In de rode cijfers? Tips om je schuld beperkt te houden

In de rode cijfers? Tips om je schuld beperkt te houden Door onverwacht ontslag, een scheiding of een ziekte is het mogelijk dat je inkomsten van de één op de andere dag sterk afnemen. De kans is groot dat je dan in de schulden raakt. Als je uitgaven langere tijd hoger zijn dan je inkomsten, verlies je je financiële reserve en raak je uiteindelijk in de schulden, zo simpel is dat. Er zijn echter manieren om je schuld beperkt te houden, mits je zo snel mogelijk handelt. Als je inkomsten van de ene op de andere dag sterk verminderen, door bijvoorbeeld een scheiding, ziekte of (onverwacht) ontslag, is het ontzettend belangrijk dat je onmiddellijk actie onderneemt en een aantal financiële zaken gaat regelen. Ook al heb je wel wat anders aan je hoofd - een scheiding, ziekte of ontslag gaat niemand in de koude kleren zitten-, je kunt voorkomen dat je onnodig ver in de schulden komt door meteen te handelen. Onderstaande actiepunten zijn simpel op te volgen en leveren direct resultaat op.

Actiepunten


Schrappen en opzeggen

Begin met het opzeggen van alle loterijen waar je aan deelneemt. Aan loterijen moet je alleen meedoen met geld dat je over hebt en dat heb je nou juist niet meer. Bovendien is de kans dat jij die grote klapper maakt met het winnen van een grote prijs verwaarloosbaar klein. Want zeg nou zelf: hoeveel loterijwinnaars ken jij eigenlijk persoonlijk? Veelal kan je de loterijen opzeggen per internet, door het invullen van een formulier op de website van de betreffende loterij. Je hebt daarvoor wel vaak je deelnemers- of abonnementsnummer nodig. Deze staat meestal vermeld op het afschrift van je rekening waarmee je je loterij(en) betaalt. Let erop dat je vaak per lot één zo'n formulier moet invullen. Heb je dus drie loten dan dien je drie keer zo'n formulier in te vullen of alle nummers apart aan het opzegformulier toe te voegen. Als je alles goed hebt ingevuld dan krijg je een ontvangstbevestiging per mail van je opzegging. Bewaar deze goed. Telefonisch opzeggen kan meestal ook. Het telefoonnummer van de loterijen vind je over het algemeen ook op de website. De telefoonnummers van de loterijen zijn niet altijd goed bereikbaar, soms in gesprek of kosten geld bij verbinding. Opzeggen door het invullen van een formulier op hun website kan daardoor goedkoper uitvallen. Het kan wel langer duren voordat je een bevestiging van je opzegging hebt. Kun je niet vinden hoe je moet opzeggen vul dan 'opzeggen' in in het zoekscherm van de betreffende website.

Vervolgens zeg je je financiële steun aan de goede doelen en al je donateurschappen op. De aankomende tijd ben jezelf je 'goede doel'. Heb je uiteindelijk toch nog wat geld over en wil je per se een goed doel steunen dan kun je besluiten wat ruimer te geven tijdens een huis-aan-huis collecte of eenmalig wat te storten op de rekening van je goede doel van je keuze. Het opzeggen van steun aan goede doelen of donateurschappen moet je veelal telefonisch doen. Op de website van het betreffende goede doel behoor je informatie te kunnen vinden over het telefoonnummer of (andere) wijze van opzeggen.

Maak vervolgens een lijst van al je abonnementen (tip: pak je rekeningafschriften van het afgelopen jaar erbij, dan is de kans het kleinst dat je er één vergeet) en begin met het opzeggen hiervan. Als je in de schulden zit, of er in dreigt te raken dan zijn de meeste abonnementen te beschouwen als een verspilling van het geld, bovendien zijn er vaak alternatieven te bedenken die geen of veel minder geld kosten. Opzeggen dus dat abonnement op:
  • de tv-gids: via internet of via je tv is gratis te bekijken wat er later die dag of dagen erna op televisie wordt verwacht.
  • de krant: het meeste nieuws kun je gratis (en sneller) online lezen, daarnaast bestaan er gratis kranten en je kunt natuurlijk altijd de nieuwsuitzendingen op radio en/of tv beluisteren en bekijken.
  • tijdschriften: de openbare bibliotheek heeft heel vaak een leestafel waar van de meest gelezen tijdschriften de laatste edities aanwezig zijn. Ook als je geen lid bent mag je gewoon gebruik maken van de leestafel. Zoek met je kinderen een nieuw leesboek uit (voor kinderen onder de 18 is een lidmaatschap van de openbare bibliotheek eigenlijk altijd gratis), of laat ze een stripboek pakken om daar te bekijken en ga daarna heerlijk een half uurtje of langer er zelf ook zitten lezen.
  • de sportschool: als jij tot de 50% (of meer) van de Nederlanders behoort met een abonnement op de sportschool die zich daar niet of nauwelijks laat zien dan zit er in deze krappe tijd maar één ding op: opzeggen dat abonnement. Bespaart je behalve veel geld ook veel frustratie (omdat je alweer een smoes had om niet te gaan). Vaker lopen of op de fiets boodschappen doen in plaats van met de auto bespaart ook geld en levert je daarnaast ook onbewust extra veel lichaamsbeweging op!

Doe de huishoudelijke hulp de deur uit en pak zelf je huishouden weer aan. Als je werkloos geworden bent heb je bovendien weer meer tijd om het zelf te doen. Alleen bij ernstige gezondheidsproblemen van jezelf of je partner kan het nodig zijn dat je hulp blijft houden. Probeer dan toch ook op deze kosten te bezuinigen: door de hulp een uurtje minder te laten komen, of eens per twee weken in plaats van elke week. Sommige huishoudelijke klussen, zoals ramen zemen of de bergzolder stofzuigen kunnen best wat minder vaak worden gedaan, zonder dat de hygiëne in je huis in het geding komt.

Heb je na het bovenstaande nog puf over neem dan ook eens al je verzekeringen onder de loep. Overbodige verzekeringen bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering (als je niet op vakantie kunt, kan die er zeker uit) of dubbele verzekeringen moet je schrappen. Daarnaast kan het nuttig zijn sommige verzekeringen aan te passen: het is bijvoorbeeld zonde om je tien jaar oude auto all risk verzekerd te houden.

Wellicht overbodig maar bij een acuut geldprobleem moet je sommige uitgaven echt niet meer doen, laat de kleine impulsaankopen van overbodige, veelal luxe artikelen achterwege. Een bos bloemen kopen voor jezelf, hoe gezellig en goedkoop ook: niet meer aanschaffen. Hetzelfde geldt voor dat dvd'tje, dat nieuwe boek van je favoriete schrijfster of dat leuke tafelkleed speciaal voor kerst/pasen/de bbq of de verjaardagstafel. Elke week zo'n impulsaankoop van 2 euro doen (een bos bloemen of dvd kost je meer!) kost je al meer dan 100 euro op jaarbasis! Aan roken hoeven we slechts weinig woorden vuil te maken. Stop ermee! Niet roken dus! Er zijn geen excuses om niet te stoppen. Stress, vanwege je scheiding, ziekte of werkloosheid heb je al en die gaat niet over door te -blijven- roken. Zoek desnoods hulp, ook al kost je dat geld. Voor de prijs van 4 a 5 pakjes sigaretten kun je zelf je hulp betalen.

Verkopen en inruilen

Door het handig verkopen en inruilen van je - overbodige- spullen kun je zonder al te veel moeite een mooi bedrag bij elkaar verdienen zodat je je schuld kunt beperken of om dit apart te zetten voor (nog) moeilijkere tijden. Denk hierbij aan het verkopen van bijvoorbeeld:
  • je gouden sieraden. Je kunt deze tegenwoordig heel makkelijk verkopen via goudinkopers. Let op: goudinkopers die het hardst roepen dat zij de hoogste inruilprijs geven, geven dat niet altijd. De prijs die zij je mogen bieden is vrij. Doe je huiswerk en verdiep je van tevoren in de prijs van goud (of zilver). Bij handelaren die open en bloot hun prijzen/tarieven (op internet) laten zien en deze aanpassen aan de veranderende markt weet je het snelst en best waar je aan toe bent. Je kunt ook de prijzen op internet opzoeken en een handelaar dicht(er) bij huis bellen om te vragen wat zijn of haar inruilprijzen zijn.
  • overbodige spullen en kleding via bijvoorbeeld marktplaats. De meest courante artikelen zijn baby- en kinderspullen, mits in goede staat en niet te oud. Merkkleding heeft een hogere tweedehandswaarde dan kleding van een textielsuper of bulkwinkel. Ruimt trouwens ook lekker op!
  • boeken, cd's, dvd's en games, dat kan natuurlijk via marktplaats. Maar boeken kun je ook meteen aanbieden en verkopen via de winkels van de Slegte. Bel even van tevoren naar het filiaal van jouw keuze of de medewerker die de innames doet ook daadwerkelijk aanwezig is. Je boeken worden dan ter plekke getaxeerd en bij goedkeuring meteen contant uitbetaald. Ook via bol.com kan je tegenwoordig je tweedehands boeken verkopen. Bol.com rekent echter bemiddelingskosten, bestaande uit een vast bedrag én een percentage van de verkoopprijs. Daarnaast moet je zelf de verzendkosten betalen naar degene die jouw product afneemt en heeft diegene vier weken de tijd om zijn aankoop te betalen. Dit in tegenstelling tot marktplaats waar het de gewoonte is om eerst te betalen voordat artikelen worden opgestuurd en waar de koper opdraait voor de verzendkosten.
  • de (tweede) auto; er is (bijna) geen reden te bedenken waarom je in tijden van financiële crisis een tweede auto nodig hebt. Zelfs stilstaand kost een auto je handenvol geld, minstens honderdvijftig euro per maand aan wegenbelasting, verzekering en onderhoud (zoals verplichte APK). Je auto kun je tegenwoordig heel goed zelf verkopen via internet, bijvoorbeeld via marktplaats of autotrack. Verdiep je in de prijzen die voor voor soortgelijke auto's (merk, bouwjaar, km-stand, opties) worden gevraagd. Voor een snelle verkoop is het slim om jouw auto scherp te prijzen, door hem wat onder de (gemiddelde) prijs aan te bieden.

Besparen

Besparen kun je op heel veel dingen, bijvoorbeeld op:
  • Boodschappen: ben je gehecht aan je (A-)merkartikelen: zoek dan de goedkoopste supermarkt die deze producten in zijn assortiment heeft. Spel de supermarktfolders voor aanbiedingen van jouw favoriete merkartikel. Koop anders eens wat vaker zogenaamde B- of zelfs huismerken. Deze liggen vaak onderin de schappen in het supermarkt. De kwaliteit van deze producten is over het algemeen best heel goed, alleen de verpakking - en daarmee de uitstraling - is goedkoper. Maar spaghetti is spaghetti of het nu in een mooi vormgegeven verpakking - met die foto van die Italiaanse familie in die olijfgaard- of in een simpele tweekleuren zak zit en roomboter in een papieren wikkel is echt hetzelfde product (wettelijk vereist) als die in het gouden wikkel. Het prijsverschil kan echter oplopen tot vele tientallen eurocenten! Het is ongelooflijk hoeveel je kunt besparen als je de moeite neemt om even wat vaker te bukken! Ook kun je besluiten om nooit (meer) het volle pot voor een merkartikel te betalen. Dit voornemen vereist echter een slimme manier van inkopen (letten op aanbiedingen bij diverse winkels) en daarnaast een woonruimte die voorzien is van genoeg opbergruimte, zodat je ruim kunt inkopen van die aanbieding. Let er wel op dat je niet meer gaat gebruiken van het artikel dat je zo goedkoop hebt ingekocht, dan schiet je je doel juist voorbij.
  • Voor kleding, cadeaus, en eten geldt: lekker zelf maken is goedkoper en (over het algemeen) ook veel leuker. Het geeft in ieder geval een goed gevoel: zelfde artikel, zelf gemaakt, fractie van de prijs!
  • Kleine besparingen zijn te halen door slim om te gaan met bijvoorbeeld water: gebruik het water uit het reservoir van je condensdroger om je planten water mee te geven. Gebruik je droger zo min mogelijk, bijvoorbeeld alleen om die zware handdoeken zachter en sneller droog te krijgen. Hang de meeste was gewoon op een rekje (buiten of zelfs binnen). Je kleding blijft dan sowieso mooier. Alle kleine beetjes helpen!
  • Verdiep je in je energierekening: wellicht is het voordeliger over te stappen op een andere energieleverancier.
  • Neem tenslotte je mobiele telefoonabonnement eens onder de loep: inventariseer allereerst hoe lang je abonnement nog loopt? Kun je al overstappen naar een voordeligere aanbieder of is een ander abonnement goedkoper? Dit kost wat tijd en moeite maar er is veel geld hierop te besparen.

Verstopt geld

Ga op zoek naar verstopt geld in je huis! Daarmee bedoel ik waardevolle papieren, zegels, pasjes en zelfs artikelen die je kunt inruilen tegen (contant) geld. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Spaarzegels en punten: het is niet bij iedereen bekend dat je spaarzegels, die je bijvoorbeeld gratis krijgt bij het tanken of bij bijvoorbeeld de Sligro ook kunt inruilen tegen contant geld. Haal je lades thuis, het handschoenenkastje in je auto, je portemonnee en je tas leeg op zoek naar deze zegels. Inventariseer welke het zijn en zoek op internet na of deze enige -contante- waarde hebben. Neem de volgende keer dat je in de betreffende winkel komt een spaarkaart mee en plak de zegels er netjes op. Daarna inleveren en cashen maar!
  • Spaarpassen: de bekendste spaarpassen in Nederland zijn ongetwijfeld de airmiles-pas en de freebies-pas (tankstation BP), maar wist je dat je punten hierop ook kunt inwisselen tegen contant geld? Minimaal 1500 freebies kun je inwisselen tegen 7,50 euro na invulling van een zogenaamde contant-geld-formulier op het BP station. Je krijgt je geld dan na ongeveer 2 weken gestort op je rekening. Bij airmiles kun je maximaal 3000 punten per keer inwisselen tegen 15 euro korting op een tankbeurt bij Shell. Handig als je even erg krap zit en toch moet tanken! Daarnaast zijn er nog vele honderden andere spaarpassen in Nederland op de markt. Ongetwijfeld zit je portemonnee er vol mee. Bekijk ze allemaal eens goed en zoek uit of je je tegoed ook kunt inruilen tegen contant geld. Internet is hiervoor een goede bron.
  • Cadeaubonnen: boekenbonnen, slijterbonnen, bloemenbonnen, VVV-bonnen et cetera, wie kent ze niet? Snuffel je huis door op zoek naar achtergelaten bonnen en bewaar ze op één vaste plek (bijvoorbeeld in je tas of portemonnee). De volgende keer dat je een cadeautje voor iemand moet kopen reken je af met zo'n bon!
  • Oude mobiele telefoons: zijn meer geld waard dan je denkt. Zelfs defect hebben deze nog een waarde, mits ze geen waterschade hebben. Ook hier geldt weer dat je even moet rondshoppen, want daar waar de een geen geld (meer) over heeft voor je steenoude mobieltje, vindt de andere recycler het nog wel geld waard. Je kunt het merk en het model van je mobieltje makkelijk invoeren op internet en meteen zien wat deze nog waard is. Bekende innemers zijn bijvoorbeeld zwipit, zonzoo en envirofone. Je meldt jezelf en je mobieltje aan, krijgt een envelop thuisgestuurd (of gebruikt een eigen bubbeltjesenvelop, dat wordt aangegeven op de site), verpakt daarin je mobieltje, stuurt hem op en enkele weken later staat het geld op je rekening. Simpel!
  • Oude, lege cartridges van je printer kunnen ook contant geld opleveren. Niet weggooien dus, maar bewaren! Sommige winkels geven bij aankoop van een nieuwe cartridge contant geld terug voor een oude. Dat scheelt weer maar er zijn ook recyclers die sowieso geld geven voor lege merkcartridges. Ook hiervoor kun je weer het beste rondshoppen op internet.

Succes!
© 2012 - 2024 Dierendokter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ook minima moeten maandelijks sparenGeld sparen is een goede manier om geldzorgen in de toekomst te voorkomen. Door een geldbuffer op te bouwen kunt u in mo…
Voorkom stress en zorgen over geld en schuldenAls je problemen hebt met geld of schulden kan dat leiden tot een ernstige stress. Bijvoorbeeld als je niet genoeg geld…

Zo organiseer je als vereniging een winstgevende rommelmarktZo organiseer je als vereniging een winstgevende rommelmarktVia een rommelmarkt kan je extra geld verdienen voor club, vereniging of goed doel. Maar zo'n vlooienmarkt organiseren l…
Bankkaart gestolen kost je max €150,-Bankkaart gestolen kost je max €150,-Betaal- en kredietkaarten zijn echt 'part of life' geworden. Iets gaan eten? even tanken? Gewoon kaart afgeven, code int…
Bronnen en referenties
  • https://www.freebees.nl/website/vragen/faq
  • http://www.airmiles.nl/airmiles/default.asp?location=home.inwisselen.geschenken&co=SHLL
Dierendokter (46 artikelen)
Gepubliceerd: 30-03-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.