Gouden en zilveren tientjes kopen en verkopen

Gouden en zilveren tientjes kopen en verkopen Het gouden tientje werd van 1818 tot 1919 geslagen. Er zijn nog steeds veel verzamelaars en handelaren die het tientje kopen en verkopen. De munt was eerst aan de dubbele standaard en later aan de gouden standaard gekoppeld. Het zilveren tientje werd in 1970 uitgegeven. Het werd vooral gebruikt als herdenkingsmunt om bepaalde gebeurtenissen, zoals de bevrijding, te herdenken. In de geschiedenis van het Nederlandse muntstelsel is er twee keer een munt geweest die de waarde had van tien gulden. Dit waren het gouden en zilveren tientje. De munten zijn tegenwoordig vooral waardevol voor verzamelaars. Er zijn van beide munten verschillende versies geslagen en in verschillende tijdsperiode. Sommige van deze munten zijn zeer zeldzaam en hebben daarom tegenwoordig een grotere waarde dan andere munten. Het gouden tientje was echt in gebruik als betaalmiddel. Het zilveren tientje kan weliswaar worden gebruikt als betaalmiddel, maar werd toch vooral geslagen als herinneringsobject voor bij bepaalde gebeurtenissen.

Gouden tientje

Het eerste gouden tientje werd aanvankelijk onder de dubbele standaard geslagen. Deze standaard werd tot 1842 aangehouden. Daarna werd deze standaard losgelaten en verdween ook het gouden tientje voorlopig uit het betalingsverkeer. In 1872 werd het gouden tientje opnieuw ingevoerd. Dit was rond dezelfde tijd dat de gouden standaard ook weer werd ingevuld. De waarde van de munt steeg en daalde mee met de goudprijs. De intrinsieke waarde was dus gelijk aan de nominale waarde. Tijdens de regeringsperiode van Wilhelmina, in 1912, werden er ook gouden vijfjes geslagen. Het meest zeldzame gouden tientje is het gouden tientje uit 1892. In dat jaar zijn maar 61 tientjes geslagen. Zij hebben een hoge waard, maar komen nauwelijks nog op de markt. De laatste gouden tientjes werden 1933 geslagen. In 1936 werd de papieren standaard ingevoerd en sindsdien is het gouden tientje ook geen officieel betaalmiddel meer. Het is vooral een munt die onder verzamelaars wordt verhandeld.

Zilveren tientje

Het zilveren tientje werd in 1970 geïntroduceerd. Het wordt incidenteel geslagen, bijvoorbeeld ten tijde van een jubileum. De eerste twee munten werden geslagen om het 25-jarige bestaan van de bevrijding te gedenken en het vijfentwintig jarig bestaan van de regering van koningin Juliana. Latere munten werden geslagen om het 50-jarig bestaan van de Benelux, de 350e geboortedag van Hugo de Groot, het 50-jarig bestaan van het Marshallplan en de komst van het nieuwe millennium te gedenken. Het zilveren tientje gold tot de komst van de euro als wettig betaalmiddel. De waarde van het zilver dat in de munt zat lag wel lager dan de tien gulden die de munt waard was. De munt had de grote van een rijksdaalder. Ook hier werd de munt vaak aan de circulatie onttrokken door verzamelaars.

Gouden en zilveren tientje kopen en verkopen

Er is nog steeds een handel gaande in gouden en zilveren tientjes. De munt kan op verschillende plaatsen worden gekocht. De waarde is mede afhankelijk van het feit in welk jaar een bepaalde munt is geslagen. Vooral de gouden tientjes die in 1897 en 1912 zijn geslagen zijn veel geld waard. Voor de rest van de gouden tientjes geldt dat ze niet veel meer waard zijn dan de actuele goudprijs. U moet dus niet verwachten om daar nog heel veel geld voor te zullen krijgen. Het is alleen de moeite waard om gouden tientjes te verkopen wanneer u een hele verzameling heeft. Dan is het gouden tientje door de grote oplage nog behoorlijk wat waard. U kunt deze dan aan andere verzamelaars, op een muntenbeurs of op het internet verkopen.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gouden tientjes verzamelenGouden tientjes verzamelenGouden tientjes verzamelen is een leuke hobby. Lees hier over valse gouden tientjes, verzekeren gouden tientjes, kwalite…
Wat bepaalt de waarde van een munt?Wat bepaalt de waarde van een munt?Er zijn verschillende factoren die de waarde van een munt bepalen. Deze factoren worden door de verschillende muntenverz…
Het gouden Wilhelmina vijfje uit 1912Als belegging en verzamelobject is het gouden Wilhelmina tientje zeer gewild. Het gouden vijfje is wat minder bekend. In…
Muntenketting; dé modetrend voor dit najaarDe muntenketting is dit najaar helemaal hip. Het fashionable sieraad is gespot bij voetbalvrouwen Sylvie van der Vaart e…

Wat houdt de Wet werken naar vermogen (WWNV) in?Om mensen te stimuleren om zoveel mogelijk te blijven werken, gaat de Wet werken naar vermogen per 1 januari 2013 ingest…
Geld lenen zonder bankGeld lenen zonder bankGeld lenen van particulieren zonder dat er een bank aan te pas komt. Een relatief nieuw concept dat heel erg aanslaat. L…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 26-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.