Hand op de knip en cash in de knip

Hand op de knip en cash in de knip Als de economie niet meewerkt worden we voorzichtig, terwijl het in feite nooit verkeerd is om je financiën goed in beeld te hebben en weloverwogen je geld uit te geven. Maar een goed draaiende economie brengt met zich mee dat we meer gaan verdienen, we gemakkelijker kunnen lenen en we niet bang hoeven zijn voor het verlies van de baan. Het totaalplaatje heeft er inmiddels voor gezorgd dat er een flinke groep mensen stevig in de problemen zit of dreigt te komen.

Lenen

Dat comfortabele gevoel maakt dat we eigenlijk veel te veel geld uitgeven en eerlijk is eerlijk, de banken en andere financiële instellingen hebben de mensen natuurlijk ook een worst voorgehouden. Dat ontneemt ons niet van de verantwoordelijkheid voor ons geld en geld wat je gespaard of geleend hebt kan je maar een keer uitgeven. Bij lenen komt er nog bij, dat je gedurende een langere tijd het geld in kleine bedragen moet terugbetalen. Tel daar de rente bij op en je bent voor bijvoorbeeld een vakantie nog een half jaar na de vakantie aan het afbetalen. Maar ook met dit voorbeeld is niets mis, als je je het maar realiseert en kunt terugbetalen. Dit laatste wordt alleen steeds moeilijker, want banen staan op de tocht en geleend geld is niet het geld voor de eerste levensbehoefte.

Plastic geld

Voor een groeiende groep is de pas ook niet de vertegenwoordiging van geld en dat maakt dat er steeds meer budgetcoaches overgaan tot weer fysiek geld in de portemonnee te laten doen en hier alle kosten, na de vaste lasten uiteraard, mee te betalen. Enerzijds om niet meer uit te geven dan er is en anderzijds fysiek te laten voelen hoe het met geld werkt. Hoe banaal dit ook mag klinken.

Verdelen: de vaste lasten

De vaste lasten van hypotheek of huur, gas, licht en water, maar ook verzekeringen zijn kosten die gewoon doorgaan. Wat overigens niet wegneemt dat je kunt bekijken wat daaraan te bezuinigen is. Immers, moeten alle apparaten stand-by aan het stroom liggen? Denk hierbij aan de telefoon of andere oplaadapparatuur. Maar ook de televisie of computer. Verder zijn we een schoon volk, maar schoon is echt schoon, dus moeten we zo lang onder de douche staan of kan het ook met een minuutje of wat minder onder de douche? Daarnaast hebben we wellicht ooit de verzekeringen afgesloten, maar het kan geen kwaad om ook eens verder te kijken. Dit kan gaan over de zorgverzekering, maar ook over de inboedelverzekering, aanvullende verzekeringen of de autoverzekering.

Verdelen: leefgeld

Na de vaste lasten komt dus het leefgeld om de hoek. Het leefgeld is het geld waar je de boodschappen van moet doen. Maar ook je kleding van moet kopen, eventueel de mobiele telefoonkosten van moet betalen en de auto van moet laten rijden. Wat hier van belang is, dat je het geld wat je nu fysiek in de portemonnee hebt, verdeeld over de weken van de maand. Zo weet je precies wat je voor die week uit kunt geven. Ben je bang dat je vergeet waar alles aan uitgegeven wordt… zorg dan dat je het in een schriftje bijhoudt.

Daar komt bij dat je vanzelf kritischer wordt als het gaat om het uitgeven van het geld. Meer dan wat er op dat moment in de portemonnee zit, kan je immers niet uitgeven. Als je geen pasje hebt, moet je toch die spullen terugleggen. Dit proces maakt voor veel mensen, dat ze nog eens nadenken of ze dit echt nodig hebben. Maar ook dat ritje met de auto … is het wel nodig of kan je het combineren met iets anders? Kortom, allemaal zaken waar je kritischer naar kijkt als je voor een periode die te overzien is, geld in de portemonnee hebt.

Schulden gemaakt

Te laat? Het is nooit te laat en als je al schulden gemaakt hebt, moet je eventueel met behulp van een budgetcoach kijken of er regelingen te treffen zijn met schuldeisers. Je leefgeld wordt dan wel minder, want een deel van het leefgeld moet maandelijks als aflossing ingeleverd worden. Daarnaast kan je altijd kijken of je nog een (extra) baan kunt nemen voor een x-aantal uren. Het bedrag wat je daarmee binnenhaalt kan bijvoorbeeld ook apart gezet worden voor aflossing.

Tot slot

Kortom, er zijn altijd manieren om weer uit de financiële problemen te komen (en het gaat hier over mensen met en zonder betaalde baan). Een hernieuwde start maakt dat je vanaf nu wel weloverwogen met je geld aan de slag kunt. Kunst … en voor sommige mensen inmiddels ook een sport is het vol te houden en langzaam weer eens geld over te houden. In plaats van lenen kan je dan sparen voor iets leuks of gebruik het als buffer, als je eens voor onvoorziene kosten komt te staan. Door het als een spel te zien, gaat het zware er ook vanaf. Maar altijd blijft overeind dat je zelf verantwoordelijk bent voor de je geld en dus ook wat je hebt en wat je niet hebt.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld: een noodzakelijk kwaadGeld: een noodzakelijk kwaadZonder geld ben je nergens en toch maakt geld niet gelukkig. Waar draait het dan wel om in het leven? Een welvarend leve…

Over geld en de functies van geldOver geld en de functies van geldGeld kwam niet altijd uit de geldautomaat bij de bank. Het kent een rijke historie waarbij munten en biljetten lang de b…
Ontslag en recht op vakantiegeldOntslag en recht op vakantiegeldWanneer je verandert van baan of ontslagen wordt heb je recht op je salaris, vakantiegeld en uitbetaling van niet genote…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 07-06-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.