Inkomen uit fooi, hoeveel moet ik geven?

Fooi is voor veel werknemers een extra beloning naast het vaste inkomen. Er zijn banen waarbij het totale inkomen van een werknemer voor een groot deel uit fooien bestaat. Voor deze werknemers is het fenomeen fooi een rots in de branding. Vanwaar deze vorm van extra beloning? Hoeveel fooi moet ik geven? Wat is de fooi op vakantie en wat zijn de verschillen in het buitenland?

Beloning in de vorm van fooi, waarom?

Fooien vinden hun oorsprong in het Engeland van de 16e eeuw. In de horeca doemen steeds meer bekers op met teksten die aanzetten tot het geven van fooi. Later is het fenomeen overgewaaid naar Amerika, Europa en andere delen van de wereld. Vroeger wilde men, doormiddel van het geven van fooien, de negatieve gevoelens van het standsverschil wegnemen. Daarnaast vond men het fijn om te weten of ze de klanten goed van dienst waren geweest. Het RTL Nieuws heeft TNS NIPO onderzoek laten doen naar het geven van fooi door Nederlanders. Hieruit is onder andere naar voren gekomen dat 84% van de Nederlanders nog steeds fooi geeft om zo waardering te uiten. Het wel of niet krijgen van fooi zegt dus nog steeds iets over de service bij het product.

Fooi geven, hoeveel?

Bij zo'n vijftig procent van de Nederlanders is de hoogte van de fooi sterk afhankelijk van het rekeningbedrag na afronding naar boven, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. Ruim een kwart van de Nederlanders heeft een vast percentage van de rekening in gedachten bij het geven van fooi, gemiddeld zo'n 8 procent. Ongeveer tien procent van de mensen geeft een vast bedrag, gemiddeld €2,40. Onderstaande lijst geeft aan bij welke beroepen, welke fooi 'tarieven' gebruikelijk zijn bij een goede tot uitstekende service.
  • Horeca medewerkers - 7.5% van de rekening.
  • Taxichauffeurs - ongeveer 10% met €0,50 als minimum.
  • Uitsmijters - tussen de €1,00 en €2,50.
  • Pompmedewerkers - tussen de €0,50 en €1,00.
  • Garderobepersoneel - ongeveer €0,50.
  • Toiletbedienden - ongeveer €0,50.
  • Gidsen - ongeveer 10% van de tourkosten.
  • Kamermeisjes - ongeveer €1,00 per dag.
  • Pizza-, krantenbezorgers - ongeveer 10% van de rekening, wellicht wat meer bij lange rit of slechte weersomstandigheden.
  • Verhuizers - €10,00 of meer, afhankelijk van bijvoorbeeld aantal trappen.
  • Kruiers - tussen de €0,50 en €1,00.
  • Piccolo's - tussen de €0,50 en €1,00.

In zowel Zuid-Europese landen als in Noord- en Zuid-Amerika is er geen minimumloon van toepassing en is het totale inkomen van medewerkers dus sterk afhankelijk van de fooien die klanten geven. Hierdoor liggen de gemiddelde fooien in die landen ook een stuk hoger. Ook het aantal beroepen waar fooi gebruikelijk is ligt hoger in die landen. Zo heeft de VS meer als dertig beroepen waarbij een beloning in de vorm van fooi gebruikelijk is. Egypte, Griekeland, Spanje en Portugal scoren ook hoog. Ter vergelijking een aantal beroepen in de VS en de fooi hoogtes;
  • Horeca medewerkers - tussen de 15 en 25% van de rekening ($1,00 of $2,00 per drankje in 'free drink' casino's).
  • Kamermeisjes - ongeveer $2,00 tot $5,00 per dag.
  • Taxichauffeurs - tussen de 10 en 15% van de rekening.
  • Kapsters - 10 tot 20% van de rekening.
  • Gidsen - 10 tot 20% van de tourkosten.
  • Parkeerwachters - $2,00 tot $5,00.

Verschil in beloning, verschil in fooien

Wetsbepalingen in verschillende landen hebben uiteindelijk geleid tot deze verschillen tussen landen en streken als het gaat om het geven van fooi. Voordat men op vakantie gaat of voor andere redenen het buitenland gaat bezoeken, is het altijd raadzaam jezelf te informeren over de gebruikelijke fooien in het desbeetreffende land.
© 2009 - 2024 Corso, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel fooi moet ik geven?Hoeveel fooi moet ik geven?Een fooi geeft u in Nederland als blijk van waardering voor de goede service. Horeca rekent over het algemeen wel op een…
Fooien in de horecaFooien in de horecaWanneer men in een hotel, restaurant of café iets heeft besteld, kan het zijn dat er fooi over de rekening wordt gegeven…
Hoe krijg je meer fooi?Hoe krijg je meer fooi?Het is een al eeuwen oude gewoonte in de horeca, het geven van fooien. Het wordt gezien als een beloning voor de extra s…
Fooi: wel of niet tippen en hoeveel fooi in het buitenland?Fooi: wel of niet tippen en hoeveel fooi in het buitenland?In Nederland is het gebruikelijk dat je in de horeca een fooi van 10 procent over het te betalen bedrag aan de ober geef…

Van miljonair naar krantenjongenDe meest miljonairs die de miljoenen zelf verdienen, hebben vaak veel risico’s genomen om het vermogen te vergaren. Er z…
Regelmatig rood staan: een probleem.. of niet?Regelmatig rood staan: een probleem.. of niet?Opeens zijn ze er: rode cijfers op je bankrekening. Dat is nou eenmaal sneller gebeurd dan ooit, met al die verleidelijk…
Bronnen en referenties
  • http://www.alforto.nl/
  • TNS NIPO, RTL Nieuws
  • http://www.cijfers.net/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Fooi
Corso (1 artikelen)
Laatste update: 09-12-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.