Hoe hoog is mijn bijstandsuitkering?

Hoe hoog is mijn bijstandsuitkering? De bedoeling van de bijstandsuitkering is om Nederlanders minimaal de voor hen geldende normbedrag te laten ontvangen. De hoogte van de bijstandsuitkering is onder andere afhankelijk van de gezinssamenstelling. In Nederland hebben wij sociale voorzieningen om er voor te zorgen dat iedereen maandelijks minimaal een inkomen heeft om van rond te komen. Mensen die niet in staat zijn om zelf voldoende inkomen te verdienen worden geholpen om toch de touwtjes aan elkaar te kunnen knopen. Twee keer per jaar wordt de hoogte van de normbedragen vastgesteld. Dit gebeurt per januari en per juli. De hoogte van het normbedrag stijgt of zakt met de hoogte van het minimumloon mee.

Wie bepaald de hoogte van de bijstandsuitkering?

Dit is de taak van de gemeente. Zij stellen de hoogte van de bijstandsuitkering vast. Over het algemeen houden zij het normbedrag aan, maar ze hebben mogelijkheden om de uitkeringen te verlagen. Daarnaast hebben zij ook mogelijkheden om extra toeslagen te geven of een deel van de uitkering in natura te verstrekken.

De hoogte van de normbedragen

De hoogte van deze bedragen verschillen per groep. De uitkeringsgerechtigden worden ingedeeld in de volgende groepen:

Jongeren tussen de 18 en 20 jaar Uitkering is afgeleid van kinderbijslag
Alleenstaanden tussen de 27 en 65 jaar50 procent van het minimumloon
Alleenstaande met kind(eren) tussen 27 en 65 jaar70 procent van het minimumloon
Gehuwd / samenwonend tussen 27 en 65 jaar 100 procent van het minimumloon
65 jaar of ouder ontvangen AOW uitkering

Jongeren tot 27 jaar

Deze groep vallen onder de Wet investeren in jongeren (WIJ). Ook deze groep kan een bijstandsuitkering ontvangen, maar zij krijgen verplicht van de gemeente een aanbod voor een baan. In het geval de jongere nog een opleiding moet volgen, zorgt de gemeente er voor dat zij de noodzakelijke opleiding kunnen gaan volgen.

Bijstandsuitkering gedeeltelijk in natura

Voor mensen die moeite hebben om met geld om te gaan, heeft de gemeente de mogelijkheid om de uitkering gedeeltelijk in natura te verstrekken. De gemeente betaalt bijvoorbeeld bepaalde vaste maandlasten om er voor te zorgen dat de uitkeringsgerechtigden het geld niet anders kunnen uitgeven.

Extra toeslagen verlenen

De gemeente heeft de mogelijkheid om de uitkering van alleenstaanden te verhogen met een toeslag. Zij ontvangen 50 tot 70 procent van het minimumloon. Dit kan aangevuld worden met een extra toeslag van maximaal 20 procent. Het normbedrag kan namelijk te laag zijn voor deze groepen mensen.

Langdurigheidtoeslag

Mensen die tijdelijk in de bijstand zitten kunnen weer ruimer leven zodra ze een hoger inkomen ontvangen. Diegenen die langere tijd een bijstandsuitkering ontvangen kunnen recht hebben op een langdurigheidtoeslag. De hoogte van deze toeslag stelt de gemeente vast en kan dus verschillen per gemeente. De uitkeringsgerechtigde moet in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoen:
  • De uitkeringsgerechtigde is niet in staan om met werk een beter inkomen te ontvangen
  • Hij of zij is minimaal 21 jaar oud (maximaal 64 jaar oud);
  • De uitkeringsgerechtigde beschikt niet over een groot vermogen volgens de normen van de bijstand;
  • De afgelopen 12 maanden niet eerder in aanmerking gekomen voor deze toeslag;
  • Eventueel aanvullende voorwaarden die de gemeente stelt.

Zie ook:
Schulden zijn op te lossen met besparingen
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat houdt Wet Werk en Bijstand (WWB) in?Wat houdt Wet Werk en Bijstand (WWB) in?Alle Nederlanders hebben recht op een basisuitkering. De mensen die geen recht hebben op salaris, winst uit onderneming…
Spaargeld en bijstandsuitkeringOp het moment dat u in de bijstand terecht komt, mag u niet beschikken over veel eigen geld. Indien u dat wel hebt moet…
Sollicitatieplicht bijstandsuitkeringSollicitatieplicht bijstandsuitkeringDe bijstand is een sociaal vangnet. Mensen die niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, kunnen een beroep doen…
Huis verkopen in de bijstandHuis verkopen in de bijstandMensen denken vaak dat ze hun huis moeten verkopen zodra ze in de bijstand komen. De kans hierop is echter klein.

Euro, de Europese munteenheidElke dag hebben we ermee te maken. We geven het uit en krijgen het uitbetaald. Precies, ik heb het over de Euro. De Euro…
Je inkomen verhogen: geld verdienen met reclame op je wagenJe inkomen verhogen: geld verdienen met reclame op je wagenJe inkomen verhogen met reclame kan op meerdere manieren. Een handige manier om extra geld te verdienen met reclame is o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.