Hoe kan iemand zien hoeveel pensioen hij heeft opgebouwd?

Mensen die een pensioen hebben opgebouwd, kunnen op www.mijnpensioenoverzicht.nl precies zien op hoeveel geld ze recht hebben, bij wie ze dat hebben opgebouwd en wat er samen is opgebouwd. Kleine en grote pensioenbedragen worden bij elkaar opgeteld en ook de AOW rechten worden daar nog bij gedaan. Wie dus wil weten hoe hoog zijn pensioen is, kan dat op deze pensioenopbouwpagina zien.

Hoe kan iemand zien hoeveel pensioen heeft opgebouwd?

Op www.mijnpensioenoverzicht.nl moet iedereen inloggen met zijn DigiD-code. Vervolgens is te zien in grafieken, maar ook in cijfers hoeveel iemand aan pensioenrechten heeft opgebouwd. De optelsom van alle bedragen wordt genoemd, maar ook wat iemand krijgt als hij tot aan zijn pensioen bij dezelfde werkgever blijft als waar hij nu werkt. Ook het nabestaandenpensioen is in kaart gebracht, maar ook de AOW rechten die mensen in de loop van hun leven hebben opgebouwd.

Is mijnpensioenoverzicht.nl altijd volledig?

Het overzicht dat wordt gegeven hoeft niet helemaal volledig te zijn en daarom is het ook goed als mensen zelf checken of er nog pensioenfondsen missen. De hele pensioensector is weliswaar betrokken geweest bij het opstellen van de site, maar er zijn ook nog altijd enige honderdduizenden regelingen waarvan niet bekend is bij wie de pensioen horen. Er ligt dus geld op mensen te wachten, maar de pensioenfondsen weten blijkbaar niet aan wie ze dat geld moeten sturen. Alleen al daarom is het handig de website eens goed te controleren. Overigens gaat het in dat soort gevallen wel vaak om mensen die niet meer in Nederland wonen of die lijken te zijn verdwenen, maar er kunnen ook andere gevallen voorkomen. Mensen die ontdekken dat er iets mist in hun pensioen kunnen vervolgens contact opnemen met het fonds dat het aangaat. Op de site staan namelijk alle telefoonnummers van alle pensioenuitvoerders.

Kloppen de bedragen op mijnpensioenoverzicht?

Juist in het jaar dat de site van de pensioen is gelanceerd staan diezelfde pensioenen enorm onder druk en wordt er onderhandeld over nieuwe pensioencontracten. De eerste aanzet tot de site is al in 2006 gedaan en het duurde 3,5 jaar voordat alle pensioenfondsen hun gegevens zoveel mogelijk vrij hebben gegeven. In die jaren startte echter ook een economische crisis die veel zaken in een ander perspectief heeft geplaatst. Pensioenen zijn daardoor onzekerder geworden. Op de site is dan ook de informatie van 2011 gezet, hoe dit er in te toekomst uitziet is nog maar de vraag. Bovendien wordt gewerkt met peildata. Is zo’n datum al weer een tijdje geleden verlopen, dan kunnen de bedragen inmiddels weer veranderd zijn. Ook kan iemand inmiddels ergens anders werken of het overhevelen van pensioenen om het pensioengat te dichten.

Als pensioenregelingen veranderen, wordt dit dan ook aangegeven op mijnpensioenoverzicht?

Veranderingen in pensioenregelingen worden op de site www.mijnpensioenoverzicht wel direct aangegeven. De site kan verder gebruikt worden om te bepalen wat iemand nog nodig heeft aan extra voorzieningen of hoe iemands financiële situatie er na zijn pensionering uit zal zien.

Lijfrentes en andere vormen van oudedagvoorziening staan niet op de website

Individuele pensioenregelingen bij een bank of een verzekeraar zijn niet terug te vinden op de site. Er is alleen informatie te vinden over collectieve pensioenfondsen en pensioenverzekeraars. Informatie over die voorzieningen zal iemand moeten halen uit de jaarlijkse overzichten die banken en verzekeraars sturen.

Is de informatie over het inzien van iemands pensioen gratis?

De informatie die op de website van www.mijnpensioenoverzicht.nl staat is helemaal gratis. Iemand heeft er alleen een DigiD-code voor nodig. Maar die kan ook gratis worden aangevraagd.

Verder gaan naar de site om het eigen pensioen in te kijken

Wie naar de site wil gaan om zijn eigen pensioenopbouw in te kijken, kan dat doen door op deze link te klikken: mijnpensioenoverzicht
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaardeVrijwel niemand betrekt de pensioenregeling bij een sollicitatieprocedure. Toch is dit één van de belangrijkste arbeidsv…
Hoeveel pensioen ga ik krijgen?Hoeveel pensioen ga ik krijgen?De meeste werknemers werken tot hun pensioendatum bij verschillende werkgevers. Dit maakt het inschatten hoeveel pensioe…
Wat betekenen de termen in mijn UPO?De meeste werknemers bouwen bij hun werkgever pensioen op. Toch weten de werknemers nauwelijks hoeveel pensioen ze gaan…
Pensioen, voldoende inkomen na het stoppen met werkenPensioen, voldoende inkomen na het stoppen met werkenPersonen die geboren zijn voor 1950 gingen ervan uit dat er een pensioen zou zijn als de 65 jarige leeftijd zou worden b…

Milieubewust eten kopen, bewaren en etenMilieubewust eten kopen, bewaren en etenWie milieubewust eten wil inkopen moet meer doen dan alleen maar kijken naar waar groente vandaan komt. Ook het bewaren…
Aanvragen Bijzondere BijstandAanvragen Bijzondere BijstandHet kan iedereen voorkomen. U komt in een bijzondere situatie terecht waarin u noodzakelijke kosten niet meer kunt betal…
Bronnen en referenties
  • www.mijnpensioenoverzicht.nl
  • Zwitserleven
  • Leeuwarder Courant
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-01-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.