Hoe aan uw geld komen?

Hoe aan uw geld komen? Schulden incasseren is bijna net zo vervelend als zelf schulden hebben. Veel mensen gaan de confrontatie uit de weg en zien van hun geld af. Volkomen onterecht. Lees hier hoe u als schuldeiser uw vordering te gelde kan maken.

Schulden opeisen

Als er geld in het spel is hoeft dat niet altijd het einde van de vriendschap te betekenen. Bijna ieder van ons heeft ooit wel eens van een klein geldbedrag afgezien om een persoonlijke vriendschap niet in gevaar te brengen. Bij grotere bedragen en zeker bij vreemden, is dat een ander verhaal: wie geld te vorderen heeft, moet dat zeker doen.

Wat als de schuldenaar niet betaalt?

Wie om zijn geld moet smeken, droomt wel eens van obscure incassopersonen met Russisch accent, maar die kan men het beste uit beeld houden. In dit land zijn rechtbanken bevoegd.

  • een eerste regel luidt dat u de schuldenaar schriftelijk moet sommeren om te betalen, liefst per aangetekend schrijven;
  • wil de schuldenaar dan nóg niet betalen, dan kunt u bij een niet-betwiste vordering het best contact opnemen met een advocaat. De kosten komen ten laste van de schuldenaar.
  • maar evengoed kan men de zaak ook zelf ter hand nemen.

Geld tegoed van de baas

Als het bedrijf het het loon of salaris niet op tijd betaalt, moeten de medewerkers leven van hun reserves. De meesten overwegen dan al snel of het niet beter is om op zoek te gaan naar een andere baan. Is het bedrijf een aanzienlijk bedrag aan loon achterstallig dan kunnen werknemers zonder voorafgaande opzegging de arbeidsovereenkomst beëindigen als ze de werkgever zonder resultaat hebben aangemaand.

Als het bij de arbeidsverhouding gaat om de hoofdbron van inkomsten, niet een bijbaantje, moeten medewerkers niet afwachten tot ze meer dan 2 maandsalarissen tegoed hebben. Wie de baan niet onmiddellijk wil beëindigen, zou in een rechtstreeks gesprek moeten achterhalen wanneer het bedrijf weer tot betaling kan overgaan

Geld tegoed van mijn huisbaas

"Hij heeft nog steeds mijn borg." De regels zijn duidelijk: Zes maanden na het opzeggen van de huur zijn directe vorderingen van de verhuurder uit hoofde van de huurovereenkomst verjaard, met uitzondering van de eindafrekening servicekosten. Voor huurders is dit het juiste moment om hun geld terug te vragen, vermeerderd met wettelijke rente natuurlijk. In de regel zal dat geld zonder bezwaar worden terugbetaald.

Verrekening met openstaande vorderingen is alleen mogelijk als de verhuurder die claim al voor het verstrijken van de huurtermijn geldend gemaakt heeft. Bij een niet gefundeerde betalingsweigering kunnen huurders na zes maanden dus met recht klagen.

Geld tegoed uit een erfenis

Indien een woning in de erfenis valt, kan men het gezamenlijk beheer daarover voeren of de woning verkopen. Als niet alle erfgenamen het met elkaar eens zijn welke weg men zal bewandelen, of aankoop door een van de erfgenamen wordt afgewezen, komt de mogelijkheid van een openbare verkoop in beeld. De regels zijn hetzelfde als bij een gedwongen verkoop. Omdat de opbrengst uit een openbare verkoop dikwijls navenant laag is, doet dat de gespreksbereidheid tussen de erfgenamen vaak al significant toenemen.

Geld tegoed van mijn ex-schoonzoon

"Ik wil het geld van de bouw terug." Het is bijna een klassieker: de dochter wil trouwen en de ouders geven het jonge paar een goede start voor de "4 eigen muren". Later komt het tot een scheiding, de ouders vragen hun geld terug, in ieder geval van het "ondankbare" schoonkind.

Een tip om dergelijke geschillen te vermijden: schenk het geld niet aan het paar, maar betaal alleen voor je eigen kind.

Geld tegoed van je ex: hij wil niet betalen

Wat de onderhoudsplicht betreft is het van belang of een alimentatievordering op grond van een titel, een notariële overeenkomst of een gerechtelijke uitspraak bestaat. In dat geval staat u sterk en kunt de niet of niet volledig betaalde kosten met terugwerkende kracht vorderen. Heeft u echter tot dusver nog geen bijdrage in de kosten van levensonderhoud ontvangen, bijvoorbeeld direct na de scheiding, dan is spoed geboden.

Tip: als het gaat om de alimentatie voor de kinderen kan ook de raad voor de kinderbescherming worden ingeschakeld bij de handhaving van uw claims.

Geld tegoed van oma´s spaarboekje

Na de dood van oudere familieleden bevinden zich in de nalatenschap vaak spaarrekeningen waarop de laatste inleg alweer tientallen jaren geleden plaatsvond. Het inmiddels tot een leuk bedrag aangegroeide spaarsaldo wordt soms door banken in twijfel getrokken.

Als argumenten voert men aan dat het tegoed al lang zou zijn afbetaald, de gegevens niet zolang worden bewaard en soms wordt zelfs het argument van de verjaring in het spel gebracht. Maar het is aan de bank om te bewijzen dat er geen verplichting meer bestaat om het spaartegoed en de opgebouwde rente terug te betalen. In euro´s luidende spaarrekeningen kennen immers geen vervaldatum.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorkom stress en zorgen over geld en schuldenAls je problemen hebt met geld of schulden kan dat leiden tot een ernstige stress. Bijvoorbeeld als je niet genoeg geld…
Schulden een reden om niet te scheidenSchulden een reden om niet te scheidenGeld is vaak een reden om niet te scheiden. De financiële positie van de beide partners wordt namelijk nog slechter als…
Rijke mensen sparen niet, ze lenenRijke mensen sparen niet, ze lenenVan bijdragen op internet over manieren om uit de schulden te raken, wordt een mens niet echt vrolijk. Beter kan men op…
Volwassen kind met schulden helpenIndien één van de kinderen financiële zorgen heeft, brengt dit grote zorgen met zich mee voor de ouders. Financieel hulp…
Studentenrekening bij bank? Studievoorschot 2021Studentenrekening bij bank? Studievoorschot 2021In 2021 is er de aanvullende beurs als studiefinanciering en natuurlijk het studievoorschot (een lening). Studenten hebb…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: E Zara, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 25-06-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.