Over geld en geldzorgen in een relatie

Over geld en geldzorgen in een relatie "Over geld praat je niet" is het advies van de oudere generatie. Lange tijd werden geldzorgen binnen de familiekring verzwegen. Maar in een goede relatie moeten partners regelmatig openhartig en eerlijk praten over hun financiële zorgen. Mijden van dat thema geeft vroeg of laat problemen.

Tip 1: Praat over geld en houd geld over

Zorgen over geld houd je binnenskamers. Die opvatting bestaat al sinds mensenheugenis maar is ook al tijden een verkeerde instelling. Geld is geen taboe-thema. Maak geld in je relatie al in een vroeg stadium tot gespreksthema. Het zou op den duur toch verkeerd gaan als een van jullie beiden de neiging tot verkwisten heeft, terwijl de ander juist prikkeldraad rondom zijn portemonnee spant.

Het maak het binnen jullie relatie een stuk gemakkelijker door vanaf het begin een duidelijke en open weg in te slaan. Zit regelmatig (1 keer per maand is voldoende) bij elkaar en bespreek jullie financiële situatie:
  • Welke uitgaven staan er voor de deur?
  • Waar kan je op besparen?
  • Hoe houden we geld over?
En bedenk: het is niet verstandig om het thema te verdringen. Eventuele problemen zullen dan later escaleren.

Tip 2: Elkaar vertrouwen in geldzaken

In een relatie zonder stress met geld omgaan, werkt alleen als je elkaar vertrouwt. Dat betekent dat elk van jullie toegang heeft tot het gezamenlijke budget en de gezamenlijke rekeningen. Geen van beide partners heeft nog een geheim "potje" voor noodsituaties, niemand speculeert achter de rug van de ander op de aandelenmarkt en de rekeningen luiden altijd op naam van beide partners.

Wees volledig open over alles wat het thema geld en betalen aangaat. Als je je partner (om welke reden dan ook) al met geld niet vertrouwt, hoe wil je hem dan onvoorwaardelijk vertrouwen bij de écht belangrijke dingen in het leven?

Tip 3: Sluit compromissen bij conflicten over geld

Geruzie over geld levert niets op. Je hebt achteraf niet meer in je portemonnee een je zorgen worden er ook niet minder door. En wellicht escaleert het conflict alleen nog maar (zie tip 4).

Zoek liever naar een compromis zonder emotionele of kwetsende woorden, en liefst zo snel mogelijk! Geef ook eens een keer toe als je partner meer geld uitgeven wil dan jij nodig acht. Of stel je terughoudend op als de bodem van de schatkist in zicht is en een aankoop eigenlijk ook nog even kan wachten. Voel het niet als betutteling maar wees blij dat je een verantwoordelijke partner hebt die zich om jullie financiële situatie bekommert.

Tip 4: Geld vervangt geen liefde en genegenheid

Waar we eigenlijk bedoelen te zeggen dat we wat tederheid, een luisterend oor, een goede raad of een liefdevolle omhelzing missen, barsten we in werkelijkheid vaak uit in hooglopende ruzie over een een rekening die rood staat. Waarom eigenlijk?

Omdat je ervan overtuigd bent dat je een geldconflict in je voordeel kunt beslissen. Want geld is iets tastbaars wat we in euro's en centen kunnen meten. En het is gemakkelijker om in euro's en centen te argumenteren dan met kwetsbaarheid, liefde en genegenheid.

Gebruik geld daarom niet als springplank of als trigger voor geschillen. Stelt je partner je teleur, vertel hem dát dan en vertel hem niét dat hij minder geld moet uitgeven.

Tip 5: Geef geld geen macht!

Geld regeert de wereld. Deze spreuk heeft weliswaar weinig diepgang maar klopt natuurlijk wél. Ook in veel relaties bepaalt de hoofdkostwinner de financiële koers en geeft aan hoe het verdiende geld wordt besteed. En de minder of niet-verdienende partner staat bij financiële besluiten vaak aan de zijlijn.

Advies: gebruik geld nooit als middel om jouw macht in een relatie te demonstreren. Daar valt immers niets bij te winnen. Je vernedert er alleen je partner mee en misschien verspeel je daarmee op den duur voorgoed zijn of haar liefde. Vooral als jij de kostwinner bent en de partner zelf geen inkomen heeft.

Tip 6: Investeren in een relatie betekent óók geld uitgeven

Sparen is belangrijk, zonder twijfel. Voor je pensioen, voor de kinderen, voor een eigen huis, voor wat dan ook. Geld is er echter ook om een keer te worden uitgegeven. En aan geld uitgeven beleeft menige relatie meer vreugd dan aan sparen.

Benut je financiële mogelijkheden. Koop gerust eens iets samen wat jullie altijd al wilden hebben. Verkwist je geld eens aan een duur diner of een romantisch weekend. Zo ontneemt je het geld zijn ernst en draagt het bij aan de instandhouding van jullie relatie.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geldzaken bespreken in een relatieGeldzaken bespreken in een relatieIn een relatie zijn de rollen onderling verdeeld. De ene neemt bepaalde taken voor zijn of haar rekening en de ander ric…
Schulden van een ex partnerSchulden van een ex partnerHeel simpel gesteld ontstaan schulden doordat er teveel wordt uitgegeven. Zodra de uitgaven de inkomsten overstijgen ont…
Hoe krijgt een verkoper een klant zo ver om terug te komen?Hoe krijgt een verkoper een klant zo ver om terug te komen?Voor veel verkopers is het van belang dat een klant niet slechts eenmaal iets koopt, maar vaker terugkomt. Op deze wijze…
Overeenkomsten tussen Ram en SteenbokOvereenkomsten tussen Ram en SteenbokDe parameters die bepalen in hoeverre twee sterrentekens met elkaar kunnen overeenkomen zijn niet zo slecht voor de Ram…
Het pandjeshuis voor snel geldHet pandjeshuis voor snel geldSnel geld nodig? Veel mensen bevinden zich in een dergelijke situatie. Nu hoor ik u denken, iedereen heeft geld nodig, i…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 01-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.