Geldbeheer: wat is het verschil tussen activa en passiva?

Geldbeheer: wat is het verschil tussen activa en passiva? Bij het beheren van je geld is het belangrijk dat je een onderscheid maakt tussen inkomsten en uitgaven, en ook tussen activa en passiva. Dit maakt de essentie uit van geldbeheer. Activa zijn goederen die actief voor je werken en geld in het laatje brengen, denk maar aan aandelen die je een dividend opleveren of appartementen die zorgen voor inkomsten uit verhuur. Rijk worden met activa is voor veel mensen de ultieme droom. Passiva daarentegen zijn vooral een last: ze kosten je geld en leveren je geen inkomsten op. Een voorbeeld hiervan is een woning waar een hypotheek op staat. Wat is het belangrijkste verschil tussen activa en passiva?

Geldbeheer: inkomsten en uitgaven

Als het aankomt op het beheren van je vermogen, dan kan je in de eerste plaats het onderscheid maken tussen inkomsten en uitgaven. Elke maand krijg je een bepaald bedrag binnen aan inkomsten zoals bijvoorbeeld je maandloon, en elke maand heb je ook een hele lijst aan uitgaven. Het is dan ook interessant om eens alles op te schrijven wat je per maand binnenkrijgt als inkomsten en wat je allemaal uitgeeft. Soms kom je voor verrassingen te staan als het aankomt op de uitgaven die je doet en hoe weinig geld je nog overhoudt per maand.

Verschil tussen activa en passiva

Een tweede onderscheid dat interessant is bij het opstellen van het overzicht van je vermogen, is het verschil tussen je activa en passiva. Bij het opbouwen van je vermogen is het van belang om zoveel mogelijk activa te bezitten en zo weinig mogelijk passiva. Grofweg komt het betekenisverschil tussen activa en passiva erop neer dat activa je geld opleveren en passiva je geld doen verliezen. Activa brengen geld in het laatje, en passiva nemen er geld uit. Wie meer activa bezit dan passiva, maakt meer kans om rijk te worden dan iemand die vooral passiva bezit.

Geldbeheer: wat zijn activa?

Baten

Activa worden ook wel baten genoemd. Activa zijn - zoals de naam al zegt - goederen die actief zijn en je daardoor geld opleveren. Bij activa is je geld actief bezig om nog meer geld op te leveren. Vaak hoef je er niet eens iets voor te doen om er inkomsten uit te halen. Een voorbeeld is wanneer je een appartement bezit dat je inkomsten oplevert uit verhuur. In dat geval is je appartement een activa, want het is actief bezig om je geld op te leveren. Het moeilijke van de zaak is te weten wanneer een goed je inkomsten kan opleveren en dus een activa kan worden. Men zegt ook wel eens dat je "niet moet werken voor je geld, maar dat je je geld voor jou moet laten werken". Dat is inderdaad de ultieme droom van wie wil rijk worden met activa. Maar tot de activa worden ook gerekend alle liquide middelen die je hebt en waar je nog recht op hebt, met andere woorden cash geld en eventuele schuldvorderingen die je nog kan innen. In de bedrijfseconomie worden ook voorraden, gebouwen, en machines als activa beschouwd, net als de geldelijke waarde van het geheel aan bezittingen van een onderneming. De activa staan op de debetzijde van de balans.

Andere voorbeelden activa

  • aandelen die een dividend opleveren
  • obligaties die je een rente opleveren
  • spaargeld dat je interesten oplevert
  • inkomsten uit royalties
  • inkomsten uit vastgoed
  • patenten

Geldbeheer: wat zijn passiva?

Lasten

Passiva worden ook wel lasten genoemd. Passiva zijn goederen die passief zijn en je niet meteen inkomsten opleveren. Vaak kosten ze je zelfs geld, terwijl je werken gaat. Een voorbeeld hiervan is een woning waar een hypotheek op staat. Ook al bezit je een woning, tegelijkertijd kost ze je geld want je moet de maandelijkse aflossingen nog doen voor je hypotheek. Je woning is dus een passiva zolang de hypotheek niet afbetaald is. En het kan pas een activa worden als ze je inkomsten oplevert. Hetzelfde appartement dat je niet verhuurt en dus geen inkomsten oplevert, is dus geen activa maar een passiva. In bedrijfseconomische context wordt onder passiva verstaan de leningen waarmee het bedrijf gefinancierd is en de schulden die nog moeten terugbetaald worden ("vreemd vermogen"), tezamen met de verplichtingen van het bedrijf aan de eigenaars/aandeelhouders van de onderneming ("eigen vermogen"). Het vreemd vermogen en het eigen vermogen vormen samen de passiva of de creditzijde van de balans.

Andere voorbeelden passiva

  • schulden van creditcards
  • een wagen waarvoor je een autolening hebt lopen
  • een huis waarop je nog een hypotheek moet afbetalen
  • alle andere dingen waarop je een lening hebt lopen en die je dus nog steeds geld kosten
  • kosten per jaar of per maand zoals verzekeringen
  • kosten van in het rood te staan
© 2010 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lease als verruiming van de liquiditeitLease als verruiming van de liquiditeitBij een leasefinanciering wordt er vooral gedacht aan de aankoop van een auto (of andere activa). Bij de aankoop wordt e…
LiquiditeitsbalansHet is voor een bedrijf zeer belangrijk om de financiën duidelijk in kaart te kunnen brengen. De liquiditeitsbalans zal…
Liquiditeitsratio’s - fundamentele analyseIn een eerder artikel zijn de solvabiliteitsratio en rentabiliteitsratio aan de orde gekomen. In dit artikel zullen een…
Armoede onder de rijkenDe meeste mensen met een groot vermogen uiten het niet aan de buitenwereld. De mensen die willen laten blijken dat ze ri…

Wat te doen voor een goed pensioen?Wat te doen voor een goed pensioen?De pensioenfondsen staan onder druk. Gelukkig hebben ondernemers meerdere keuzes voor hun pensioenopbouw. Maar let op: o…
Kopen en huren - de Nederlandse Vastgoed MaatschappijKopen en huren - de Nederlandse Vastgoed MaatschappijDe Nederlandse Vastgoed Maatschappij garandeert u een snelle verkoop van uw huis. Voor de particulier maar ook bij zakel…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Activa, bezocht op 29/07/2015.
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Passiva, bezocht op 29/07/2015.
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 16-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.