Begroting maken

Begroting maken Door het maken van een begroting kun je inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven. Een begroting is niets anders dan een overzicht van inkomsten en uitgaven en is eenvoudig op te stellen. Daarnaast: tips om inzicht te krijgen in je uitgavenpatroon.

Begroting: inkomsten en uitgaven

Een begroting is een overzicht van alle inkomsten en uitgaven in een bepaald tijdsbestek, zoals een kalenderjaar of een maand. Het is het beste om een gemiddelde maandbegroting te maken, omdat inkomsten en uitgaven fluctueren.

Begroting maken

Het opstellen van een begroting is eenvoudig. Maak twee kolommen: één voor de inkomsten en één voor de uitgaven. De uitgaven en inkomsten kun je vervolgens categoriseren. Achter de inkomsten, respectievelijk uitgaven, schrijf je de bedragen.

Inkomsten berekenen

Bepaalde inkomsten keren maandelijks terug, zoals salaris of een uitkering. Tel alle inkomsten mee, dus ook de belastingteruggave, de zorgtoeslag, huurtoeslag of de tegemoetkoming in ziektekosten, de kinderbijslag et cetera. Inkomsten die je jaarlijks ontvangt, zoals de dertiende maand, moet je door twaalf delen. Tel de inkomsten bij elkaar op.

Uitgaven berekenen

Het is het handigst om de uitgaven te verdelen in vaste lasten, reserveringsuitgaven en huishoudelijke uitgaven. De uitgaven uit alle categorieën tel je bij elkaar op.

Vaste lasten

Vaste lasten zijn uitgaven die op een bepaald tijdstip terugkeren; per maand, per kwartaal of per jaar. Het gaat om de volgende uitgaven:
  • Huur of hypotheek
  • Belastingen
  • Kosten voor telefonie of internet
  • Verzekeringspremies
  • Studiekosten, zoals collegegeld of kosten voor studieboeken
  • Abonnementen
  • Vervoerskosten
  • Contributie

Reserveringsuitgaven

Reserveringsuitgaven zijn niet van tevoren exact vast te stellen. Het gaat bijvoorbeeld om uitgaven voor kleding en schoenen, meubels, onderhoud van tuin en huis, het eigen risico in de zorg, recreatieve uitgaven en uitgaven voor een vakantie. Ook reparatiekosten vallen hieronder. Het is verstandig om iedere maand een bedrag te parkeren op een spaarrekening voor onvoorziene uitgaven.

Huishoudelijke uitgaven

Bij huishoudelijke of dagelijks uitgaven gaat het om de bodschappen, schoonmaakartikelen, toiletartikelen en dergelijke. De bedragen verschillen per maand, daarom kun je het beste een gemiddeld bedrag nemen.

Uitgavenpatroon

Veel mensen vinden het lastig om inzicht te krijgen in hun uitgavenpatroon. Hoe weet je wat je uitgeeft?
  • Kijk bankafschriften na, zodat je een goed overzicht hebt van de uitgaven
  • Door het bijhouden van een kasboek
  • Er zijn bepaalde richtlijnen: het minimale kledingbudget is € 40 per maand. Reken voor meubels en huishoudelijke spullen € 36 per maand per huishouden
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kasboek bijhoudenHet bijhouden van een kasboek helpt u om inzicht te verkrijgen in uw uitgaven. Een kasboek kan een hulpmiddel zijn om ui…
Een kasboek maken, hoe doe je dat?Een kasboek maken, hoe doe je dat?Overzicht over je inkomsten en uitgaven kun je bereiken door een kasboek te maken en bij te houden. Zeker als je weinig…
Kasboek bijhouden in Excel: stap voor stap handleidingKasboek bijhouden in Excel: stap voor stap handleidingHet bijhouden van een kasboek in Excel biedt je de mogelijkheid om je inkomsten en uitgaven overzichtelijk te ordenen. H…
Penningmeester, het offline digitale huishoudboekjePenningmeester, het offline digitale huishoudboekjePenningmeester is een digitaal huishoudboekje dat gebruikt kan worden om overzicht te behouden op je inkomsten en uitgav…
Meer betalen voor het merkEen merk wordt vaak gelijkgesteld met de kwaliteit van een product. Een duur merk wil echter nog niet zeggen dat het pro…
Bronnen en referenties
  • NIBUD
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 24-12-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.