Kredietcrisis versus coronacrisis: de verschillen

Kredietcrisis versus coronacrisis: de verschillen Het jaar 2020 kenmerkt zich door de coronacrisis die veel impact heeft op mens en economie. In 2008 begon de kredietcrisis in de VS met een hypotheekcrisis. Crises vaak overeenkomsten en we weten dat zich om de zoveel tijd een nieuwe crisis zal voordoen. De huidige coronacrisis kan alsnog een kredietcrisis en vertrouwenscrisis worden. Wat zijn de verschillen en wat betekent dit voor beleggers?

Kan corona leiden tot nieuwe kredietcrisis?


Kredietcrisis 2008 begon in de financiële wereld

In 2008 ontstond de kredietcrisis bij de banken zelf. Er was zeer risicovol belegd, er waren vele verkeerde leningen uitgegeven, de hypotheekcrisis brak uit en banken vielen om (Lehman Brothers bijvoorbeeld). De coronacrisis 2020 is een gezondheidscrisis die aanvankelijk niets met het financiële systeem te maken heeft. De banken staan niet voorin de crisis, maar meer achterin de rij.

Lockdowns in 2020

Corona heeft geleid tot vele lockdowns, waardoor bedrijven gedwongen moesten sluiten. Deze bedrijven worden in 2020 vaak financieel door de overheid ondersteund om faillissementen en een massale werkloosheid te voorkomen. Hierdoor hoeven veel bedrijven nog niet in de eerste helft van 2020 te sluiten. Dat was in 2008 wel anders, in 2008 waren er ook geen lockdowns.

Banken deel van de oplossing in coronacrisis

Waren de banken in 2008 een deel van het probleem, in 2020 zijn ze een deel van de oplossing. Veel mensen en ondernemingen hebben in 2020 minder inkomen en zijn gebaat bij het feit dat de banken eerder uitstel van betaling geven.

Belastingdienst deel van de oplossing

In 2008 hebben we nauwelijks gemerkt dat de Belastingdienst extra maatregelen trof om mensen in geldproblemen te helpen. In 2020 heeft de fiscus wel allerlei belastingmaatregelen die de burger en bedrijven wat extra lucht geven.

Bezuinigen versus stimuleren

Tijdens de kredietcrisis in 2008 en volgende jaren werd er in Nederland flink bezuinigd, hierdoor werd de economie extra afgeknepen wat waarschijnlijk tot een verdieping van de crisis heeft geleid. Een voordeel van dit beleid is overigens wel geweest dat Nederland in 2020 beter in staat is om de coronacrisis weerwoord te leveren. De staatsschuld en het begrotingstekort kunnen in 2020 wel een stootje hebben. Het overheidsbeleid is in 2020 ook geheel anders: niet extra bezuinigen maar de economie stimuleren en waar mogelijk burgers en bedrijven financieel ondersteunen.

De coronacrisis is wereldwijd

Corona is wereldwijd een probleem, vele landen komen in de financiële problemen. De kredietcrisis en hypotheekcrisis uit 2008 raakten in veel mindere mate de opkomende landen zoals China. Het was toch primair een Amerikaans probleem dat door de verstrengeling van banken tot veel onrust en een vertrouwenscrisis leidde. Dat betekende ook dat er vanuit de opkomende landen nog economische groei werd gerealiseerd waarvan het Westen kon profiteren. Bij de coronacrisis is het zo dat China als eerste opkrabbelt, maar de andere landen nog onvoldoende in staat zijn of bereid zijn om de productie uit China op te pakken. Hierdoor zal een economisch herstel moeilijker zijn. Sterker nog, president Trump staat op gespannen voet met China, wat de handelsbetrekkingen niet ten goede komt en een herstel van de wereldeconomie verder kan vertragen.

De Amerikaanse Dollar

De Amerikaanse Dollar bereikte in 2008 een laagterecord ten opzichte van de euro: 1,4154 $. Dat werd toen gezien als een groot kenmerk van wantrouwen. In 2020 staat de dollar veel hoger en is dus krachtiger, maar de munt verzwakte wel van 1,10 $ begin 2020 naar 1,18 $ in augustus 2020. Niet onlogisch want de schulden stapelen zich op in de VS er er zijn vele besmettingen en lockdowns.

Kan de coronacrisis een kredietcrisis worden

Ja ook in 2020 of 2021 kunnen we te maken krijgen met een kredietcrisis. Het hoeft niet maar het kan wel. Als de overheid in de tweede helft de corona-ondersteuning in 2020 stopt (de zakken van de overheid zijn diep, maar aan alles komt een eind) of als er in 2020 of 2021 een tweede langdurige lockdown noodzakelijk wordt (bijvoorbeeld door een tweede uitbraak van corona), dan zullen er meer bedrijven failliet gaan, meer mensen werkloos worden en krijgen de banken met meer wanbetalingen te maken. Het risico bestaat dat er massaal door banken op leningen en assets moet worden afgeschreven. Nog zwarter wordt het scenario als ook de woningmarkt in het slob raakt. En dit speelt niet alleen in Nederland, maar geheel Europa, geheeld de wereld. Kan een Nederlandse bank een buitenlandse bank in dergelijke situaties nog wel vertrouwen en is het nog wel verstandig om nieuwe kredieten te verstrekken. In augustus 2020 vragen banken voor een hypotheek om een coronaverklaring van de werkgever en dan moet het ergste misschien nog wel komen.

Succesvol beleggen

Succesvol beleggen betekent dat u winst maakt als de beurs stijgt, maar ook als die daalt. Een succesvolle belegger ziet zijn kansen en gaat short als hij een daling van de koersen verwacht. Een dalende beurs hoeft dus niet altijd slecht uit te pakken. In 2020 kunnen behoorlijke pieken en dalen op de beurs worden verwacht, bovendien kan de inflatie gaan toenemen. Wie hierop is voorbereid met de juiste beleggingsinstrumenten, kan ook van 2020 een prima beursjaar gaan maken.

Slot

De kredietcrisis die in 2008 begon was anders dan de coronacrisis in 2020, maar toch is het oppassen dat de huidige coronacrisis niet een nieuwe kredietcrisis zal worden. Hier ligt in 2020 en 2021 een belangrijke rol weggelegd voor de overheden en financiële instellingen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coronacrisis en de autobrancheCoronacrisis en de autobrancheDe coronacrisis sloeg in het voorjaar van 2020 wild om zich heen en beperkte zich al lang niet meer tot de horeca, maar…
Hypotheekcrisis VS is een veenbrandHypotheekcrisis VS is een veenbrandDe wereld draait op geld en kredieten. Dat laatste is er met de kredietcrisis en hypotheekcrisis vanaf de zomer 2007 nie…
De effectenbeurzen en de politiekDe effectenbeurzen en de politiekSteeds meer lijkt het erop dat niet alleen de grote banken, maar ook enkele centrale overheden de effectenbeurs en de be…
Kredietcrisis raakt onze economieKredietcrisis raakt onze economieDe kredietcrisis slaat toe. Toen de kredietcrisis zomer 2007 duidelijk zichtbaar werd, haastten velen zich om te zeggen…

Ook top bankiers kunnen vallen door de kredietcrisisOok top bankiers kunnen vallen door de kredietcrisisDe hypotheekcrisis in de VS sloeg sinds 2008 grote wonden. Nogal wat bedrijven en particulieren zijn of komen in de prob…
Bankieren voor blinden en slechtziendenBankieren voor blinden en slechtziendenBankieren voor blinden en slechtzienden kan in 2021 bij de Rabobank. In Nederland zijn er ruim 350.000 mensen met een ge…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 14-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.