Kostgeld vragen: hoeveel?

Kostgeld vragen: hoeveel? Kostgeld is een vergoeding voor de gezamenlijke uitgaven in een huishouden. Het vragen van kostgeld lijkt misschien wat ouderwets of achterhaald, maar het is een goede voorbereiding op het zelfstandige leven van uw puber.

Waarom kostgeld?

Kostgeld vragen is redelijk. Een kind kost tenslotte geld en kan daarom een bijdrage leveren die in verhouding staat tot zijn inkomen. Jongeren die thuis wonen en werken, hebben bovendien veel te besteden. Naast het salaris voor een (bij)baantje ontvangen ze studiefinanciering. Ze geven graag hun geld uit aan kleding, de mobiele telefoon en uitgaan. Ze kopen er echter geen eten van, of de kosten voor elektriciteit. Hier zullen ze wel mee te maken krijgen, als ze het huis uit gaan om op zichzelf te wonen.

Hoeveel kostgeld?

Hoeveel kostgeld kun je nu vragen van je kind? Hier is geen pasklaar antwoord op te geven, want elke situatie is verschillend en de een heeft meer te besteden dan de ander. Je wilt natuurlijk wel een eerlijk bedrag aan kostgeld vragen.

Het is verstandig om de hoeveelheid kostgeld af te laten hangen van:
  • De draagkracht van uw kind. Hoeveel heeft hij of zij te besteden?
  • De kosten die u mee wilt nemen in het kostgeld.

Uitgavenposten uitrekenen

De eerste stap is het berekenen van de maandelijkse kosten. Denk hierbij aan:
  • Huur/hypotheek
  • Gas
  • Gemeentelijke belastingen
  • Telefoonkosten
  • Water
  • Elektriciteit
  • Telefoon
  • Internet
  • Huishoudelijke hulp

Kostgeldberekening

Als u de maandelijkse kosten heeft uitgerekend, kunt u de kostgeldberekening uitvoeren. Dit kan op verschillende manieren:

Tweepersoonshuishouden

Dit is eenvoudig: deel de kosten door twee.

Kostgeldverdeling naar inkomen

Bereken het gezamenlijk inkomen. Dit doet u door het totale inkomen te berekenen, van zowel u, uw partner en de jongere. Bereken vervolgens het percentage dat uw kind verdient. Stel dat uw kind 20% van het gezamenlijk inkomen verdient. Dan moet hij ook 20% van het kostgeld betalen.

Verdeling naar de grootte van het huishouden

Als een gezin bestaat uit vijf gezinsleden: drie werkende kinderen en twee ouders, is het mogelijk om elk kind 1/5 deel van het kostgeld te laten betalen.

Wel of geen kostgeld vragen?

Kostgeld kan een gevoelig onderwerp zijn om aan te snijden. Het is belangrijk om dit goed met uw kind te bespreken. Laat ook zien hoe u de berekening van de kosten heeft gemaakt.

Misschien ziet het kind u als profiteur, maar bedenk dan dat ouders soms hun kinderen het nest uit moeten duwen. En wie is de profiteur, als je een goed maandsalaris hebt, maar je ouders laat opdraaien voor de kosten, zodat je zelf kunt sparen?
Je kind zal er later misschien alleen maar dankbaar voor zijn, voor de sterke financiële basis.
© 2010 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kostgeld inwonend kindKostgeld inwonend kindEen inwonend kind kost geld en daarom is kostgeld vragen aan een thuiswonend kind en daarmee wat geld voor kost en inwon…
Is het vragen van kostgeld onredelijk?Is het vragen van kostgeld onredelijk?De financiële opvoeding van de kinderen is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. In hun opvoeding moeten ze leren h…
Hoeveel kostgeld moet ik vragen?Zodra uw thuiswonende kinderen zelfstandig geld gaan verdienen, kunt u kostgeld gaan vragen om bij te dragen aan de maan…
Kostgeld vragen is redelijkKostgeld vragen is redelijkKostgeld vragen van uw kinderen klinkt voor veel mensen vreemd in de oren, maar is wel verstandig om te doen. Dit is een…

Inkomsten verhogen, hoe doe je dat? TipsInkomsten verhogen, hoe doe je dat? TipsInkomsten verhogen, hoe doe je dat? Het verhogen van inkomsten wil bijna iedereen wel, zeker nu het leven steeds duurder…
Loonbeslag deurwaarder, incassobureau: beslagvrije voet 2021Loonbeslag deurwaarder, incassobureau: beslagvrije voet 2021Loonbeslag bij de werkgever of een beslag op de inboedel door een deurwaarder vinden in 2022 regelmatig plaats. Let op d…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 26-09-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.