewonnen. Waarschijnlijk bent u het slachtoffer van oplichters. Hoe is een valse brief of e-mail makkelijk te herkennen en hoe te handelen?

Een email of een brief

Bijna iedereen komt er ooit mee in aanraking: een brief of een e-mail waarin blijkt dat men een grote prijs heeft gewonnen in een loterij. in de meeste gevallen wordt dit bericht via de e-mail verstuurd. In het bericht staat vermeld dat men een groot geldbedrag, een auto of bijvoorbeeld een vakantie heeft gewonnen. Het enige wat de ontvanger van het bericht hoeft te doen, is even wat geld over te maken om de administratiekosten of notariskosten te betalen. Vervolgens krijgt men de prijs zo snel mogelijk toegestuurd of wordt deze overgemaakt op de rekening.

Oplichters actief

In de meeste gevallen zijn hier oplichters actief: voor het ontvangen van een prijs hoeft nooit geld overgemaakt te worden. Het doel van de oplichters is om geld van mensen afhandig te maken. Iedereen wil graag een grote prijs winnen, en zal dan snel geneigd zijn om een klein bedrag als tegenprestatie over te maken. Op deze manier ontvangen de oplichters het bankrekeningnummer plus de gegevens van hun slachtoffer, en zal er geprobeerd worden om nog meer geld van de rekening af te halen.

In andere gevallen zal het slachtoffer een wat groter bedrag ten behoeve van notariskosten over moeten maken. Dit geld is het slachtoffer echter kwijt, terwijl er uiteraard geen prijs wordt uitgekeerd.

Een valse prijs herkennen

Het herkennen van een valse prijs is niet zo moeilijk. De oplettende ontvanger van het bericht zal al snel in de gaten hebben dat het hier om een valse melding gaat. Waar vooral op gelet moet worden is het volgende:
  • De meeste berichtgevingen met betrekking tot een valse loterij worden in het Engels geschreven. Ook bevatten veel berichten de nodige taal-en spelfouten.
  • Men wordt niet altijd bij de volledige naam aangesproken. Wanneer iemand zijn e-mailadres een andere gebruikersnaam heeft gegeven, zal men hiermee vaak worden aangesproken. Een e-mailadres als vlindertje@hotmail.com, zal dan een bericht ontvangen met als aanhef: "Beste Vlindertje". Een echte loterij zal de persoon altijd met de volledige naam aanspreken.
  • Meestal ontvangt men een e-mail. Dit is erg onpersoonlijk, en grote loterijen gebruiken liever een brief.
  • Er wordt gevraagd om geld over te maken ten behoeve van administratiekosten, notariskosten of incassokosten. Een echte loterij zal hier nooit om vragen.
  • Er wordt gevraagd om eerst naar een duur betaald nummer of naar een mobiel nummer te bellen, alvorens men de prijs kan ontvangen.
  • Er wordt gevraagd om adresgegevens, bankgegevens en/of creditcardgegevens.
  • Vaak gaat het om een onbekende loterij of om een loterij waar men niet aan mee heeft gedaan.
  • De afzender klinkt altijd heel betrouwbaar, zoals een notaris of een directeur.
  • Wie eenmaal gereageerd heeft op een valse e-mail, zal vaak niet met rust gelaten worden en meerdere berichten ontvangen. Men is heel opdringerig.
  • Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het niet waar.

Wat te doen na het ontvangen van een valse melding

Hoewel de meeste mensen geneigd zijn om direct geld over te maken of de gevraagde gegevens te verstrekken, wordt er geadviseerd om dit niet te doen. Wanneer het echt om oplichting gaat, is de kans groot dat men geld kwijt raakt en nooit meer terug ziet. Controleer daarom eerst de brief of de e-mail op echtheid.

Is het bericht in het Engels geschreven, dan is het zeer waarschijnlijk dat er geen grote prijs gewonnen gaat worden. Verwijder het bericht en reageer er vooral niet op. Voeg de afzender toe aan de lijst met geblokkeerde afzenders. Gaat het om een Nederlandse loterij, controleer dan eerst of u daadwerkelijk mee heeft gedaan met deze loterij. is dit niet het geval, neem dan contact op met de betreffende loterij. Let op: bel nooit naar het telefoonnummer dat in het bericht vermeld staat. Zoek het telefoonnummer van de betreffende loterij op in de telefoongids of via het internet.

Let op met valse websites: deze kunnen zeer echt lijken of een kopie zijn van een bestaande bekende loterij. De adresregel is vaak anders, waaraan een valse website te herkennen is. Ook wordt er gevraagd gegevens te verstrekken door op een link te klikken: doe dit absoluut niet.

Maak nooit en te nimmer geld over en verstrek ook geen persoonlijke gegevens. Wanneer dit toch gebeurt is, laat dan zo spoedig mogelijk de rekening blokkeren. Neem in geval van oplichting altijd contact op met de politie, en bewaar hierbij alle ontvangen e-mails of brieven van de oplichter.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winkansen bij de Postcode LoterijWinkansen bij de Postcode LoterijDe winkansen bij de Postcode Loterij liggen lager dan de meeste andere Nederlandse loterijen. Bij de Postcode Loterij li…
mijn kijk opDe beste besparing: loterijen opzeggenDe meeste Nederlandse gezinnen kunnen grote besparingen doorvoeren, zonder dat ze er iets van merken. Ze doen namelijk m…
Nederlandse schatkist de grote winnaar van loterijenNederlandse schatkist de grote winnaar van loterijenDe Nederlandse staatskas wordt flink gespekt door de legale loterijen. De belastingdruk is dermate hoge dat de staatskas…
Zelf zorgen voor een goed aanvullend pensioen voor laterZelf zorgen voor een goed aanvullend pensioen voor laterVeel mensen maken zich zorgen over hun pensioen en dat is geen wonder. Tot voor kort dacht iedereen dat het pensioen waa…
Bronnen en referenties
  • Politie.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.