Als student in de schuld

Als student in de schuld Hier in dit artikel zal een student zich zelf snel herkennen, qua hoe een student met het geld omgaat en waar je het precies uitgeeft, hierin zal de student ook inzien dat hij of zij deze producten niet allemaal nodig heeft, en dat hij of zij een 'kas boekje' bij kan gaan houden waarin alles qua in/uit komen staat ingeschreven.

Je eigen schuld

Nieuwe kleren, een avond stappen, het abonnement voor je mobiel, een cadeau voor je zus en op vakantie. Alles kost geld, het vliegt je zak uit. Maar kun je het wel allemaal veroorloven? Geef jij alleen geld uit wat je verdient hebt? Of maak je ook gebruik van leningen, afbetalingen, creditcards en rood staan? Het is verstandig om regelmatig je uitgaven en je inkomsten naast elkaar te leggen. Om te voorkomen dat je straks diep in de schulden eindigt en er geen weg meer terug is.

Je eigen ervaring

Als student heb je er vast wel eens mee te maken dat je geld te kort komt en dat je dan gaat lenen. Je weet bij jezelf ook dat je het soms niet terug kunt betalen. Dus wees verstandig en denk een paar keer na voordat je geld gaat lenen. Door lenen maken mensen schuld.

Lenen is een groot risico, daarbij gaan de meeste jongeren al de fout in, terwijl je het zelf ook bewust weet. Als je er zelf bij stil staat gaat er wel eens belletje rinkelen.

'Gat' in je hand

“Gisteren had ik nog een briefje van vijftig euro. Waar is het gebleven?”
Ken je dat? Geld dat zomaar lijkt te verdwijnen. Ga je nadenken, dan komen er allerlei kleine uitgaven: een frietje gegeten met je vrienden, een prepaid kaart gekocht, een tijdschrift, een kraslot, benzine voor je scooter. Elke uitgave op zich stelt niet zoveel voor. Maar als je alles optelt, kom je al snel aan vijftig euro toe. Als je niet bijhoudt waar je geld aan uitgeeft en hoeveel geld je uitgeeft, kun je in de problemen komen.

Met je pinpas betalen gaat makkelijker dan contant geld uitgeven. Contant geld zie je. Het zit in je portemonnee tenminste, als je het niet te snel uitgeeft... Op is op. Maar als je met je pinpas betaalt, zie je niet hoeveel geld je nog hebt. De afschrijving zie je pas later, per post of via online bankieren. En dan kan je saldo ineens flink tegenvallen. Als je een creditcard hebt, kun je zelfs betalen terwijl je het geld nog niet eens verdiend hebt! Kortom, genoeg mogelijkheden om jouw zicht op je budget volledig kwijt te raken.
Dit kunnen allemaal oorzaken zijn voor een gat in je hand: je weet niet waar je geld blijft.

Reclame

Bedrijven maken zich niet druk of jij wel kunt betalen wat zij verkopen. Zij maken juist reclame met als doel dat mensen zoveel mogelijk van hun producten aanschaffen. Reclame wil je laten geloven dat je echt niet zonder de producten kunt. Dat je er niet bij hoort als je het verkeerde merk koopt. Niet een trui van de Hema maar een van G-star. Niet zomaar een mp3–speler maar een I-Phone. En je vrienden doen daar vaak aan mee. Je koopt meer dan je wilt. En je koopt voor hogere bedragen dan je eigenlijk wilt. Winkels en bedrijven houden niet voor je bij hoeveel je uitgeeft. Dat zul je zelf moeten doen.

Impulsaankopen

Als je winkelt, doe je vaak impulsaankopen. Aankopen die je niet van plan was, maar toch spontaan doet. Een retro tas of een leuk shirt omdat het er zo leuk uitziet. Dingetjes die bij de kassa liggen om nog even mee te nemen. Geurtjes, armbandjes, leuke petjes. Maar als je de winkel uit bent kan het al tegenvallen. Thuis, tussen je eigen spullen, ziet het er een stuk minder leuk uit. En eigenlijk had je er al één... Of misschien ben je er juist heel blij mee. Maar kun je door de uitgaven je telefoonrekening weer niet betalen. De telefoonmaatschappij dringt steeds meer aan op het betalen van de rekening. Straks wordt je telefoon afgesloten.
Natuurlijk kan het allemaal meevallen. Wellicht verdien je meer dan genoeg en kun je al je uitgaven makkelijk betalen. Ook impulsaankopen passen makkelijk binnen je budget. Maar dat weet je natuurlijk alleen als zicht heb op je budget. Pas als je een goed overzicht hebt van je inkomsten en je uitgaven, weet je of je je impulsaankopen kunt veroorloven.

Noten en kleren wassen?

Je gebruikt de schalen van de wasnoten. 6-8 halve schalen doe je in een zakje (of dichtgeknoopte sok). Hiermee kun je drie keer wassen op 30-40 graden, twee keer op 60 graden en één keer op 90 graden. Afgeraden wordt om er je witte was mee te doen.
  • 100 % plantaardig wasmiddel, voor zacht en schoon wassen met een neutrale geur.
  • Milieuvriendelijk wassen: geen chemicaliën meer.
  • Wasmiddel met duidelijke afkomst en zo`n 50 % voordeliger dan regulier wasmiddel.
  • De noten resten kunnen op de composthoop of in de biobak/ op tuinaarde.
  • 1 kg. was noot schalen is voldoende om een jaar lang twee tot drie keer per week te wassen.

Friteuse uit

Zodra de frituur temperatuur is, gaan de snacks erin en zet ik de friteuse uit. De olie blijft nog lang genoeg heet.
De snacks uit de supermarkt zijn overigens tien keer goedkoper dan die uit de snackbar.

Oven niet voor verwarmen

Op veel verpakkingen staat dat je de oven moet voorverwarmen op een bepaald aantal graden. Dit is gedaan om zo een zo nauwkeurig mogelijke bereidingstijd te kunnen geven op de verpakking van het product, omdat elke oven een andere opwarm tijd heeft.

Eerst krabben

Tijdens het koude seizoen en al bij de eerste vorst op de ruiten van de auto zie en hoor je weer: stank van onverbrande benzine. Veel mensen met een auto rijdend op benzine (voor dieselmotoren ligt het iets anders) beseffen niet dat ze wanneer ze hun ruiten schoon krabben met hun motor alvast aan een dief zijn van hun portemonnee, het milieu en hun gezondheid een hele slechte dienst bewijzen.

Wat gebeurt er? De motor wordt op deze manier niet warm (een koude motor levert extra slijtage voor de motor op), de brandstoffen worden niet verbrand zodat ze extra giftig zijn voor het milieu en direct gevaar opleveren voor de krabbende mens en hun directe omgeving. Het beste is meteen wegrijden, dan wordt de motor nl. het snelste warm.

Computers en andere elektronica

Bij computers, printers e.d. zitten vaak samen op 1 verlengsnoer aangesloten, als je een verlengsnoer met een rode knop aanschaft is dit voordeliger. Als je de computer na gebruikt uit zet, doe dan ook de rode knop bij de verlengsnoer uit. Hierbij zit niks meer aan de stroom, zelfs het verlengsnoer neemt geen stroom als de rode knop uit is. (Dit scheelt echt veel geld!) Ook bij televisies, vergeet hem niet van stand-by af te halen, en vergeet niet de wasmachine uit te zetten na gebruik, meestal zit er een touwtje bij de wasmachine, net als een lamp die je aan doet, als je daaraan trekt is de wasmachine van het stroom af en met onweer kan dit ook verstandig zijn!
© 2010 - 2024 Conni, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kwijtschelding studieschuld bij overlijden studentKwijtschelding studieschuld bij overlijden studentWie als student in het hoger of wetenschappelijk onderwijs studeert met studiefinanciering bouwt een grote studieschuld…
Doelgericht studeren: voorbereidenDoelgericht studeren: voorbereidenExamen? Tentamen? Studeren? Welke manier van studeren verbetert de studie resultaten? Welke manier van studeren verbeter…
Schulden partner bij samenwonenSchulden partner bij samenwonenEen partner met schulden hebben, wat betekent dat voor u, wie is verantwoordelijk voor de schuld in 2020 en 2021? Schuld…

Aanbiedingen, lokkertjes en misleidingWinkeliers proberen consumenten te lokken met voordeeltjes, waar ze toch zoveel mogelijk aan proberen te verdienen. Veel…
Erfenis verdelen op een eerlijke manierBij het verdelen van een erfenis, ontstaan er vaak onenigheden onderling. Dit wordt vaak veroorzaakt door spanningen die…
Conni (50 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.