Verwarming een graadje lager

Op jaarbasis kunt u veel geld besparen door uw verwarming standaard één graadje lager te zetten. Het is echter niet de bedoeling dat u zich onprettig voelt in uw huis door de kou. Iedereen wil wel geld besparen, maar niet tegen elke prijs. De kwaliteit van het leven blijft uiteraard wel centraal staan. U kunt veel geld besparen door sober te gaan leven, maar u moet zich er niet onprettig door gaan voelen. Het is de truc om zoveel mogelijk geld te besparen, zonder dat u moet inleveren op de kwaliteit van het leven. U moet dus uw verwarming een graadje lager kunnen zetten, zonder dat u zich koud voelt. Door onderstaande tips in acht te nemen, kunt u redelijk ongemerkt geld besparen op de stookkosten.

Elektronische thermostaat goed instellen

Er zullen nog maar weinig mensen zijn die nog een thermostaat hebben die handmatig moet worden beheerd. Het hebben van een elektronische thermostaat geeft echter nog geen besparing. U moet de thermostaat ook nog goed gaan gebruiken. Ze kunnen zeer nauwkeurig worden ingesteld, en hierdoor kunt u geld besparen. Laat de verwarming bijvoorbeeld uit gaan een half uurtje voordat u meestal op bed gaat. Stel de thermostaat ook zo in dat de verwarming niet aan is op tijdstippen dat er toch niemand aanwezig is. U kunt de instelling zo instellen dat de verwarming aan gaat een kwartier voordat u thuis komt.

Isolatie brengt de grote besparing

U kunt blijven stoken, maar als de warmte verloren gaat door slechte isolatie, moet u hier eerst maatregelen tegen nemen. Hierbij kunt u denken aan muur- en vloerisolatie en enkelglas is ook een grote verspilling. Ook het dak moet u hierbij niet vergeten. Een groot deel van de warmte gaat verloren via het dak.

Zorg voor warme voeten

Als uw voeten warm zijn, zal de rest van uw lichaam ook warmer zijn. Zorg dus altijd voor warme voeten. Dit kunt u doen door sloffen aan te trekken en een vloerkleed te leggen op koude ondervloeren.

Overgordijnen dicht

Veel warmte gaat verloren door de ramen, en veel koude lucht komt er door de ramen binnen. Door overgordijnen ’s avonds dicht te doen, kunt u de warmte in de kamer beter vasthouden. Nog effectiever is het plaatsen van rolluiken. Deze kunt u ’s avonds dicht doen om te voorkomen dat er warmte verloren gaat. Dit heeft als bijkomend voordeel dat u op deze manier in de zomer de warmte beter buiten kunt houden, en het is inbraakwerend.

Niet gebruikte kamers nauwelijks verwarmen

Kamers in het huis die u niet gebruikt, hoeft u niet volledig te verwarmen. Bij extreme kou, moet u de verwarmingen echter niet volledig dichtdraaien. Door bevriezing loopt u het gevaar dat leidingen gaan knappen. Dit kunt u al voorkomen door de verwarmingen niet volledig dicht te draaien.

Warme kleding aan

Door u warmer te kleden, hoeft u ook niet zoveel energie te verstoken. Doe een warme trui aan en zet de verwarming één graad lager. U zult de verlaging van de temperatuur niet merken. Desnoods doet u ’s avonds nog een dekentje over voor extra warmte.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verwarming een graadje lager kunnen zettenVerwarming een graadje lager kunnen zettenU kunt geld besparen en het milieu minder belasten door goed te letten op uw gasverbruik. Aan de andere kant wilt u niet…
Besparen op verwarming van je woning 10 tipsBesparen op verwarming van je woning 10 tipsEen gemiddeld Nederlands gezin verbruikt in een jaar ongeveer 1600 m³ gas en betaalt daar bijna 100 euro per maand voor…
Nooit meer koude voeten, mede dankzij droge sokkenNooit meer koude voeten, mede dankzij droge sokkenVeel mensen hebben regelmatig last van koude voeten, uiteraard vooral tijdens het stookseizoen. De oplossing is vaak sim…

Checklist testament en nalatenschapChecklist testament en nalatenschapU kunt een testament maken voor uw nalatenschap, een bestaand testament herroepen of een testament vernieuwen. Wat moet…
Waarom een samenlevingscontract?Waarom een samenlevingscontract?Samenwonen met of zonder samenlevingscontract in 2022? Samenwonen zonder samenlevingscontract betekent dat er wettelijk…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.