Hoe krijg ik mijn energierekening omlaag?

Hoe krijg ik mijn energierekening omlaag? Effectief besparen doet u door te besparen op de maandelijks terugkomende lasten. Door een paar tips in acht te nemen, kunt u uw energierekening omlaag krijgen. De hoogte van de energierekening verschilt sterk per huishouden. Per maand betaalt u een voorschot en na één jaar wordt het betaalde bedrag verrekend met het bedrag dat u verschuldigd bent op basis van uw verbruik. De laatste jaren is de concurrentie op de energiemarkt sterk toegenomen. In het verleden was er geen keuze, maar de diverse energiebedrijven zorgen voor een gezonde concurrentie die de prijzen scherp houd. Door verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken kunt u tientjes tot honderden euro’s per jaar besparen. U kunt natuurlijk nog meer besparen door goed te kijken naar uw verbruik.

Besparen door te investeren

Het aanschaffen van een nieuwe cv-ketel is in eerst instantie een grote investering, maar over meerdere jaren gerekend kunt u er flink door besparen. De moderne HR-ketels verdienen zich eenvoudig terug in de loop der jaren. Door te investeren in goede isolatie kunt u veel warmteverlies in de koude seizoenen voorkomen. Veel warmte in het huis gaat verloren via het dak. Warmte gaat omhoog, bij slechte dakisolatie kan de warmte dus eenvoudig ontsnappen. Een dak is voor een relatief laag bedrag te isoleren. Een dergelijke investering kunt u in een paar jaar terugverdienen.

Overstappen naar een andere energiemaatschappij

Bij een vergelijking tussen de aanbieders, zult u eenvoudig een goedkoper energiebedrijf kunnen vinden. Met het vergelijken moet u wel zeer zorgvuldig tewerk gaan. Het gevaar bestaat namelijk dat bij een berekening niet wordt uitgegaan van de totale kosten. U moet zich ervan overtuigen dat u niet voor verrassingen komt te staan nadat u bent overgestapt.

Door onderstaande tips in acht te nemen kunt u een aantal euro’s per maand extra besparen. Het gaat dus niet om zeer grote besparingen, maar het geld dat u niet uitgeeft, kunt u weer in de portemonnee houden.

Douchen of een bad?

Door een douche te nemen in plaats van een bad kunt u veel kosten besparen. Het gaat hierbij niet alleen om het besparen van water, maar het niet gebruikte water hoeft dus ook niet verwarmd te worden. Indien u echter langer dan vijf minuten onder de douche gaat staan, gaat een groot deel van de besparing alweer verloren. Kort douchen in plaats van een vol bad, bespaart u ongeveer 50 tot 100 liter warm water.

Verwarming hoeft niet overal aan

De thermostaat in de woonkamer lager zetten bespaart u geld, maar de meeste mensen willen niet in de kou zitten om een paar euro’s uit te sparen. U kunt er echter wel voor zorgen dat niet het hele huis verwarmd gaat worden. De verwarming in een niet gebruikte slaapkamer hoeft bijvoorbeeld niet volledig aan.

Kouder wassen

Door de wasmachine op een lagere temperatuur te zetten, kunt u de kleding schoon wassen en geld besparen. Een andere mogelijkheid is om de voorwas achterwege te laten. Hetzelfde geldt voor de vaatwasser. U kunt geld besparen door een korter programma te kiezen indien u geen spullen in de vaatwasser hebt die een lang programma noodzakelijk maakt.

Grootverbruikers de deur aan

Bij het aankopen van nieuwe apparatuur loont het de moeite om niet alleen te letten op de prijs voor het aanschaffen van apparatuur, maar ook op het verbruik. Dit geldt vooral voor apparaten als de televisie, wasmachine, koelkast en diepvriezer. Deze verbruiken namelijk veel stroom.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat betekenen de termen op je energierekening?Wat betekenen de termen op je energierekening?Heb je wel eens een poging ondernomen om je energierekening te controleren? Grote kans dat je het een keer geprobeerd he…
Gemakkelijk besparen op energiekostenGemakkelijk besparen op energiekostenMet stijgende energiekosten, kan het besparen van energie of in ieder geval het besparen op de kosten van energie een aa…
Energierekening 2020 en 2021 is hoog, overstappen dus?Energierekening 2020 en 2021 is hoog, overstappen dus?De energiebelasting maakt grofweg 50% van de energierekening uit in Nederland. In 2019 werd de energierekening een stuk…
Besparen op de energierekening zonder verlies van woongenotBesparen op de energierekening zonder verlies van woongenotEen van de grootste maandelijkse kosten, naast een hypotheek of maandelijkse huurafschrijving, is de energierekening. He…
Surseance van betaling, schuldsanering en faillisementSurseance van betaling, schuldsanering en faillisementWie schulden heeft en er zelf niet meer uitkomt kan een beroep doen op de schuldsanering. Samen met de schuldhulpverlene…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 19-08-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.