Hoe verander je van bankrekening, een zorgeloze overstap

Hoe verander je van bankrekening, een zorgeloze overstap Er zijn vele redenen om van bankrekening te wisselen. Er is elders een betere rente, de andere bank is duurzamer of het internetbankieren gaat makkelijker. De overstap is echter een bron van zorgen. Waar moet je rekening mee houden voordat je je aan deze overstap waagt? Deze vraag zal ik naar eigen ervaring beantwoorden.

Voor de overstap

Voordat je van bank gaat wisselen moet je eerst nagaan of de overstap wel gelegen komt. Je moet namelijk redelijk wat tijd vrijmaken voordat je van bankrekening kan wisselen. Er moeten veel dingen gecontroleerd worden en veel brieven ondertekend worden. Zelfs met behulp van een overstapservice kan dit enige stress opleveren, daarom kan je de overstap het best niet wagen in een drukke periode.

Check daarbij altijd voor de zekerheid of er niet creditcards of overige diensten vastzitten aan de betaalrekening. Deze worden namelijk geblokkeerd indien je de rekening opheft of gebruik maakt van een overstapservice. Vanaf spaarrekeningen kan je simpel je geld opnemen door middel van identificatie bij de desbetreffende bank. Bij particuliere betaalrekeningen gaat dit wat moeilijker, vooral als er dus overige diensten aan vast zitten.

Maak alvast de tweede rekening aan, ver voordat je de overstap gaat maken. Zo kan je bijvoorbeeld al een groot gedeelte van je geld overboeken naar deze rekening waardoor de overstap in kleine stapjes kan plaatsvinden. Ook kan het de overstap erg in de weg zitten wanneer er iets misgaat bij het aanmaken van de nieuwe rekening terwijl je al vooruitgekeken had op een snelle actie.

Overstapservice

Het makkelijkst gaat de overgang naar een nieuwe rekening via een overstapservice. Hierbij worden incasso's, betalingen en inningen van je oude rekening automatisch doorverwezen naar je nieuwe rekeningnummer gedurende 13 maanden. Hierdoor krijg je een jaar de tijd om alle boekingen over te plaatsen naar de nieuwe rekening. Sommige banken zoals de ASN bank en de Girobank hebben een eigen overstapservice. Wanneer deze niet beschikbaar is kan je gebruik maken van een externe overstapservice zoals op http://www.overstapservice.nl/ .

Hierbij word je bij de af- en bijschriften op de hoogte gehouden welke betalingen nog via de oude bankrekening lopen, door middel van deze kan je de diensten en personen inlichten van je nieuwe rekeningnummer voordat de 13 maanden voorbij zijn. Na 13 maanden wordt de oude rekening verwijderd.

Het grote nadeel van een overstapservice is dat je tijdens de overgang je oude betaalrekening helemaal niet meer kan gebruiken. Alles gaat indirect via je nieuwe rekening. Dit is dus wel een duik in het diepe wanneer je nog heel erg gewend bent aan het systeem van de oude bank. Daarom is het ook aan te raden, vooral bij rekeningen met veel inkomsten en uitgaven, om in dergelijke gevallen handmatig over te stappen. Wanneer je beslist om de oude rekening toch niet te verwijderen levert dit bijna altijd een boete op van de nieuwe bank als deze de overstapservice voorziet.

Handmatig overstappen

Een moeilijkere manier om over te stappen is door zelf alle betalingen van de ene rekening over te zetten op de nieuwe. Hierbij kan je zelf nagaan wat er het meest belangrijk is en kan je de overstap controleren. Hierdoor gaat het geleidelijk aan in kleine stapjes en daardoor is het wat minder spannend, je hebt controle over wat er gebeurt.

Het nadeel is echter dat je zelf heel goed moet controleren of je alles wel hebt overgezet voordat je de oude rekening verwijdert. Er is geen mechanisme dat de betalingen via je oude rekening doorverwijst naar je nieuwe rekening. Wanneer er nog af- of bijschriften lopen via je oude bankrekening als je deze hebt verwijderd is er een kans dat je boetes krijgt of geld misloopt. Hierdoor moet je bij handmatig overstappen heel goed controleren wat je doet. Een tip is om alle bij- en afschriften na te gaan van het afgelopen jaar en alle mensen en diensten te informeren van je nieuwe rekeningnummer. Bij overheidsinstanties gaat dat tegenwoordig best makkelijk met een DigID.

Checklist: wat moet je niet vergeten.

Ik heb hier een klein lijstje gekopieerd die ik zelf bij mijn overstap heb gebruikt, het omvat de belangrijkste af- en bijschriften. Dit is voor iedereen natuurlijk persoonlijk maar de mijne is erg algemeen en volgens mij handig om door te kijken voordat je gaat overstappen.

  • Tegenrekening van spaarrekening overzetten
  • Belastingdienst informeren
  • Alle salarissen en overige inkomsten overzetten
  • Verzekeringen overzetten
  • Telefoon/Televisie/Internet-abonnementen overzetten
  • Gas/Elektriciteit overzetten
  • Huur/Hypotheek overzetten
  • Familie/Bekenden informeren
  • Krant/Tijdschrift-abonnementen overzetten
  • Eventuele studiefinanciering overzetten
  • Betalingen Sportclubs overzetten
  • Collegegeld overzetten

Ik zal genoeg vergeten zijn maar dit zijn enkele aandachtspunten. Kijk altijd naar de af- en bijschriften van de oude bankrekening om te zien welke betalingen je allemaal over moet zetten, dit zal voor iedereen individueel zijn.
© 2012 - 2024 Sveneras, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Van bank veranderen, minder gecompliceerd dan het lijktVan bank veranderen, minder gecompliceerd dan het lijktAls we van bank veranderen is de nieuwe bank ons doorgaans behulpzaam. Moeten we het zelf regelen dan zijn hier enige ti…
Geld sparen in vreemde valutaGeld sparen in vreemde valutaVeel mensen willen geld sparen in een vreemde valuta. Het kan een aantrekkelijke manier zijn van beleggen of u in te dek…
Banksparen veilig bij faillissement?Banksparen veilig bij faillissement?Is ook het banksparen bij een bank een veilige manier van sparen bij een faillissement van de bank? Als u niet de juiste…
Sparen met SNS internetsparen geeft hoge rente (Volksbank)Sparen met SNS internetsparen geeft hoge rente (Volksbank)De SNS Bank geeft niet alleen een hoge spaarrente in 2020, maar geeft u ook rente op uw betaalrekening. De SNS bank heef…
Hoge energierekeningIedereen heeft ermee te maken of zal er vroeg of laat mee in aanraking komen; een energierekening. Er zijn mensen die ee…
Sveneras (70 artikelen)
Gepubliceerd: 09-04-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.