Euro, de Europese munteenheid

Elke dag hebben we ermee te maken. We geven het uit en krijgen het uitbetaald. Precies, ik heb het over de Euro. De Euro is niet meer weg te denken uit ons leven, maar hoe zat het ook al weer dit kleine voorwerp, dat zoveel veranderingen mogelijk heeft gemaakt.

Toen was er de Euro

De Euro werd ingevoerd, omdat het de handel en de wisselkoersen erg vereenvoudigden. Vroeger als je iets in een ander Europees land wilde kopen, moest je eerst jouw munteenheid omwisselen voor de munteenheid van het betreffende land. Dat was nog niet alles, want je moest ook kijken hoe de wisselkoersen ervoor stonden. Op kleine schaal lijkt dit niet erg, maar bekijk het op grotere schaal. Bedrijven voerden elke dag handel met andere landen. Dit was erg vervelend en het dwong de bedrijven min of meer om in hun eigen land zaken te doen. Dit is waarom de Europese Unie één munteenheid wilde hebben. Dat werd uiteindelijk de Euro.

De landen die de euro gebruiken

LandLid van de EU sindsEuro sindsOude munteenheid
België19572002Belgische frank
Cyprus20042008Cypriotisch pond
Duitsland1957/19902002Duitse frank
Finland19952002Finse markka
Frankrijk19572002Franse mark
Griekenland19812002Griekse drachme
Ierland19732002Ierse pond
Italë19572002Italiaanse lire
Luxemburg19572002Luxemburgse frank
Malta20042008Maltese lire
Nederland19572002Nederlandse gulden
Oostenrijk19952002Oostenrijkse schilling
Portugal19862002Portugese escudo
Spanje19862002Spaanse peseta
Slovenië20042007Sloveense tolar
Slowakije20042009Slowaakse kroon

Het uiterlijk van de Euro

Munten

De euro heeft acht verschillende munten. Deze zijn de: 1, 2, 5, 10 ,20, 50 cent en de 1 en 2 euro. Elk euroland heeft zijn eigen munt. Alleen is één zijde in elk land hetzelfde. Die zijde word ook wel eens de Europese zijde genoemd, die ontworpen was door de Belg: Luc Luyx. Op die zijde staat een afbeelding van Europa en de waarde van de munt in cijfers. De andere zijde mogen de landen helemaal zelf ontwerpen. Op de Nederlandse Euro staat een afbeelding van koningin Beatrix en op de rand staat de tekst: God zij met ons. De afbeelding van koning Beatrix heeft Bruno Ninaber van Eyben ontworpen.

Biljetten

De euro heeft zeven verschillende biljetten. Deze zijn de: 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro. In tegenstelling tot de munten zijn de biljetten wel allemaal hetzelfde. Elk biljet heeft zijn eigen grootte en kleur. Op de biljetten staan bruggen, poorten en ramen. Je zou verwachten dat die bouwwerken heel beroemd zijn, maar eigenlijk zijn ze nep. Elk land wilde namelijk hun mooiste brug, poort of raam op een biljet hebben. Alleen er zijn maar zeven biljetten en teveel landen. Toen hadden ze bedacht om niet bestaande bruggen, poorten en ramen te maken, zodat niemand jaloers hoefde te worden. De bouwwerken werden ontworpen door de Oostenrijker: Robert Kalin.

Het Euroteken

Het Euroteken is gebaseerd op de Griekse letter epsilon, alleen heeft het nog een extra streepje. Het werd bedacht door de Europese Commissie. Alleen dit was niet het enige ontwerp, want er waren ongeveer dertig andere ontwerpen. De uiteindelijke winnaar is het huidige Euroteken Aan de volgende eisen moest het Euroteken aan voldoen.

  • Het moest een herkenbaar symbool zijn voor Europa.
  • Makkelijk te tekenen met de hand
  • Aantrekkelijk

Het euroteken werd op twaalf december 1996 gepresenteerd door de Europese Commissie.

Bijzondere munten

Sinds de Euro bestaat heeft Nederland een paar bijzondere munten geslagen. Die bijzondere munten worden meestal gemaakt voor een speciale gebeurtenis zoals: de 100e geboortedag van Vincent van Gogh, de geboorte van prinses Amalia, het regeringsjubileum van koningin Beatrix en voor zestig jaar vrede en vrijheid. Met al deze munten kan je in Nederland betalen, maar niet in Europa. Meestal kan je er niet mee betalen, want vaak zijn er maar beperkt aantal beschikbaar. Dit maakt de munten vaak duurder dan de aanschafprijs.
© 2010 - 2024 Bunco, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vals geld, het herkennen van vals geldVals geld, het herkennen van vals geldDe kans dat u een briefje vals geld in handen krijgt is niet zo erg groot. Wel is het handig om te weten hoe u valse eur…
Beschadigde eurobiljetten en euromuntenSinds het jaar 2001 moeten wij betalen met de euro in plaats van de gulden. In veel Europese landen kunt u met deze munt…
Ik bezit vals geld, wat nu?Ik bezit vals geld, wat nu?Iedereen kan ongewenst in het bezit komen van vals geld. Hoe moet u hiermee omgaan? Moet u het zo snel mogelijk uitgeven…
Problemen in het begin met nieuwe 5 eurobiljetnieuws uitgelichtProblemen in het begin met nieuwe 5 eurobiljetSinds begin van de maand mei 2013 is er een nieuw bankbiljet van vijf euro uitgekomen. Ze zien er duidelijk anders uit d…

Kopen op kredietKopen op kredietKopen op krediet: een bekende term in de verkoopwereld. Veel mensen kopen op krediet of kopen onder de voorwaarde van he…
Hoe hoog is mijn bijstandsuitkering?Hoe hoog is mijn bijstandsuitkering?De bedoeling van de bijstandsuitkering is om Nederlanders minimaal de voor hen geldende normbedrag te laten ontvangen. D…
Bronnen en referenties
  • http://www.tuxx.nl/eu/landen/lidstaten/ http://nl.wikipedia.org/wiki/Euroteken
Bunco (3 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.