Meer geld overhouden met boodschappen

Meer geld overhouden met boodschappen Steeds meer mensen hebben het gevoel dat een maand in financieel opzicht een paar dagen te lang duurt. Je houdt net iets te weinig over om nog iets leuks te doen en in sommige gevallen kom je zelfs niet eens rond. Toch kun je meer geld overhouden als je alles eens goed op een rijtje zet. Met boodschappen doen kun je flink geld uitsparen.

Boodschappenlijstje

Veel mensen halen boodschappen net voordat zij gaan eten. Omdat de trek in een maaltijd groot is ben je geneigd om wat extra's in het boodschappenwagentje te gooien en je niet strikt aan het boodschappenlijstje te houden. Ga daarom boodschappen doen als je juist gegeten hebt. Je hebt immers een voldaan gevoel zodat de drang naar iets extra's minder groot is.

Aanbiedingen

In de folders van de supermarkten en krantjes die huis-aan-huis verspreid worden staan altijd de aanbiedingen van de week. Bij de ene zijn dat bijvoorbeeld de sukadelapjes en bij de ander de frisdranken of het fruit. De meesten van ons zijn gewend om uit gewoonte naar één en dezelfde buurtsuper te gaan. Dat is louter uit gemakzucht. Het kost wat meer tijd om van de ene supermarkt naar de ander te gaan maar het loont echt de moeite. Dus haal die nee-sticker bij de brievenbus weg en laat de folders vrijelijk op de deurmat dwarrelen.

Invriezen

In de vorige tip had ik als voorbeeld sukadelapjes in de aanbieding. Koop bijvoorbeeld driemaal de hoeveelheid die je nodig hebt en verdeel die in porties om in te vriezen. Wist je dat je de meeste groenten kunt invriezen als je ze even hebt geblancheerd. Blancheren is drie tot vijf minuten onderdompelen in kokend water en dan direct afkoelen onder de koude kraan. Verdeel in porties en vries in.

Verspreiden

Het is makkelijk om één keer in de week naar de supermarkt te gaan en daarom gaan we massaal met de auto want boodschappen doen zien we vaak als een noodzakelijk kwaad. Het parkeren is niet overal gratis en kost dus extra geld. Waarom niet op de fiets of lopend. Verspreidt de boodschappen over de week. Je kunt je dan veel beter richten op aanbiedingen en je hoeft niet zoveel in één keer mee te nemen. Bovendien is een beetje extra beweging voor de meesten van ons niet verkeerd.

Huismerken

De meeste supermarkten hebben hun eigen huismerken. Die huismerken komen vaak van dezelfde lopende band als de veel duurdere A-merken. Alleen de etiketten zijn verschillend. Je moet echt een kenner zijn wil je het verschil proeven van bijvoorbeeld pindakaas van merk A of van het huismerk. Het verschil in euro's kan aardig oplopen bij de kassa.

Seizoensgebonden

De meeste verse producten zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Alleen de prijs kan van seizoen tot seizoen verschillen. Paprika's en tomaten zijn in de winter nu eenmaal duurder dan in de zomer. Bovendien zijn tomaten in de winter minder lekken omdat ze niet zongerijpt zijn. Kolen, rode bieten en spruiten zijn typische wintergroenten en dus ook in dat seizoen het goedkoopst. Eet zoveel mogelijk seizoensgebonden.

Peulvruchten

De meeste peulvruchten kun je gedroogd kopen en zijn dan veel goedkoper dan wanneer je ze in pot of blik koopt. Bovendien zitten er dan ook meer eiwitten in en smaken ze veel beter. Peulvruchten bevatten verder vitamine B-complexen, mineralen en koolhydraten. In combinatie met graanproducten zijn het goede vleesvervangers.

Gedroogde witte en bruine bonen moet je wel een nachtje laten weken en ongeveer een uur koken. Nederlanders eten niet zoveel peulvruchten als bijvoorbeeld de Spanjaarden. In de winter eten we erwtensoep, kapucijners en bruine bonen. Er bestaan veel zomer- en winterrecepten met peulvruchten die absoluut te moeite waard zijn.

Markt

Ouderen onder ons kennen de uitdrukking: 'Op de markt is je gulden een daalder waard'. En dat is geen loze kreet. Ben je in de gelegenheid om bij jou in de buurt naar de markt te gaan dan zou ik dat zeker doen. Vooral aan het einde van een marktdag kan een bezoekje lonend zijn. De meeste marktkooplui willen van hun waar af en daarom zijn vis, groenten, fruit en bloemen voor een prikkie te koop. Wees op warme dagen wel voorzichtig omdat bederf snel kan toeslaan.

Fruitdrankjes

Kant-en-klare fruitdrankjes zijn razend populair. Onderzoek van het TROS-programma Radar heeft ruim een jaar geleden aangetoond dat verse groenten en fruit veel gezonder zijn. Met het zojuist goedkoop gekochte fruit op de markt kun je de heerlijkste drankjes maken. Met een fruit- of staafmixer kun je zelf de meest exotische drankjes maken. In een goed afsluitbare pot of fles kun je het een paar dagen bewaren in de koelkast. Je kunt het zelfs invriezen. Ook is het heerlijk je eigen yoghurtdrankjes te maken. Dat scheelt een slok op een borrel.

Bewaren

We zijn geneigd oud brood, restjes eten, slecht uitgeknepen tubes weg te gooien. Brood hoeft niet oud te worden als je het in porties verdeeld en invriest. Broodjes van één of twee dagen oud kun je vers leven inblazen door ze nat te maken en dan vijf minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden te bakken. Ze ruiken dan heerlijk en smaken krokant. Restjes eten kun je invriezen totdat je op een gegeven moment genoeg hebt voor een maaltijd. Denk je dat een opgerolde tube tandpasta helemaal leeg is dan kun je je vergissen. Knip hem maar eens open. Je kunt er vast nog twee keer je tanden mee poetsen.
© 2010 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld besparen op boodschappenGeld besparen op boodschappenBoodschappen doen is voor veel mensen een wekelijkse of dagelijkse bezigheid, maar veel mensen zijn niet precies op de h…
Besparen op boodschappen: 10 tips om geld te verdienenBesparen op boodschappen: 10 tips om geld te verdienenBesparen op boodschappen kan veel geld opleveren. Volgens het NIBUD geven Nederlanders gemiddeld namelijk tussen de 20 e…
Hoeveel geef ik wekelijks uit aan boodschappen?Hoeveel geef ik wekelijks uit aan boodschappen?Uw vaste lasten kunt u niet of nauwelijks beïnvloeden. Er valt veel geld te besparen op de dagelijkse boodschappen. Zond…
Goedkoper boodschappen doenMet veel haast boodschappen doen kost u meer geld. Door goed te kijken en vergelijken kunt u eenvoudig €10 besparen op b…

Geld besparen met uw eigen huisGeld besparen met uw eigen huisHuiseigenaren kunnen veel geld besparen door zeer verstandig om te gaan met geldzaken rondom het eigen huis. Op de hypot…
Skimmen: slachtoffer geworden van skimming, wat nu?Skimmen is inmiddels een bekend begrip aan het worden in Nederland. Toch wil de bekendheid van deze truc niet zeggen dat…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia, Radar
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.